Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliğinde  ve Enerjisa, İçdaş ve Avek firmalarının desteği ile ‘Kontrol ve Otomasyon, Elektrik Devre ve Elektik Sistemleri” Laboratuvarları kuruldu.
 Çağımızın en çok ihtiyaç duyulan alanlardan biri olan enerji üretiminde insan gücü yetişmesini sağlayacak olan ve daha nitelikli eğitimlerle öğrencilerin yetiştirilmesi amacı ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) yeni bir laboratuvar oluşturdu.   Enerjisa, İçdaş ve Avek firmalarının katkılarıyla kurulan‘Kontrol ve Otomasyon, Elektrik Devre ve Elektik Sistemleri” Laboratuvarları kuruldu.  Düzenlenen törenle açıldı. Törene  ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Bekler, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kurt, İçdaş Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Aslan, Enerjisa Üretim A.Ş İşletme Teknik Sorumlusu Emre Aydoğan ve Avek Çanakkale Bölge Müdürü Korhan Paşalı, akademisyeneler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kurt, yeni kurulan bir bölüm olan Elektrik Elektronik Mühendisliğinin, yurtiçi ve yurtdışındaki prestijli üniversitelerden eğitim almış güçlü ve deneyimli akademik kadrosuyla, eğitim, öğretim, teknoloji geliştirme ve bilimsel araştırmalarda ulusal ve uluslararası düzeyde, insanlık yararına uygulamalı projeler ve teknoloji üreten bir bölüm olmayı hedeflediğini belirterek  “Bu hedef doğrultusunda nitelikli laboratuvarların kurulması için çalışmalar yürüttük. Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında Enerjisa, İçdaş ve Avek firmaları Kontrol ve Otomasyon, Elektrik Devre ve Elektik Sistemleri Laboratuvarlarının kurulmasında önemli katkılar sundu. Bu anlamda kendilerine teşekkür ederiz” dedi.
 Firmaların Destek İhtiyacı Olduğu Her Alanda  Destek Sağlayacağız
Törende konuşan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Prof. Dr. Tolga Bekler ise  “Son yılların özellikle bir mottosu var, kazan kazan. Ben buna pek katılmıyorum. Kazandır kazan bence daha uygun. Çanakkale’miz küçük yer ama ülkedeki üretim çalışmalarına katkısı çok büyük firmalara sahip. Bugün burada bu katkıyı veren firmaların önemli isimleri burada.  Sizlerin bu verdiğiniz katkıları mutlaka firmalarımıza destek ihtiyacı olduğunuz anlarda başta elektrik elektronik mühendisliği olmak üzere diğer mühendislik branşlarımız da sizlere bunları sağlayacaktır. Bu konuda hiçbir şüphem yok. Ancak küçük de büyük de olsa geri dönüşü talep edecekler ki bunlar ileriki çalışmaların çok daha sağlıklı sürdürülebilir hale getireceğiz. Fakültemiz üniversitemizin lokomotifi. Gerek bilimsel çalışmalarıyla gerekse teknik ve sektörel bazda çalışmaları projeleriyle özellikle de son 3-4 sene içerisinde çok ciddi atılımlar yapıp kendinden söz ettiren, çok değerli bilim insanlarına sahip. Amiyane tabirle siz değerli özel sektör temsilcilerinin, idarecilerinin bizleri sömürmesini istiyorum. Hakikatten bizi sömürün, çünkü bu bilgiye bu işgücüne, bu sürekli teknolojik çalışmalara adapte olmuş bilim insanları burada.”


Laboratuvarların Kurulması Çok Önemli
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Özgür Turay Kaymakçı yaptığı konuşmada; “ Enerji ve üretim sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirmek, bölümümüzün öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. Bu noktada Kontrol ve Otomasyon Laboratuvarı ve Elektrik Tesisleri Laboratuvarının sektörün ihtiyaç duyacağı insan kaynağını yetiştirmede kritik rol oynayacağını düşünüyorum. Her iki laboratuvarımızın da hem üniversitemize hem de sektöre faydalı olmasını diliyorum” dedi.
 Güçlü Üniversiteye Sahip Olmak Çok Önemli

Enerjisa Üretim İşletme ve Teknik Genel Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan, hem sektörün hem de sektörde çalışmaya aday gençlerin gelişimi için farklı alanlarda yatırım, proje ve destek programları yürüttüklerini belirterek, “Sektörün gelişmesi gerekse mevcut iş gücünün ve gelecekte bu sektörde çalışacak insanların daha donanımlı hale gelebilmesi için çaba sarf ediyoruz. Sektörümüzün öncü markası olarak geniş bir bilgi ve deneyim havuzuna sahibiz. Bu bilgi ve tecrübeyi insanlara açmanın yanı sıra akademi ile yürüttüğümüz çeşitli iş birlikleri ve doğrudan desteklerle de bu alandaki katkımızı büyütmeyi hedefliyoruz. Ülkemizin en önemli üniversiteleri arasında yer alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile yerel bir paydaş olarak güçlü bir iş birliği ve dayanışma içindeyiz. Çok önemli enerji yatırımlarına ev sahipliği yapan Çanakkale’nin böyle güçlü bir üniversiteye sahip olması ayrıca çok değerli. Biz de üniversitemize ve mühendis adayı öğrencilerimize destek olmak için bu laboratuvarın kurulmasına öncülük etmek istedik.” dedi. 
Tören, laboratuvar açılışı ve fotoğraf çekimi ile son buldu.   Tören sonrasında İçdaş Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Aslan, Enerjisa Üretim A.Ş İşletme Teknik Sorumlusu Emre Aydoğan ve Avek Çanakkale Bölge Müdürü Korhan Paşalı’nın ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’nu makamda ziyaret etti.
 
Şerife Erdem