Kurduğu Türkiye Cumhuriyeti tarihi ile birlikte bir çok devrime de imza atan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Harf devrimi ile de Türkiye’nin çağ açan eğitim sistemlerine adım atmıştı. Eğitimde de yarattığı devrimler nedeni ile 11 Kasım 1928 yılında Bakanlar Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk'e ‘Millet Mektepleri Başöğretmenliği’ unvanı verildi.  bu unvan, 24 Kasım'da Millet Mektepleri Talimatnamesi'nin yayımlanması ile resmîleşmişti. Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında onun ‘başöğretmen’ oluşunun yıl dönümlerinin ülke çapında Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verildi.  Bu kapsamda her yıl düzenlenen Öğretmenler Günü bu yıl da Çanakkale’de törenlerle kutlandı.

 

İnsan yetiştirmekte en kutsal Meslek olan öğretmenleri onurlandırmak amacı ile Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından da Valilik önünde gerçekleştirilen törene  vali yardımcıları, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Daire müdürleri, okul yöneticileri ve öğrenciler katıldı. Tören il Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz’ın Atatürk heykeline çelenk sunumu ile başladı. Çelenk sunumumun ardından saygı duruşunda bulunuldu istiklal Marşı okundu.    Çanakkale Valiliği önündeki Çelen sunma töreninin ardından 24 Kasım Öğretmenler günü Töreni İÇDAŞ kongre merkezinde gerçekleştirilen kutlama töreni ile devam etti.

  Öğretmen Olarak Görev Yapmak Büyük Onur

Çanakkale il Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeni ile yayımladığı kutlama mesajında” Asıl gayesi insan yetiştirmek olan böylesine kutsal bir mesleği icra etmenin onuru ve gururu ile 24 Kasım Öğretmenler Günü'müzü kutluyor, Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve minnetle anıyoruz. Milletleri kendi değerleri, inançları ve kültürleriyle yaşatabilmenin, özgür düşünce ile çağdaş uygarlıklara ulaştırabilmenin en güçlü ve etkili yolu eğitim ve öğretimdir. Bu sebepledir ki Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, savaş meydanlarında kazanılan zaferlerin ancak ve ancak eğitim öğretim ordusuyla kalıcı olacağını belirterek biz öğretmenlere büyük bir sorumluluk ve görev vermiştir. Geleceğimizin mimarı gençlerimize Türkiye Yüzyılı'nda bilgi ve beceriler kazandırmak, onları millî ve manevi değerlerine bağlı, tarihine ve kültürüne saygılı bireyler olarak yetiştirmek amacıyla bu kutsal görevi ülkemizin her yerinde büyük bir inanç ve emekle yerine getirmek azmindeyiz. Başöğretmen Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum." parolasıyla başlattığı, Türk Milleti'nin "Çanakkale Geçilmez" ruhuyla destanlar yazdığı bu kutsal topraklarda görev yapıyor olmaktan, 100. Yılı'na ulaştığımız Cumhuriyet'in yılmaz bekçileri olmaktan gurur duyuyoruz. Şehitler Diyarı Çanakkale'mizde büyük bir özveri ile görev yapan siz değerleri öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz. İcra ettiğimiz mesleğin önemi ve değerini bilerek başta Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere tüm eğitim şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor; meslektaşlarımızın 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz.” dedi.

Öğretmenlerin Görevi Kutsaldır

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’da 24 Kasım Öğretmenler gününde yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi. “Eğitim, hayatımız boyunca devam eden en önemli süreçlerimizdendir. Eğitim yalnızca bireysel boyutuyla değil, toplumların gelişimleri ve kalkınmaları önündeki en temel basamaklardan biri olması sebebiyle de önemi ve kıymeti fazlasıyla yüksek bir konudur. Her kilidin anahtarı bilgidir. Gelişmek, uygarlaşmak, çağı yakalamak ancak ve ancak bilgi ile mümkündür. Çocukluk yıllarımızdan başlayarak uzun yıllar süren eğitim hayatımızda bilgiyi bizlere sunan kişiler ise çok kıymetli öğretmenlerimizdir. İnsanları ve dolaylı olarak toplumları yetiştiren öğretmenlerimizin bu görevi oldukça kutsaldır. Ülkemizin kurtuluş ve kuruluşunun hemen akabinde eğitim alanında gerçekleştirdiği reform ve devrimlerle de milletimizin gelişimine büyük katkılar sunan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün başöğretmenlik unvanı aldığı 24 Kasım tarihi ise, kıymetli öğretmenlerimizi özel olarak anmak ve şükranlarımızı sunmak için önemli bir gündür. Daima devrim ve fikirlerinin izinde olduğumuz Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere kaybettiğimiz tüm öğretmenlerimizi saygı ve minnetle anıyor; kişisel ve toplumsal gelişimimizin mimarı tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutluyorum.”

Her Koşulda Özveri ile Çalışıyorlar

Çanakkale Vali İlhami Aktaş "24 Kasım Öğretmenler Günü” nedeni ile yayımladığı mesajda şu cümlelere yer verdi. “Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, "Millet Mektepleri Başöğretmenlik" unvanının verilmesinin yıldönümü olan büyük bir coşku ile kutlanan 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla, bütün öğretmenlerimizin Öğretmenler Gününü sevgi ve içtenlikle kutluyorum. Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “Öğretmenler! Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir” diyerek öğretmenlik mesleğinin önemini vurgulamıştır. Bilimi kendisine rehber edinen, ülkemizin milli-manevi değerlerine bağlı gelecek nesillerin yetiştirilmesi ve ülkemizin geleceğinin şekillenmesi, her türlü zorlu koşullarda özveriyle çalışan kıymetli öğretmenlerimizle mümkündür. Değerli öğretmenlerimizin ülkemizin geleceğini emanet edeceğimiz çocuklarımızı, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ülkemizi Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne çıkarmak için var gücüyle yetiştirmeye devam edeceğine yürekten inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle; başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal etmiş öğretmenlerimizi ve görevi başında şehit olan tüm öğretmenlerimizi rahmet, şükran ve minnetle yad ediyor, büyük bir özveriyle görevlerini yerine getiren saygıdeğer öğretmenlerimizin “24 Kasım Öğretmenler Günü” nü kutluyorum.”

Şerife Erdem