Her alanda vatandaşlara farklı aktiviteler yaşatan Biga Belediyesi, geçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen ve yoğun talep olan Kitap Fuarını bu yıl da düzenliyor.  Bigalı okuyucuları yayın evleri ve yazarlarla buluştura fuar kapılarını açtı. Biga Belediyesi’nin ‘Biga’da Mevsim Kitap’ sloganıyla başlattığı 2. Kitap Festivali’nin ilk gün açılışına Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Belediye Başkanı Bülent Erdoğan,  Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Tarihçi Yazar İlber Ortaylı, siyasi parti temsilcileri, STK yöneticileri ve kitap kurtları katıldı.

Kitaplar Bizi Bir Araya Getiren Hazine Niteliğindedir

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından, binlerce kitap severi buluşturan fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Bülent Erdoğan “Sloganımız Biga'da Mevsim Kitap diyerek Biga'mızın kültürel dokusunu kitapların eşsiz değeriyle harmanlayarak, bu soğuk kış günlerinde okuma alışkanlığını ve bilgiye olan inancı öne çıkarıyoruz. Kitaplar, zihinlerimizi besleyen, ufuklarımızı genişleten ve bizi bir araya getiren birer hazine niteliğindedir. Bu festival, bu hazineyi Biga'nın her sokağına, her caddesine, her mahallesine ulaştırmayı hedefliyor. Ülkemiz için çok önemli isimlerin katılımıyla gurur duyuyoruz. Şu an aramızda bulunan, önümüzdeki günlerde festivalimize katılım sağlayacak ülkemizin tanınmış yazarları ve 35 yayın evi, bu festivalin zengin içeriğiyle bizlerle olacaklar. Her biri, farklı bakış açıları ve deneyimleriyle bizlere ilham verecek. 100. yılını kutladığımız Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi, 'Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiç birisini yapamazdım.' Bu sözler, kitabın ve okumanın, bir insanın hatta bir ulusun hayatını nasıl şekillendirebileceğini en güzel şekilde anlatıyor. Bir haftalık etkinlik boyunca her gün gerçekleşecek olan söyleşiler, yazarlarla buluşmalar ve okuyucularla yapılan etkileşimler, Gönüllerin Şehri Biga'mızın kültürel hayatına yeni bir soluk getirecek. Siz değerli Bigalıları ve edebiyat tutkunlarını bir araya getirerek, ortak bir paydada buluşmamızı sağlayacak. Biga Belediyesi olarak kültürel ve sanatsal etkinliklere verdiğimiz destek, gösterdiğimiz önem bu festival ile birlikte artarak devam edecek. Değerli hemşehrilerim, sizleri hep birlikte, Biga'da mevsim kitap diyerek, bu değerli festivalde bir araya gelmeye davet ediyorum” dedi.

Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’ın konuşmasının ardından, bir  hafta sürecek kitap fuarının açılışı gerçekleştirildi.  Kurdelenin kesilmesinin ardından Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen festivalde katılımcılar kitapları inceledi. Ardından Tarihçi Yazar İlber Ortaylı’nın katıldığı söyleşiye geçildi.

Kitaplar İnsanın Dünyasını Genişletiyor

Kitap Fuarı etkinliği kapsamında Bigalılarla bir araya gelen Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı Konuşmasına kitap okumanın önemine değinerek  “Tüm Osmanlı imparatorluğunun eyaletlerinde olsun, eski Rusya’nın küçük şehirlerinde olsun olmadık kasabalarının, olmadık büyük alimleri çıkmıştır. Gezdiğin zaman görürsün küçük küçük kasabalardan büyük büyük adamlar çıkıyor. Demek ki kitap okumak ve okuyanların bilgilerini bulmaları insanların dünyasını genişletiyor, bu çok önemli. İkincisi siz büyük bir bölgenin adamısınız, bu bölge vatan savunmasında özellik gösteren yerlerdir. Her kavgacı memleketin önemli şüheda abidesi olmaz. Mesela Almanya iki tane cihan harbi çıkardı, böyle Çanakkale gibi bir savunma yeri yok, saldırabildiği kadar saldırabiliyor savunmaya gelince böyle bir şey yok. Onun için bu bizim için önemli bir abidedir, bu abidenin etrafında yatan insanlar için Mehmet Akif Ersoy ‘Bedri’n aslanları ancak bu kadar şanlı idi’ demiş. Bunu bazıları anlamıyor.   Vay Bedri’n aslanlarını mı mukayese ediyorsunuz? -evet ediyoruz. Çünkü İslamiyet’in doğduğu savaş başka, İslamiyet’i batmaktan kurtaran savaşta onun kadar muhteremdir en azından ve bu önemli bir abidedir. Etrafını korumak, bunun tabiatını korumak, böyle üç beş tane ev yapacağız diye olur olmaz böyle her yeri doldurmamak, tabiatı bozmamak, milli vazifeniz olmalı. Devlet buraya boğaz başkanlığı kurdu, bunun kurallarına itiyat edecekseniz, ettireceksiniz. Bunun başka çaresi yok. Zenginlik bina yapmakla olmaz, zenginlik; ziraat ile olur, sanayi ile olur.Ciddi iş çıkarmaya bakacaksınız ve meslek ciddi meslek ile olur. Hepinize Allah zihin açıklığı versin, Biga Kütüphanelerinize gidiniz. 2'inci fuar hayırlı olsun” dedi.

Nurullah Genç Şiirleri İle  Bigalıları Etkiledi

Yoğun bir katılım ile gerçekleşen 2.Kitap Festivali’nin açılışının okuyucularla buluşan Tarihçi-Yazar  Prof. Dr. İlber Ortaylı  söyleşisinin ardından ilk günün ikinci konuğu ise  yazar Nurullah Genç oldu. Nurullah Genç, Kitap Festivali kapsamında gerçekleştirilen  söyleşide okuyucuları  ile buluştu. Şiirleri ve etkileyici konuşmasıyla salonu dolduran Bigalılara hitap eden Nurullah Genç, tekrardan Biga’da olmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Söyleşinin ardından Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen’den plaket ve çiçek takdim edilen yazar, okurların kitaplarını da imzaladı. İlk günün sonunda Biga kitap festivaline ne kadar özlemini duyduğunu gösterirken yüksek katılım da Biga’nın kitap ve kültüre olan ilgisini bir kere daha gösterdi.

 

Şerife Erdem