Her Cuma günü gerçekleştirilen bulgur pilavı ikramı geleneği  60 yıl sonra da sürdürülmeye devam ediliyor.Tarihte Anadolu’ya yerleşmiş her medeniyetten iz taşıyan Çanakkale, tarihe mal olmuş bir çok kültürü, bir çok geleneği de içinde barındırıyor. Kimi Balkanların, kimi Anadolu’nun, kimi Avrupa’nın kültürünü taşıdığı Çanakkale’de bazı gelenekler de yıllardır sürdürülüyor.  Bu geleneklerden bir tanesi olan Cuma Günleri gerçekleştirilen bulgur pilavı ikramı geleneği Lapseki İlçesi Karamusalar Köyünde 60 yıldır sürdürülüyor. Köklerinden aldıkları güçle ataların başlattığı geleneği günümüzde de sürdüren Karamusalar Köy Halkı, çevreden gelen misafirleri de sofralarında ağırlıyor.

Her Cuma Yüzlerce Kişi Pilav Yemeye Geliyor

Köyde 60 yıldır sürdürülen gelenek kapsamında kadınlar sabah saatlerinde hazırlamaya başladıkları etli bulgur pilavını vatandaşlara dağıtıyor. Cuma namazından sonra cemaate de ikram edilen bulgur pilavı ayran ile servis ediliyor.  Köy Muhtarı Aydın Engin, 60 yıldırı sürdürülen gelenekle hem misafir ağırladıklarını hem de atalarının mirasını geleceğe taşıdıklarını belirterek  "Karamusalar köyünde yaşayan kadınlarımız 60 yıldır her hafta sırası geleni ziyaret ederek ikramlar eşliğinde Kur'an-ı Kerim okur. 60 yıldan bu yana etli bulgur pilavı ve ayran ikramıyla devam ediyor. Kadınlara evlerde, erkeklere de cuma namazı çıkışında köy kahvehanesinde ikram yapılıyor. Yüzlerce vatandaşımız cuma günleri pilav yemeye geliyor. Bu geleneğe bir hafta olsun ara verilmedi" dedi.

Protokol Üyeleri Köylülerin Sofrasına Misafir Oldu

Köy Muhtarı Aydın Engin’in daveti ile köye giden Lapseki İlçe  Kaymakamı Emre Öztürk, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz,  Lapseki  Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, AK Parti Lapseki İlçe Başkanı  Hasan Engin, köy muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cuma Namazı çıkışı Köy meydanında davetlilere ve misafirlere pilav ikramı yapıldı ve 60 yıllık gelen misafirlere anlatıldı.

 

Şerife Erdem