Bayramiç ilçesinde 2023-2024 zeytin hasat ve zeytinyağı sezonu açılış töreni gerçekleştirildi. Çanakkale’nin bereketli topraklarında yetişen ve coğrafi ürünler arasında yer alan Zeytin ve zeytinyağı çalışmaları devam ederken, sonbaharı yaşadığımız bu günlerde zeytin toplama çalışmaları da başladı.  Tüm ilçelerde olduğu gibi Bayramiç İlçesinde de hem zeytin hasadı sezonu hem de yağ sıkma sezonunda çalışmalar başladı. Bayramiç S.S. Pıtıreli Tarımsal Kalkınma Kooperatifin düzenlenen yeni sezon açılış programına  Bayramiç Kaymakamı Alper Taş, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Bayramiç İlçe Belediye Başkanı Mert Uygun, TKDK İl Koordinatörü Hasan İskender, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, Kurum Amirleri, STK Başkanları, S.S. Pıtıreli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ramazan Algül, İl, İlçe Tarım Müdürlüğünden Teknik personeller ve Kooperatif üyeleri katıldı.

Programın açılışında bir konuşma yapan Bayramiç Kaymakamı Alper Taş “İlçemizde önemli bir zeytin üretim potansiyeline sahip olan Pıtıreli Köyümüzün kooperatifinde, Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri ile zeytin işleme ve zeytinyağı sıkma makinaları yenilenmiş oldu. Aynı zamanda “İyi Tarım Uygulamaları” sertifikası ile kooperatifimiz, yüksek kalite standartlarını da yakalamış oldu. Başarılı çalışmalarından ötürü kooperatifimizi tebrik ediyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, hayırlı bereketli ürünler diliyorum” dedi.

27 Üretici  bin 825 Dekar Alanda İyi Tarım  Üretimi Yapıyor

Çanakkale Tarım ve Orman İL Müdürü Nazan Türkarslan ise  “Bakanlığımızın Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmekte olan İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü projeleri 2023 yılı içerisinde toplam 9.036 da. alanda bitkisel üretim yapan 114 üretici, 12 farklı tür ürün ile yürütülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) tarafından finanse edilen Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen  ‘Sürdürülebilir İyi Tarım Uygulamaları Projesi’  kapsamında uzun yıllardır devam etmekte olan S.S. Pıtıreli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 27 üreticisi 1.825 dekar alanda Zeytin ürününde İyi Tarım Uygulamaları yapmaktadırlar. Bugün burada üreticilerimize İyi Tarım Uygulamaları sertifikalarını vereceğiz. Çevreye, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, izlenebilir, sürdürülebilir gıda güvenliği ve güvenirliliği olan bir üretim modeli olan İyi Tarım Uygulamaları olarak üretim yapmakta olan tüm üreticilerimizi tebrik eder verdikleri emekler için teşekkür ederim. Ayrıca İyi Tarım Uygulamaları Sertifika töreninin hazırlanmasında emeği geçen tüm arkadaşlarıma ve üreticimize de teşekkür ederim. Ürününüz bol kazancınız bereketli olsun" dedi.

İyi Tarım Uygulayan Çiftçilere Sertifikaları Verildi

Yapılan konuşmaların ardından Bayramiç S. S. Pıtıreli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine bağlı proje üreticilerine yönelik verilen eğitimlerini tamamlayan üreticilere  sertifikaları verildi.  Sertifikalar Bayramiç Kaymakamı Alper Taş ve Bitki Koruma Ürünleri uygulama esnasında kullanmaları üzere maske, koruyucu kıyafet ve gözlükleri de Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan tarafından takdim edildi.

Program sonrasında törene katılan protokol üyeleri ve üreticiler yağ sıkma fabrikasını gezerek yapılan çalışmalar hakkında bilgiler alarak, ilçedeki sezonun ilk zeytinlerinin nasıl yağa dönüştüğü ile ilgili bilgiler verildi.

 

Cuma Deren