Çanakkale Belediyesi Eylül Ayı Meclisinde söz alarak gündem dışı bir konuşma yapanCHP Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Erdal Gezen, Çanakkalelilerin borcunu açıkladı. Ülkede yanlış gidilen  ekonomi politikaları sonucu yaşanan krizi kredi kartları ile çözmeye çalışan Çanakkalelilerin borcuna yönelik yaptığı açıklamada Erdal Gezen " Çanakkale'yle ilgili birkaç veride bulunmak istiyorum. Bundan 1,5  yıl önce de ifade etmiştim. Çanakkale'de ihtiyaç kredisi, bireysel krediler,  kredi kartları ve de takipteki krediler var. Bunların verilerini aldım. Emin olun üç ay vermiyorlar bunu. Açıklamıyorlar. Yani kayıtlarda yok. Bunu sunmuyorlar. Yani mecliste vekillerimiz Çanakkale soruyor mesela kredilerini soruyor. sorumlular cevap dahi vermiyorlar.  2022'nin 12.  ayında ihtiyaç kredisi 5 milyara yaklaşmış Çanakkale'de. Takipteki kredi miktarı 382  milyon TL. Bireysel kredi kartı 2 milyar 782 milyonmuş. Bu veri bir altıncı ay verisine yakın bir tarihte. Yüzde 60'lara yakın bir artış var" dedi.
 
Çanakkale Kredi İle Yaşıyor
 
Erdal Gezen Çanakkale'lilerin ihtiyaç kredileri ile yaşamını idame ettirdiğini belirttiği açıklamasının devamında "Çanakkale ihtiyaç kredisi şu anda 6 milyar TL'yi geçmiş durumda. Ağustos ayı itibariyle veri yok. Kredi kartları ise 4 milyar TL'yi geçmiş durumda. Yani  Çanakkale   merkez ve ilçeleri krediyle yaşıyor, kredi ile yaşamını  devam ettiriyor. Son zamanlarda özellikle bankaların, hükümetin mevcut enflasyonist baskıyla kredileri ortadan kaldırmaya yönelik kredileri daraltma boyutunda atışlar yapıldı.  Sadece Ticaret yapan iş adamları değil, krediyle yaşamını devam ettiren, kredi kart limitleriyle yaşamını devam ettiren bizlerin içinde arkadaşlarımızın, dostlarının, emeklinin, memurun, işçinin yaşamında çok ciddi sıkıntılar olmaya başladı.  faizler aylık yüzde 3.2'lere geldi. Eskiden bunlar   böyle değildi. Bir nebze de olsa insanlar borçlanarak kendilerini geçimlerini sağlamaya yönelik emin adımlarla, umutlu adımlarla devam ediyor. Ama artık o da yok" dedi.
 
İcra Dosyaları Korkunç Rakamlara Ulaştı
Erdal Gezen, borçlar nedeni ile temerrüde ve icraya düşen dosyaların her geçen gün arttığını belirterek "Ülkemizdeki temerüde düşen ve icra dosyalarının rakamları  korkunç rakamlara geldiğini bilmenizi isterim. 2023 yılı on sekiz Ağustos'una kadar Türkiye'deki icra dosya sayısı 9  milyona yaklaştı.  Geçen seneye göre yüzde 66 oranında bir artış var. Çanakkale'de icra dosya sayımızın sadece 2023'ten günümüze kadar 7 binli sayılara ulaştığını ve toplam icra dosya sayısının da 55 binlere  yaklaştığını söylüyorum. Neden? Bu hükümetin iktidarın başarısız ekonomik politikaları yüzünden. Kira davaları eskiden var mıydı? Çok nadirdi. Ben 35 yıllık hukukçuyum. Kira artırım davalarını unutmuştuk. Hepsini hatırladık yeni düzenlemelerle beraber. Şu anda Ülkemizde 47 bine yakın kira ve kiracı konut davaları kira bedelini arttırıp uyarlama davaları var. Her geçen gün artıyor bu davalar ama bunun yanında endişe ettiğimiz husus kiracı kiralayan arasındaki uyuşmazlığın cezai sorunları ortaya çıkartan farklı bir boyuta geldi. İnsanlar birbirlerine haksız fiilde bulunmaya başladılar. Hakarete düşüyorlar. Çaresizlik içindeler. Çanakkale'deki kiralık konut ilanlarına bakın. Kaç tane Çanakkale'de kiralık konut var?  Barınma sorunu geliyor dedik ve geldi kapımıza dayandı. Bu sadece Çanakkale'mizde değil, bütün illerde aynı sorun yaşanıyor" dedi.
 
Cuma Deren