Şarap başta olmak üzere üzüm ürünlerinin Bozcaada'da son yıllarda artması ve turistlerin ilgisini çeken bağların gelişmesi ile bölgede yeniden canlanan Bağcılık sektöründeki sorunları ve çözümleri  dile getirmek amacı ile Bozcaada Bağ Gönüllüleri ve Bozcaada İlçe Tarım  ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Bozcaada Bağcılık Seminerleri' sona erdi.
Geçmişi en az 4 bin yıl önceye ulaşan Bozcaada bağcılığının son yıllarda iklim değişikliği, kitle turizmi, kalifiyeli işgücüne erişim zorluğu ve artan üretici maliyetleri gibi nedenlerden dolayı gerilemekteydi.  Bağcılığın adaya yeniden kazandırılması için son yıllarda yapılan çalışmalar sonuç vermeye başladı ve Adada bağcılık giderek yaygınlaşmaya başladı.  Sektörün sorunlarını dile getirmek ve yerinde tespitler sağlamak amacı ile Bozcaada Bağ Gönüllüleri ve Bozcaada İlçe Tarım  ve Orman Müdürlüğü tarafından 'Bozcaada Bağcılık Seminerleri'  gerçekleştirildi.
'Türkiye ve Bozcaada’da Bağcılık konusunun tartışılacağı ilk oturumda  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesinden Doç. Dr. Harun Çoban ve yine ÇOMÜ Biga MYO’dan Öğr. Gör. Muradiye Özel Ödül ve Adada yıllardır bağcılık yapan  Necati İnceoğlu konuşmacı olarak katıldılar.  Hem ülkemizin hem de Adanaın bağcılığının akademik bakışı ile değerlendirildiği ilk oturumun ardından ikinci oturuma geçildi.
Bağ ve Şarap Turizmi – Önoturizm başlıklı ikinci oturumda ise yazar, şarap uzmanı ve eğitmen Göknur Gündoğan, yazar, sommelier Murat Yankı ve gastronomi uzmanı, arkeolog Kubilay Özben hem ülkemiz hem de dünyada üretilen şarapların karşılaştırmalarını yaptılar. Adada üretilecek şarapların nasıl olması gerektiğine de değinen  katılımcılar, üretime yakışacak katık ve çözümlere de değindiler.
Bozcaada’nın tek basılı dergisi Mendirek’i 10 yıldır hazırlayan ve adaya dair uzun zamandır arşiv kayıtları oluşturan Mustafa Dermanlı’nın Tenedos’tan Bozcaada’ya Bağcılık projesinin bir alt faaliyeti olarak düzenlenen çalıştayda adanın bağcılığına dair önemli konular görüşüldü. 9 Eylül Cumartesi Zübeyde Hanım Çay Bahçesi’nde gerçekleştirilen seminer ve eğitimlerin yanı sıra Bağlarda da gezintiler gerçekleştirilerek teknik incelemeler gerçekleştirildi. Adanın üzüm ve şarap serüveninde yapılması gereken çalışmaların da değerlendirildiği seminerler  teknik gezilerin ardından sona erdi.
Cuma Deren