Bayramiç Külciler köyü yakınlarındaki bir termal tesisi, 2 yıllığına kirlayan ve kendini hem Mehdi hem de Halife ilan edip, Müritler de edinen zanlı, Define avcısı çıktı.
Kaçak kazı yapıtığı sarada, Jandarma' ya suç üstü yakalanan sözde Mehdi, 21 müridi ile birlikte tutuklandı. 
 
MEHDİYİM DİYORDU, DEFİNE AVCISI ÇITI
 
Kendini bir süredir Mehdi ve Halife ilan ediyordu, Define avcısı çıktı. Akıllara durgunluk verecek boyuttaki yaşanılanların adresi, Çanakkalelilerin deyimiyle: Küçük Moskova olarak isimlendirilen Bayramiç oldu.
İlçeye bağlı Külcüler köyündeki bir termal tesisi, iki yıllığıına kiralayıp, bir tür tarikatlaşma faaliyet gösteren, üstelik eknidisini hem Mehdi hem de Halife eden kişi, define arar iken Jandarma ekiplerine sobelendi.
Kendini mehdi ilan eden M.Ç., sosyal medyadan aralıklarla açtığı ve canlı yayımladığı sözde 'biyat' töreni ile gündeme gelmişti.
'Biyat' töreni adı altında açılın canlı yayın görüntülerinde silahlı kişiler kadar, fonda işitilen silah sesleri hayli dikkat çekmişti.  
Sahte mehdi define ararken yakalanmasına karşın, görevlilere direndi, sonuçta çıkarıldığı mahkemece tutuklanıp, cezaevine gönderildi.
21 şüpheli tutuklandı.. 
İzinsiz kazı alanında, beraberindekilere;  Ahit Sandığı olduğunu söyleyerek, sözde müritlerini kazı yapmaya yönlendirenin aynı zamanda kendini 'mehdi' ilan zanlı, M.Ç,  uzunca süredir Bayramiç' te günün konusuna dönüşmüştü.
Çanakkale İl jandarma komutanlığına bağlı ekipler, Bayramiç ilçesine bağlı Evciler köyündeki Kocakıran mevkiinde bulunan bir tarlada, izinsiz kazı yapıldığını tespit edince, operasyon balattı.
İzinsiz kazı yaptıkları sırada suçüstü edildiler.
Şüpheliler; sözde mehdi M.Ç. başta; , C.A., C.K., A.K.,  M.B.K, M.A, M.R.B., M.B.K.,H.E,  İ.A., HA.S.S,  M.E.Ö, D.A., M.D., M.Ş., yanı sıra, H.H, Y.Ö. K.S.,  H.Y.,,R.K, M.Ç ve  İ.K. hakkında "2863 Sayılı Kanuna Muhalefet", "Suça Azmettirme", "Hakkı Olmayan Yere Tecavüz" ve "İzinsiz Kazı Yapmak" gibi suçlardan işlem başlatıldı.
MEHDİ OLDUĞUNU İDDİA EDİYORDU..
Jandarma tarafından gözaltına alınan şüphelilerin sorgu işlemleri sırasında, akılları durgunluk verecek açıklamalara imza atan zanlı,  'mehdi' olduğu iddiasını yineledi.
Beraberindeki şüphelileri kazı alanına yönlendirenin de kendini mehdi ilan eden  şüpheli M.Ç. olduğu böylelikle ortaya çıktı.
Sahte mehdinin iddiasına göre; kazdıkları alanda 'ahit sandığı' bulunuyordu.
SANDIĞIN YERİNİ, BAKIN KİMLER SÖYLEMİŞ;
"MELEKLER..."
Jandarma sorgusunda , Hadislerde bahsedilen mehdi olduğunu iddia eden şüpheli M.Ç.' nin, , ahit sandığının yerinin kendisine meleklerin söylediğini de ileri sürdüğü alınan bilgilerden.
Verdiği ifadesinde; "Ben hadislerde bahsedilen Ebul Kasım Muhammed Mustafa ismi ile Hazreti Peygamberin bahsettiği mehdiyim. 
Melekler Mehdiye gizli olan şeylerin yolunu gösterecek ve tabutu sekineyi çıkaracaktır hadisi ile 17 Kasım 2023 günü saat: 22.00 sıralarında meleklerin bana tabutu sekinenin yerini göstermesi üzerine bende konaklamakta bulunduğum Hilal Doğa Oteli ve Koç Termal Tesislerinde konaklayan arkadaşlarıma bu hususu bildirdim." diye konuştuğu da edinilen bilgilerden.
ÜSTÜ KAPALI, BELA TEHDİDİ..
Kazı yaptıkları bölgenin basında yer almaması gerektiğini savunan aksi halde, herkesin başının belaya gireceğini iddia da 'sözde Mehdi' nin alınan ifadesinde;
"19 Kasım 2023 günü hatırladığım kadarıyla saat: 13:30 sıralarında, kazı alanındaki kazı yapan arkadaşlarım bana ulaşarak kazı yaptığımız yere Jandarma ekiplerinin geldiğini bana bildirmesi üzerine bende konaklamakta olduğum tesislerden yaklaşık on kadar arkadaşım ile Evciler köyü Koca Kıran mevkiindeki kazı alanı bölgesine gittim. 
Kazı alanı bölgesinde Jandarma ekipleri kazı yapan arkadaşlarımı ve kazı alanını kamera kaydına aldığını görmem üzerine, Jandarma ekiplerine bu bölgede çekim yapmamaları gerektiğini, buranın basında çıkmaması gerektiğini, basında çıkarsa hepimizin başının belaya gireceğini, millet olarak beka probleminin olmaması gerektiğini bildirdim" şeklinde sözler ettiği de edinilen bilgiler arasında.
Erdem Sürek