Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekiplerince, 31 Ocak tarihinde Gökçeada Belediyesi’ne yolsuzluk ve rüşvet operasyonu düzenlendi.Operasyında İYİ Parti Belediye Başkanı Ünal Çetin de gözaltına alınmıştı.  Ünal Çetin ile birlikte  Belediye İmar Müdürü S.D., eski İYİ Parti Gökçeada ilçe Başkanı H.E., kamu çalışanı E.B. ile müteahhitler R.G. ve B.B. emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildilmişti. Savcılıktaki sorgularının ardından Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ve diğer 5 şüpheli tutuklanmaları istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. 3 Şubat tarihinde imar uygulamalarında usulsüz ruhsat verdikleri ve müteahhitlerden rüşvet aldıkları iddia edilen İYİ Partili Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ve İmar Müdürü Seval Duran ile rüşvete aracılık ettiği öne sürülen Hasan Erdem tutuklandı. Tutuklanmanın ardından İçişleri Bakanlığı kararı ile Çetin görevinden de uzaklaştırıldı. Şubat ayında gerçekleştirilen mahkeme sonrasında Ünal Çetin ile beraber E.B, R.G. ve B.B. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
 Ünal Çetin'in yargılandığı davanın soruşturması tamamlanırken, hazırlanan iddianamede 11 Kasım 2022 tarihinde Gökçeada Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 'hayvan hırsızlığı' suçuna yönelik yürütülen başka bir soruşturmada şüphelilerin telefon dinlemesi çalışması neticesinde Ünal Çetin'in rüşvet aldığı ile ilgili konuşmaların tespit edilmesinin ardından rüşvet soruşturmasının başlatıldığı belirtildi. Hazırlanan iddianamede ise Ünal Çetin'in ifadesinde "Devraldığım herhangi bir gayrimenkul yoktur. Kimseden 100 bin TL borç almadım. İkamet arasında ele geçen 9 bin 900 euro şahsıma ait, ikametimde sakladığım paradır. 1 Temmuz 2022 yılında oğlumun düğünde takılan takıların bir kısmını dövize, bir kısmını da altına çevirdik; saklıyoruz. Üzerime atılı rüşvet suçlamasını kabul etmiyorum. Kimseden rüşvet almadım. Kimseden haksız menfaat temin etmedim. Ada dayanışmasının Mali Suçları Araştırma Kurulu'na (MASAK) gönderdiği dilekçenin aynısı, Çanakkale Valiliği'ne de gönderilmiş. Çanakkale Valiliği tarafından 2022 yılı mayıs ayında denetim yapıldı. Yine Sayıştay tarafından da gerekli incelemeler yapıldı. Ayrıca belediye meclisinde 2022 kasım toplantısında yaptığımız işlemler meclis kararı ile de ibra edildi. Hakkımdaki suçlamalar asılsızdır, serbest bırakılmayı talep ediyorum" diye konuştu.
 Şüpheliler S.A., M.M., E.B. ve B.B.'den rüşvet talep edildiği, şüphelilerin de bu rüşveti verdiği belirtildi. İddianamade Gökçeada Belediyesi Fen işleri Müdürü S.D.'nin L.Y., S.Y., S.A. ve M.M'.ye yapılan rüşvet teklifinde Ünal Çetin ile fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiği belirtildi. Şüphelilerden H.E.'nin S.A. ve M.M.'den alınan rüşvet konusunda Çetin ve S.D. ile birlikte fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiğini belirtildi. Şüpheli R.G.'nin, K.C.'ye teklif edilen rüşvet suçuna aracılık ettiği ifade edilirken, Savcı, Çetin, eski Gökçeada İYİ Parti İlçe Başkanı H.E., müteahhit R.G. ile İmar Müdürü S.D. hakkında 'rüşvet alma' suçundan 12 yıla kadar hapis cezası talep etti. B.B., E.B., M.M. ve S.A. hakkında ise 'rüşvet verme' suçundan 6 yıla kadar hapis cezası istendi.
 
Haber Merkezi