Cuma günü öğlen saatlerinde etkili olmaya başlayan ve Şiddetini Cumartesi akşamına kadar arttırarak devam ettiren yağmurlar, Çanakkalelilerin hafta sonunu kabusa çevirdi.  Kalabaklı köyünde dere taştı Kepez’i de etkiledi, Lapseki İlçe Merkezi yoğun yağış nedeni ile sokaklar dere yatağına döndü, Umurbey’de yazlık evler su altında kalırken, yoğun yağış kazaları da beraberinde getirdi.

Kurak bir yaz sonrası hasret kaldığımız yağışlar  bu yıl erken geldi. Havaların soğuması ile Eylül ayında başlayan yağışlar zaman zaman etkili olarak yağmaya devam ederken, hafta sonu Çanakkale yine şiddetli yağışa teslim oldu. Cuma günü öğlen saatlerinde etkili olmaya başlayan ve Şiddetini Cumartesi akşamına kadar arttırarak devam ettiren yağmurlar, Çanakkaleliler zor anlar yaşattı. Yaşanacak olumsuzluklara karşı görevliler sahada olsa da derelerin taşmasına engel olamadı. Merkezde Kalabaklı köyü ve Kepez Beldesi, Lapseki İlçesinde ise ilçe merkezi ve Umurbey beldelerinde sel yaşandı.

Şiddetli Yağışlar Afete Dönüştü

Yoğun yağış nedeni ile Merkeze bağlı Kalabaklı köyünde dere taştı. Yaşanan şiddetli yağış köyde afete dönüştü. Yağışın şiddetini kaldıramayan dere  sokaklardan akmaya başladı.  Önüne katığı araçları sürükleyen taşkın su köylülere zor anlar yaşattı.  Kalabalkı’da oluşan taşkın Kepez Beldesine de ulaştı, her yağışta yükselen dere bu yağışta da taştı.  Kepez Deresi yakınlardaki evleri ve denize döküldüğü deltasında bulunan tekneleri alabora etti.  Merkezin yanı sıra Lapseki’de de yağış felakete dönüştü. sağanak yağış nedeniyle metrekareye 100 kilogramın üzerinde yağış düştüğü yerlerden biri olan  Umurbey’de yazlıklar sular altında kaldı. İlçe merkezinde ise  taşan dere sokakları  sokakları su yatağına dönüştürdü. Umurbey beldesindeki Sahil Mahallesi’nde bulunan evlere, su baskını nedeniyle bir süre ulaşım sağlanamadı. 

Sağanak yağış Ayvacık ilçesinde de etkili oldu. İlçede etkili olan sağanak yağış nedeniyle Gülpınar-Babakale köy yolu kayan yaprak ve balçık nedeniyle trafiğe kapatıldı. Babakale limanına sel suları toprak ve kaya parçalarını taşıdı. Sağanak yağış etkisini zaman zaman sürdürürken, özel idare ekipleri Babakale’de yaptığı çalışma ile yollar yeniden trafiğe açıldı.

 

Yolcu Otobüsü Kamyona Çarptı

Bursa-Çanakkale karayolu üzerinde Lapseki ilçesine bağlı Şevketiye köyü yakınlarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, İstanbul’dan Çanakkale’ye seyir halindeki A.U. yönetimindeki 34 ETC 950 plakalı yolcu otobüsü, önünde seyir halinde olan 06 DH 8513 plakalı çekicinin arkasında bulunan 34 EAK 002 plakalı kum yüklü dorseye çarptı. Ortalığın adeta savaş alanına döndüğü kazada 9 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler kazayı polis, jandarma ve sağlık ekiplerine bildirdi. Olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi. Lapseki Belediyesi kaza kırım ekibi tarafından otobüs içinde sıkışan yaralılar çıkarılarak, sağlık ekiplerine sevk edildi. Bazı yaralılar, yakınlarının yardımıyla Lapseki Devlet Hastanesi’ne yönlendirildi.

Cuma Deren