Akademik yaşamı boyunca 30  kadar ulusal ve uluslararası bilimsel toplantı düzenlemiş, onlarca uluslararası toplantıya bilimsel katkı sunmuş, binlerce lisans öğrencisi, 30 kadar lisans üstü öğrencisi yetiştirmiş, örnek kişiliğiyle sayısız öğrencinin hayatına dokunmuştu. Astronomi ve Astrofizik alanında 300 kadar ulusal ve uluslararası bilimsel yayın ve 10‘un üzerinde kitap ile literatüre önemli katkıda bulund. Özellikle 2017-2022 yılları arasında meslektaşı Prof. Dr. Edwin Budding ile birlikte yazdıkları, dünya üniversitelerinin kütüphanelerine giren "A Guide to Close Binary Systems" kitabı, bu alanda kullanımına hâlâ gereklilik duyulan Prof. Dr. Zdenek Kopal'in 1959 tarihli "Close Binary Systems"  kitabının güncellenmiş halidir. Tüm bu başarıları geride bırakarak yaşama veda eden Osman Demircan, çok sevdiği yıldızlara kavuştu.

Osman Demircan İçin Son Görev

ÇOMÜ'de 17 yıl boyunca rektör yardımcılığı da olmak üzere birçok önemli görevde bulunan, Türkiye'nin önemli bilim insanlarından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM) ve Ulupınar Gözlemevi Kurucu Müdürü, Prof. Dr. Osman Demircan, 74 yaşında hayata veda ederek aramızdan ayrıldı.  Merhum Demircan için  ilk uğurlama töreni Üniversitede gerçekleştirildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine Rektör Yardımcısı olarak hizmet vermiş olan Prof. Dr. Osman Demircan için Fen Fakültesi Dekanlık girişinde tören düzenlendi.  Törene Rektör Cüneyt Erenoğlu, Akademisyenler, öğrenciler ve Demircan’ın ailesi katıldı. Duanın ardından helallik alınan  Merhum Demircan’ın naaşı,  Mecidiye camiine götürüldü.

Öğle Namazına müteakip Kılınan cenaze namazına Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ile üniversite yönetimi, ailesi ve  sevenleri katıldı.  Kılınan cenaze namazının ardından helallik alınan Merhum Demircan’ın naaşı toprağa verilmek üzere son yolculuğuna uğurlandı.

 Çok Sevdiği Yıldızlara Kavuştu

1949 yılında Çanakkale’de fakir bir ailede doğan Prof. Dr. Osman Demircan’ın çocukluk ve öğrencilik yılları çok zor geçti. Hayatın tüm zorluklarına rağmen inşaatlarda çalışarak hem okudu hem okul harçlığını çıkardı. Hayatın tüm zorluklarına rağmen başarılı bir öğrenim geçiren Demircan,  Ege Üniversitesi Gözlemevi'nde de çalıştı. Burada gökyüzü ile tanıştı ve yıldızlara hayran oldu. Burada  Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nde yüksek lisansını tamamladıktan sonra çıtayı yükselten ve  İngiltere Manchester Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktora öğrenimini gerçekleştirdi.  Burada da Çift yıldızlar üzerine bilim dünyasını hayran bırakan tezler ortaya koydu.   1979-1981 yılları arasında Bingazi, Libya Üniversitesi Fizik Bölümü'nde alt yapıyı hazırlayarak Astronomi öğretimini başlattıve  1982-1989 yılları arasında yurda dönerek  ODTÜ Fizik Bölümü'nde Fizik ve Astronomi derslerini vermeye başladı.  Bu dönemde yaptığı bilimsel araştırmalar için Rektörlükten ve TÜBİTAK'tan Bilim Teşvik ödülleri aldı, hâlâ etkin çalışan bir öğrenci topluluğunu kurdu ve öğrenci etkinlikleri için 40-cm'lik bir teleskop içeren Gözlemevi binasının kurulmasına ve Gözlemsel Astronomi etkinlikleri planlamasına önayak oldu. Bu arada bir yıl boyunca Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü'nde Gözlemsel Astronomi dersleri verdi. Prof. Dr. Osman Demircan, 1980'li yılların başından bugüne "Ulusal Gözlemevi" fikrinin, kurulmasının ve etkin kullanımının her aşamasında etkin rol almıştır.

Prof. Dr. Osman Demircan, Ekim 2012'de emekli olduğu ve 2016 yılına kadar Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fizik ve kurucusu olduğu Astronomi ve Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümlerinde çalıştı. Üniversitenin yönetiminde her düzeyde görev üstlendi. Üniversite'de Gözlemsel Astronomi'nin gelişmesi için Rektörlüğün de desteği ile Ulupınar Köyü yakınında Çanakkale'ye 10 km uzakta üniversite Gözlemevi'nin kurulmasını sağladı. Bugün Gözlemevi'nde 30, 40, 60 ve 122-cm çaplarında 4 teleskop çalıştırılmaktadır. Prof. Dr. Osman Demircan,  emekli oluncaya kadar Ulupınar Gözlemevi'nin kurucu müdürü olmuş ve Onsekiz Mart Üniversitesi'nde, Astronomi ve Astrofizik çalışmalarının ivmelenmesinin öncüsü olmuştur.

Prof. Dr. Osman Demircan, birçok bilimsel projeyle ülkemizde bilimin gelişimine katkı sunmuştur. Uluslararası literatüre yaptığı katkı yanında, ülkemiz üniversite yapısının gelişiminde de dekanlık, rektör danışmanlığı ve rektör yardımcılığı gibi görevlerde hizmet vererek aktif olarak katkı sunmuştur. Prof. Dr. Osman Demircan emeklilik döneminde sosyal sorumluluk projeleri üstlenmiş, Suluca Bilim Kampının kuruculuğunu yapmış, Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Çanakkale şubesinin ve Mavi Bilye Doğada Eğitim Gezginleri yürüyüş grubunun kurucu başkanlığını yürütmüştür. Prof. Dr. Osman Demircan akademik çalışmalarıyla ve bilim toplum etkinlikleriyle ülkemizin aydınlık yürüyüşünde ön saflarda yer aldı. Bilimsel çalışmalarını bize miras bırakan Osman Demircan çok sevdiği yıldızlara kavuştu.

 

Şerife Erdem