Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Ekim Ayı Meclis olağan toplantısında; 10 yıl önce yapılması teklif edilen ancak reddedilen Master Planı ile ilgili de ağır konuştu.
ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Kruvaziyer ve yat limanının yapılmamasında kaybeden, ÇTSO değil, Çanakkale olmuştur” ifadesini kullandı.
YÖNETİYORMUŞ GİBİ YAPANLAR…
CHP li Çanakkale Belediyesini eleştiren Semizoğlu; “Çanakkale’miz de ‘otopark, trafik sorunu yok’ diyen, ‘Master Plana gerek yok’ diyen yöneticiler, Çanakkale’yi yönetemez, sadece yönetiyormuş gibi yaparlar” diye seni yükseltti.
-----------------------------------------
ÇTSO EKİM MECLİSİNDE,
MASTER PLAN HATIRLATMASI!?!..
-----------------------------------------
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2023 yılı Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleşti.
Ekim ayı Meclisine, ÇTSO başkanı Semizoğlu’nun, 10 yıl öncesine ilişkin bir çağrıya dair sözleri damga vurdu.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Ekim Ayı Meclis olağan toplantısında; 10 yıl önce yapılması teklif edilen ancak reddedilen Master Planı ile ilgili de ağır konuştu.
ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Kruvaziyer ve yat limanının yapılmamasında kaybeden, ÇTSO değil, Çanakkale olmuştur” ifadesini kullandı.
Ekim Ayı olağan Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu, hem Çanakkale hem ülke gündemini değerlendirerek Ticaret alanındaki gelişmeler ve TÜİK Eylül ayı verilerini değerlendirdi. “ Yaz ayları geride kalırken, Çanakkale’de turizm sezonumuzun iyi geçtiği haberleri bizleri memnun etti. Umarım farklı sektörlere de yayılan bir ivme ile ekonomimize ve sürdürülebilir olmasına katkı sağlamıştır.   Yine güzel bir haber, Ülkemizin otomobili, yerli ve milli aracımız TOGG’un Odamıza hayırlı olmasını diliyorum. Yönetim Kurulumuza da öncelikle güneş enerji sistemini kazandırdıkları ve aynı çevreci düşünce ile bu akıllı aracı bünyemize kattıkları için teşekkür ediyorum. 2023 yılı Eylül ayında TÜFE yüzde 4,75 oranında arttı. Bu artış ile beraber yıllık enflasyon da bir önceki aya kıyasla 2,59 puan artarak yüzde 61,53 düzeyinde gerçekleşti.  Ticaret Bakanlığının açıkladığı geçici verilere göre 2023 yılının Eylül ayında ihracatımız 22,7 milyar dolar, ithalatımız ise 27,7 milyar dolar seviyesinde. Eylül ayında dış ticaret açığı 5 milyar dolar seviyesinde gözleniyor arkadaşlar. Enerji fiyatları ise Eylül ayında yüzde 6,12 oranında artmış ve bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 13,41 oranında yükseliş kaydedilmiştir. Yerli ve yenilenebilir enerjinin önemi açısından bu veriyi özellikle paylaşmak istedim” ifadelerini kullandı.
 “Cumhuriyetin 100. Yılında daha çok çalışacağız”
ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu konuşmasının devamında; “Dış ticaret açığını kapatmamızın yolu da üretmekten geçiyor. Tüketime dayalı büyümeyi biz sanayiciler büyüme olarak kabul edemeyiz. 
Tüm verileri değerlendirdiğimizde de çözüm bekleyen öncelikli gündem maddelerimizde enflasyon ve cari açık yerini koruyor.  Üretim ve ihracatımızı arttırmak için doğru politikalara olduğu kadar bulunduğumuz bölgedeki işbirliklerine de ihtiyacımız var. Tüm kurumlarımızdan özellikle üniversitemizden, bilimden azami ölçüde faydalanmalıyız.    Daha güçlü bir Türkiye için bu anlamlı yılda hep birlikte daha çok çalışacağımıza, Türkiye Yüzyılına güçlü bir şekilde gireceğimize ben inanıyorum. Türk İş Dünyası buna muktedirdir. Konuşmama son verirken Cumhuriyet Bayramımızı en içten dileklerimle kutluyor ve gündemin diğer maddelerine geçiyorum” dedi.
Ülkenin Kalkınması İçin Yerelden Destek Olmalıyız
Ekim Ayı Meclis Gündeminin açılış konuşmasını yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu konuşmasına hafta başında teslim alınan TOGG ve yerli üretim ile ilgili oldu.
ÇTSO Başkanı; “Gerçekten Ülkemiz adına, teknoloji ve sanayimizin gelişimi adına bir sanayici olarak göğsümün kabardığını söyleyebilirim. Bu vesile ile, TOGG’un Ülkemize kazandırılmasına öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türk İş Dünyasını örgütleyerek elektrikli otomobil fabrikası kurulmasında etkin rol oynayan TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’ na, emek ve gönül vererek katkı sunan herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. TOGG uzun süredir Ülkemizin gündeminde. Açıkçası ben bu fabrikayı 2 kere gezme fırsatı buldum. Türkiye’de eksik olan bir şey de muhalefet ve muhalefetin kalitesi. Bu fabrika yapıldı ve günde 200 aracın üzerinde araç teslim ediyor. Elektrikli araç üretiliyor İtalya’dan geliyormuş diye yalan dolan ifadeler oluyor. Bunlar eleştiri değildir bunlar boş konuşmaktır.  Üretmek, yerli ve milli olmak,  büyüyerek kalkınmamız için olmazsa olmazımızdır. Bunu her konuşmamda vurguluyorum ki; Ülke olarak kalkınmamız için yerelden katkı sunmamız gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Yerelden katkı sunmak için de yerelde tüm dinamiklerin diğer tüm kimliklerini dışarıda bırakarak ortak akıl ile Çanakkale için bir masada buluşmaları şarttır. Girişimcinin, yatırımcının, yani özel sektörün önü açılacak ki yatırım yapsın, üretsin, küstürülmeyecek ki ticaret yapsın, iş yapsın,  istihdam yaratsın” dedi.  
Adaylara ÇTSO’ nun Taleplerini İleteceğiz
Yaklaşan yerel seçimlere de dikkat çeken ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu, Belediye Başkan Adaylarına önceki dönem olduğu gibi bu dönem de Oda ile ilgili taleplerini ileteceklerini dile getirdiği konuşmasında;
 “2023 genel seçimlerini geçirdik, 2024’de yerel seçimler var. Biz her genel seçimden önce TOBB vasıtası ile iş dünyasının beklentilerini, sorunlarımızı çözüm önerilerimiz ile birlikte iletiyoruz. Milletvekili adaylarımıza da birebir görüşmelerimizde aktarmıştık. Şu anda Çanakkale’mizde 4 milletvekilimiz var. Hepsi ile çok sıkı sıcak ilişkiler içerisindeyiz. Yerel seçimler ise farklı. Burada biz bizeyiz, her gün yüz yüzeyiz. Sizlerden ricam, yerel seçimler öncesi Belediye Başkan adaylarımıza beklentilerimizi, Çanakkale’mize dair taleplerimizi, çözülemeyen sorunlarımızı, kangren olmuş konuları bu kürsüden aktaralım. Biz bunu geçmişte yapmıştık hatırlarsanız ‘Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası istiyor’ diye 17 madde şeklinde gerçekleştirmiştik. Bunu tekrar yinelemek istiyoruz. Önümüzdeki 3 - 4 ay altını çizerek belirtmek istiyoruz. En azından adaylardan o vaatleri alalım ki seçilen arkadaşımıza da deriz ki siz söz vermiştiniz. Lütfen gerçekleştirin veya birlikte gerçekleştirmeye çalışalım. Bunun için fikirlerinize çok ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.
Kaybeden Çanakkale Oldu
10 yıldır hayata geçirilmeyen projelere de değinen ve kaybedenin Çanakkale olduğuna değinen ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Burada yaşıyoruz, burada doyuyorsak bu şehre borcumuzu da birlikte ödeyeceğiz.
Çanakkale ne yazık ki hak ettiği konumda değil. On yıl önce başlatıp çok emek verip yol kat ettiğimiz çok projeyi hayata geçiremedik.
Hala daha onları konuşuyoruz. Bunlar içerisinde yat limanı var, kruvaziyer limanı var. İnşallah yeni yönetimde bunları tekrar masaya yatırırız. Daha zorlaştı derken şimdi İÇDAŞ’ımız yok o manada söyledim. Bülend Başkanımız eksik olmasın Çanakkale’miz İÇDAŞ vasıtasıyla kattıkları her şey ortada. Diğerleri için sözünü vermişti. Hatta ‘yap, işlet, devret ile ihaleye çıkın kimse girmezse ben yapayım’ demişti.
Yat limanı için de, Kruvaziyer Limanı için de bunu söylemişti. Kaybeden ÇTSO değil, Çanakkale oldu. Bu yüzden sağduyu ile hareket etmeliyiz” dedi.
 ‘Master Plana Gerek Yok’ Diyenler Çanakkale’yi Yönetemez
CHP’ li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ ı da eleştiren ve Çanakkale’nin sıkıştırıldığını belirten Semizoğlu “Çanakkale’miz de ‘otopark, trafik sorunu yok’ diyen ‘Master Plana gerek yok’ diyen yöneticiler Çanakkale’yi yönetemez, sadece yönetiyormuş gibi yaparlar.
Bugün ki Çanakkale’miz ortada. Osman Okyay ile Bülend Engin vasıtasıyla Çanakkale’nin master planı yapılacaktı. Belediyemiz 10 sene önce ‘bizim master planına ihtiyacımız yok’ dedi.
Çocuklarımızı sabah okula getirip görürken okulların önündeki karmaşayı görüyoruz. Ama hala ‘bizim master plana ihtiyacımız yok’ deniliyor.
Troya Caddesi yapıldığı zaman buradan kim geçecek denildi. Troya Caddesi şehrin içerisinde kaldı. Çevre yolu da önümüzdeki yıllarda şehrin içerisinde kalacak. Onun bir alternatifini Çanakkale’de arayamıyoruz. Yeni adaylardan veya tekrar seçileceklerden biz bunların sözünü istiyoruz. Çünkü bir şehirde yaşamadan üretim de olmaz, tüketim de olmaz. Önce bir yaşanması lazım” dedi.
Cuma Deren