Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında 4 yıldır Çanakkale’nin orman varlığına katkının arttığını belirten Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci  “Bakanlığımızca yürütülen ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra ‘geleceğe nefes’ ağaçlandırma kampanyamız, 4 yıllık süreç içerisinde 27 nokta 7 milyon fidanı topraklarımızla buluşturulmuş olup, uluslararası bir etkinliğe dönüşmüştür” dedi.

Ülkemizde orman sahasını genişletmek ve orman varlığını arttırmak, erozyon kontrolünü teşvik ederek toprak, su ve bitki  arasında bozulan  dengeyi yeniden oluşturmak,  biyoçeşitliliği geliştirmek,  çevre değerlerini korumak, ağaç ve orman sevgisini yaygınlaştırmak, toplumun çevreye olan katkısını arttırmak ve daha bir çok sebebi barındıran sebeplerden dolayı  2019’yılında 11 Kasım Milli Ağaçlandırma günü ilan deilmişti.  Yaşanan Küresel iklim değişikliği dolayısı ile her yıl giderek çölleşen dünyamızı ve ülkemizi yeşile kavuşturmak amacı ile  Milli Ağaçlandırma gününde binlerce fidan Toprakla buluşuyor.

Çanakkale’de 54 Bin 750 Adet Fidan Dikildi

Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirilen fidan dikimleri Çanakkale’de de gerçekleştirildi.    Milli Ağaçlandırma gününde Çanakkale’de il merkezi ve ilçeler de dahil olmak üzere 13 ayrı lokasyonda 54 bin 750 adet fidan dikimi gerçekleştirildi.  Çanakkale Merkezde düzenlenen dikim etkinliği hava muhalefeti nedeni ile ertelenirken önceki gün gerçekleştirilen ağaç dikim etkinliği  Çanakkale merkez Radar Mevkiinde gerçekleştirildi.

Fidanlar Cumhuriyetin 100. Yılına Nefes Olacak

 Cumhuriyetin 100 yılını kutladığımız bu sene ‘100.Yıl Cumhuriyet Ormanları Kuruyoruz’ mottosuyla Türkiye’nin dört bir yanından katkı verilen fidan dikimine bir destek de Çanakkale’den geldi. Ağaç servetini çoğaltmak, biyolojik çeşitliliği geliştirmek, toplumdaki ağaç ve orman sevgisi ile çevre konusundaki farkındalığı yükseltmek amacı ile Gerçekleştirilen fidan dikimine Vali İlhami Aktaş ve eşi Songül Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, protokol üyeleri, il müdürleri, siyasi parti temsilcileri, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, şehit aileleri, gaziler, kamu kurum ve kuruluş personelleri, emniyet ve jandarma personelleri, STK temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

4 Yılda 7 Milyon Fidan Dikildi

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Fidan dikimi etkinliğinde, Orman Bölge Müdürü Enver Demirci günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Demirci  “İlimizde 22 Ağustos tarihinde yaşanan orman yangınında yanan alanı fidanlarla buluşturmak için buradayız. 7 Kasım 2019 tarihli Cumhurbaşkanı genelgesiyle ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanlarımızı korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesillerimiz için yurdumuzu daha sağlıklı yaşanabilir kılmak için ülkemizde her yıl 11 Kasım Günü Milli Ağaçlandırma Günü olarak kullanmaktadır. Kurumsal görevimiz kapsamında Bakanlığımızca yürütülen ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra ‘geleceğe nefes’ ağaçlandırma kampanyamız, 4 yıllık süreç içerisinde 27 nokta 7 milyon fidanı topraklarımızla buluşturulmuş olup, uluslararası bir etkinliğe dönüşmüştür. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında ağaçlandırmanın öneminin vurgulandığı, dikilen her bir fidanın sadece ülkemize değil, kısa, orta ve uzun vadede dünyaya sayısız fayda sağladığı dikkate alınarak, ‘geleceğe nefes’ ağaçlandırma kampanyası bu yıl 81 ile 922 ilçede kutlanmaktadır” dedi.

Radar Tepesinde  3 Bin 500 Fidan Dikimi Yapıldı

 Orman Bölge Müdürü Enver Demirci’nin açılış konuşmasının ardından Mehteran gösterisi ve Halk Oyunları gösterileri gerçekleştirildi. Yapılan gösterilerin ardından fidan dikimine geçildi. Kamu kurumların, Sivil Toplum Kuruluşlarının, öğrenci, öğretmen, vatandaş ve kısacası 7’den 70’e herkesin katılım gösterdiği etkinlikte  Şehitler Diyarı Çanakkale’de ‘Geleceğe Nefes, Cumhuriyete Nefes’ teması ve ‘100.Yıl Cumhuriyet Ormanları Kuruyoruz’ mottosuyla gerçekleşen fidan dikim etkinliği kapsamında Radar Mevkiinde kızılçam ve servi fidanı olmak üzere toplam 3 bin 500 fidan dikimi yapıldı.

 

Cuma Deren