Proje kapsamında vatandaşlar israfa karşı uyarılarak, gıda israfı hakkında da bilgilendiriliyor.Her yaş grubundan vatandaşın hem de gıda sektöründeki işletmelerin; planlı alışveriş, bilinçli tüketim, son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi farkı, alışveriş yönetimi, erzak yönetimi, saklama yöntemleri, gıda etiket okuryazarlığı gibi pek çok konuda bilgilendirilmelerin yapıldığı ‘Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık’ projesi kapsamında Çanakkale’de yürütülen çalışmalar devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı  ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’ nun işbirliği ile 2020 yılında hayata geçirilen proje kapsamında Biga Halk Pazarında  Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan’ın da katılımı ile gerçekleştirilen ziyarette vatandaşlar ve esnaf, oluşacak israflara karşı bilgilendirildi.Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile  Biga Belediyesi işbirliğinde, İl Müdürü Nazan Türkarslan ile Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’ın yanı sıra, İl Müdür Yardımcıları, İlçe Müdürleri ve Teknik Personelin katılımıyla Biga Halk Pazarında gerçekleştirilen farkındalık etkinliği kapsamında vatandaşlar israfa karşı uyarıldı.  Çeşitli hediyelerin de vatandaşa dağıtıldığı  etkinlikte gıda israfına karşı vatandaşlar ve esnaf bilgilendirildi.

Tüketebileceğimiz Kadar Alalım

Yapılan etkinlik ile ilgili bir açıklama yapan Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan  “Artan dünya nüfusu ile birlikte beslenme gereksinimi ve gıdaya olan ihtiyaçta artmaktadır. Gıda israfı ciddi çevresel ve sosyo-ekonomik sorunlar doğurmakta, dolayısıyla gıda israfının önlenmesi, kaynakların daha etkin kullanılması ve gelecek nesiller için yaşanabilir bir dünya bırakmak adına son derece önemlidir. Bu açıdan, gıda kayıp ve israfının azaltılması, tüm ülkelerin gıda güvencesi açısından birinci önceliğidir. Tükettiğimiz kadar alalım. Kaynaklarımızı israf etmeyelim. Geleceğimizi çöpe atmayalım. Bugün burada yaptığımız etkinlik ile farkındalık yaratarak dikkatlerinizi bu konuya çekmek istedik” dedi.

Yapılan farkındalık etkinliği ile ilgili konuşan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ise “İl Tarım Müdürlüğümüz tarafından organize edilen “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” etkinliğinde, Kapalı Pazar yerimizde hemşehrilerimiz ile buluştuk.  Vatandaşlarımıza çanta, pazarcı esnafımıza önlük dağıtarak, israfın önüne geçmek için bir araya geldik. Gıdamızı korumak, sofralarımıza sahip çıkmak için birlikte adım attık. Daha sürdürülebilir bir gelecek için destek veren tüm hemşehrilerime teşekkür ediyorum” dedi.Burcu Erdal