Tarımsal üretimin en yoğun illerden biri olan Çanakkale’de de bir araya gelerek güçlenen üreticiler, %60 ile ülkemizin en çok kooperatifi bulunan illerden biri.

Özellikle kırsal alanlarda yeterli derecede iktisadi güce sahip olmayan gerçek kişilerin meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet ile rasyonel bir şekilde ve ekonomik olarak karşılamak amacı ile kurulan kooperatifler son yıllarda büyük bir artış gösterdi. Coğrafi işaretli ürünlerin üretiminde daha güvenilir çalışmaların yapıldığı, Üretimin elbirliği ile arttırıldığı, özellikle tarımsal alanda yaygınlaşan Kooperatifçilik Ülkemizde giderek yaygınlaşıyor. Üstelik üretim için bir çok avantajı da barındıran Kooperatifler ile ilgili bilgiler aktarmak ve yeni üretim alanları ile ilgili çiftçilere bilgiler vermek amacı ile Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından  gerçekleştirilen kooperatif bilgilendirme toplantısı Kumkale köyünde gerçekleştirildi.

 Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan'ın da katılımıyla Çanakkale’de özellikle domates üretiminin en çok yapıldığı  Kumkale ovasındaki kooperatif üyelerine bilgiler verildi. E-ticaret başta olmak üzere kooperatiflerin üretim için sağladığı avantajlar ile ilgili  bilgiler verildi.  Köy kahvesinde gerçekleştirilen Toplantıya, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü H. İbrahim Büyükgaga, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver,  Kumkale köyü muhtarı, Teknik Personel ve çok sayıda üretici katıldı.

Çanakkale Kooperatifleşmenin En Çok Olduğu İllerden Biri

Kooperatifçiliğin tarımsal üretimdeki önemi ve avantajları hakkında bilgilerin verildiği toplantıda bir açıklama yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Çanakkale’nin Kooperatifleşmeye önem verdiğini belirterek  “İlimiz %64 kooperatifleşme oranı ile ülkemizin önde gelen illerinden birisidir. Kooperatiflerin kırsal kalkınmada önemli rol oynadığını ve üreticilerin gelirlerini artırmada önemli bir araç olduğunu Tarımsal üretimde girdi temini, üretilen ürünlerin depolanması, çiğ sütün soğutulması ve pazarlanması, ?zeytinyağı üretim tesisleri ile üreticilerimize Tarımsal Kalkınma Kooperatifler vasıtasıyla katma değer  kazandırıldığı vurguladı."

Mustafa Nazlım ise Kooperatifleşmenin önemi, genel ilkeleri, ilimizdeki kooperatiflerin genel durumu, Kooperatiflerimize KKYDP projeleri ile kazandırılan yatırımlar, Kooperatif kuruluş aşamaları ve Kooperatiflerin Derecelendirilmesi yönetmeliği hakkında sunum yaptı. Sunumda kooperatiflerin üreticilere sağladığı avantajlar, Kooperatiflerde dikey örgütlenmenin önemi hakkında bilgiler yer aldı.

Cuma Deren