Bu proje kapsamında, tarım alanlarının daha etkin kullanılması hedeflenirken, aynı zamanda yeni ürünlerin denemesine de olanak sağlanıyor.
Çanakkale'de tarım ve hayvancılığı desteklemek, süt üretimini artırmak ve üreticilerin kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü destekleri ile yeni ürünler üretilmeye devam ediliyor. Tarım ve Orman Müdürlüğü desteği ile Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKEP) Projesi, Pekmezli Köyü'nde Silajlık Sorgum ekimi yapılan tarlada düzenlenen program iler hast gerçekleştirildi.  Proje kapsamında Biga İlçesi Pekmezli Köyünde ekimi yapılan Silajlık sorgumlar, son derece verimli bir şekilde yetiştirildi ve düzenlenen tarla gününde hasat edildi. Bu projenin hayvancılık sektörüne sağlayacağı önemli katkıları vurgulamak adına, çiftçilere bu ürünün yem sanayinde nasıl kullanılacağına dair detaylı bilgiler sunuldu.
Çanakkale’de tarım ve hayvancılığı üst sıralara taşımak ve üreticilerin yem sıkıntısını gidermek amacı ile hem üretimi arttırmak hem de yeni ürünler denemek amacı ile  Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından Projelendirilen Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKEP) Projesi kapsamında   Biga İlçesi  Pekmezli köyünde Silajlık Sorgum ekimi gerçekleştirildi. Hem ürün hakkında üreticilere bilgi vermek hem de üretimin artmasını sağlamak amacı ile tarla günü  düzenlendi. Düzenlenen tarla gününe Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, DSİ Bölge Müdürü Murat Lütfü Güldoğan, Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca, Şube müdürleri, kooperatif başkanları, muhtarlar ve çok sayıda üretici katıldı.
Kaliteli Hayvancılığın Temelinde Kaba Yem Yatar
Tarla günü töreninde bir konuşma yapan Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan “Karlı bir hayvancılığın temelinde, kaliteli kaba yem yatar. Başka bir ifade ile karlı bir hayvancılık yapabilmemiz için hayvanlarımızın tükettiği yemin büyük bir bölümünü kendimizin üretmesi gerekir. En azından kaba yemi, kendimizin üretmesi gerekir. Hayvancılıkta; maliyet unsurlarının % 70 fazlası yem giderlerinden oluşmaktadır. İlimizde 10 ilçemizde, 114 köyde, 226 üreticimize % 75 Devlet, % 25 üretici katkılı 4 bin kilogram sorgum-sudan otu tohumu verilerek, 3 bin 334 dekar alanda ekimi gerçekleştirilmiştir. Sudan otunun özelliği de ısıya ve kuraklığa dayanıklı bir bitki olması sebebi ile günümüz şartlarında üretiminin yaygınlaştırılması son derece önemli. Biz de bu kapsamda İl,İlçe Müdürlüğü olarak bunun yaygınlaştırılması ve farkındalığın arttırılması için gerekli çalışmaları yapacağız. Tüm üreticilerimizin ürünü bol kazançları bereketli olsun" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Tarla gününe katılan üreticilere   Silajlık Sorgum otunun ekilmesi ve yetiştirilmesi ile ilgili bilgiler verildi. Bilgilerin ardından hasat etkinliğine geçildi. Tarım ve Orman Müdürü Nazan Tükarslan’ın da katıldığı hasat esnasında katılımcılara bilgiler verildi.
 Şerife Erdem