Önlemleri alamayan yetkililer ‘Teyakkuzdayız’ paylaşımlarını yapsa da  Çanakkale yine sele teslim oldu.  Zaman zaman kesilen elektriklerin yanı sıra, Merkezde kanalizasyonlar tıkandı, yollar göle döndü, bir önceki yağışlarda taşan Kalabaklı Köyü deresi yine aktı ve önüne ge sürükledi.  Kepez deresi ise  denizle buluşana kadar önüne ne getirdiyse sürükledi.Geçtiğimiz ay Meteorolojinin tüm uyarılarına rağmen önlem alamayan yetkililer, yağmurun şiddetlenmesi ile  Çanakkale adeta su altında kalmıştı. Kanalizasyonların tıkanması ile yollar göle dönmüş caddelerde araçlar ilerlemez duruma gelmişti.  Meteoroloji hafta başında Cuma ve Cumartesi günlerini işaret ederek yeniden Şiddetli yağış uyarısı verdi.  Ancak yine önlemlerin alınmaması ile Çanakkale bir önceki yaşadığı yağmur çilesini yeniden yaşadı.  Kalabaklı ve Kepez’de derelerin önüne kattığı her şeyi sürüklediği  şiddetli yağışla Çanakkale Önceki yağışta yaşadığı kaderi yeniden yaşadı. Yetkililer ‘Teyakkuzdayız’ paylaşımları yapsa da  alınamayan önlemler nedeni ile şiddetli yağışlar Çanakkale’nin kabusu oldu.

Kalabaklı’yı Yine Sel Aldı

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan şiddetli yağışlarda adeta felaketi yaşayan Kalabaklı köyünde önlemler alınmadığı için aynı felaket yeniden yaşandı. Zaman zaman şiddetini arttıran yağışlar kırsal alanlarda taşan derelerle adeta sokaklar dere yatağına döndü.  Kalabaklı köyünde yine taşan dere  baskınlara neden oldu. Merkeze bağlı Kalabaklı köyü yoğun yağış nedeni ile  adeta afet merkezine dönüştü. Valilikten yapılan duyuruda oluşan sel nedeni ile köy yolunun kapatıldığı duyuruldu.  Önceki hafta yaşanan şiddetli yağışlar nedeni ile taşan derede önlem alınmazken , Cuma günü öğleden sonra etkili olan şiddetli yağış ile  Kalabaklı yeniden sele teslim oldu.  Oluşan sel nedeni ile bölgeye çok sayıda iş makinası sevk edilerek  dere yatakları temizlenerek genişletildi. Ancak Köylüler her yağış sonrası aynı kabusu yaşamak istemediklerini belirtti.

Kepez Deresi  Önüne Geleni Denize Sürükledi

Kalabaklı köyünde yaşanan sel Kepez deresini de tetikledi.  Neredeyse her yağışta taşkınlık yapan Kepez Deresi, Cuma günü öğle saatlerinde etkili olan sağanak yağışla adeta  şaha kalktı.  Oluşan yağmur sularını artık taşıyamayan Kepez Deresi, önüne geleni sürükledi. Kepez Limanında deniz ile buluşan kepez deresi,  yarattığı taşkınlıkla deltasındaki tekneleri de alabora etti.

Kanalizasyonlar Tıkandı Trafik Felç Oldu

 Her yağmur olduğu gibi bu yağmurda da tıkanan kanalizasyonlar, yolları göle dönüştürdü.  Belediye ekipleri  tıkanan kanalları açmak için gece boyu çalışsa da yetersiz kalmaları nedeni ile bazı bölgelerde su seviyesi yükseldi. Göle dönen sokaklarda ilerlemekte zorlanan sürücüler trafiği yoğunlaştırdı.  Önceki yağmurlarda olduğu gibi tıkanan kanalizasyonları açmak için çabalansa da ekipler yetersiz kaldı.

Bodrum Katları Su Deposuna Döndü

Tıkanan kanalizasyonlar nedeni ile gidecek yer bulamayan sular, binaların bodrumlarına yöneldi. Barbaros Mahallesi, Esenler,  İsmetpaşa Mahalleleri ve merkezde bazı sokaklarda biriken sular evlerin bodrum katlarına yöneldi. Logar ve kanalizasyonların tıkalı olması nedeni ile  bazı bölgelerde evlerin bodrumları su ile doldu.

Vali Aktaş Selin Vurduğu Alanlarda İncelemelerde Bulundu

Vali İlhami Aktaş, aşırı yağışlardan dolayı sel baskınının yaşandığı Kalabaklı köyü yolu, Kepez deresi ve Lapseki İlçesinde  devam eden çalışmaları yerinde inceledi. Sel baskının yaşandığı alanlarda yaraların sarılması için İl Özel İdaresi, Belediye, Karayolları, DSİ, AFAD ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından çalışmalar hızla devam ediyor. Sele maruz kalan yerleşim yerlerinde vatandaşları dinleyen ve geçmiş olsun dileklerini ileten Vali İlhami Aktaş, ilimizdeki olumsuz hava koşullarının bir süre daha devam edeceğini belirterek hem kamu kurum ve kuruluşlarımızın hem de vatandaşlarımızın tedbirli olmalarını istedi.

Cuma Deren