Tarihi alanda yaşanan yangından sonra Çanakkale’nin gördüğü en büyük yangında adeta cehennemi yaşadık. Herkesin Alevleri söndürmek için seferber olduğu yangında 9 köyde toplamda 337 hane ve 1.251 kişi tahliye edilirken Rüzgarın harladığı yangının alevleri geceyi aydınlattı.
Bir haftadır etkili olan rüzgarlarda çıkacak olan yangınlara karşı ekipler teyakkuzdaydı.  Vatandaşların da korktuğu yangın önceki gün meydana geldi. Damyeri köyünde henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı  öğlen saatlerinde  başlayan yangın kısa sürede yayılarak kontrolden çıktı. Şiddetli rüzgarın da etkisi ile tahminlerin de üzerinde bir hızla büyüyen yangın kısa sürece Çanakkale Merkezin kapısına dayandı. Önceden önlem alan Çanakkale Valiliği 9 köyde toplamda 337 hane ve 1.251 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Yangının kontrol altına alınabilmesi için Türkiye’nin dört bir yanından takviye ekipleri geldi.   Yangında yaklaşık 800 hektarı ormanlık, geri kalanı zirai alan olmak üzere 1500 hektar alan etkilendi.  Yangına havadan 8 uçak, 26 helikopter, karadan ise 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 diğer araç ve iş makinesi ile 2 bin 659 personel ile müdahale edildi. Çanakkale-Çan Karayolu trafiğe amaçlı sivil araç trafiğine kapatılırken, Çanakkale Boğazı ise çift taraflı deniz ulaşımına kapandı.
Yüksekliği Metreleri Bulan Alevler Geceyi Aydınlattı
Gündüz saatlerinde kontrol altına alınamayan ve şiddetli rüzgarın da etkisi ile  Zaman zaman alevlerin boyu metrelerce yüksekliğe ulaştı. Gece çökünce hava desteğinin azaldığı yangına karadan müdahale de güçleşti. Her geçen dakika büyüyen yangının alevleri geceyi aydınlatırken, çalışmalara aralıksız  devam edildi.
Bakan  İbrahim Yumaklı Çanakkale’ye Geldi
 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yangının devam ettiği akşam saatlerinde gelişmeleri yerinden takip etmek amacı ile Çanakkale’ye geldi. Ayağının tosu ile bilgiler veren ve yangının gidişatını değerlendiren Bakan Yumaklı  “Rüzgarın etkisiyle 15 kilometrelik bir alanı 6 saatlik bir sürede geçerek bir hat üzerinde yayıldı. Etkilenen alan 1500 hektar, 800 hektarı ormanlık geri kalanı ziraat alanı ve diğer alanlardan oluşuyor. Tedbiren 9 köyde önlemler alınmıştı, 6 köy boşaltılmıştı. Akşam saatlerinde kalan 9 köyde boşaltıldı.  Kayadere, Damyeri, Belen Ulupınar, Yağcılar ve Kalabaklı, köyleri boşaltılırken Ulupınarda 3, Yağcılarda 4 ev şuana kadar tespit edildiği şekliyle yangından hasar görmüş durumda. Tedbiren 3 köyde akşam saatlerinde boşaltıldı. Bu köylerde Aşağıokçular, Taşlıtarla ve Kızılcaören köyleri oldu.   Bahsetmiş olduğumuz 9 köyden 29 vatandaş, Kredi Yurtlar Kurumunun yurtlarına yerleştirilmiş oldu. Yakınımızda devlet hastanesi var, şuana kadar 14 kişi tedbiren nakledildi. Devlet Hastanesinde şuanda 150 hastamız var. 60 ambulans bekletiliyor. Şu anda herhangi bir tehdit yok ama her ihtimale karşı bu önlemler de alınmış durumda” dedi ve yangının ilk detaylarını böyle verdi.
4 Gece Helikopteri Mücadele Etti
Bakan Yumaklı “Gündüz saatlerinde sıcaklığın çok yüksek olduğu rüzgarın saatte 70 kilometre ulaştığı neminde yüzde 19’larda olduğu bir dönemi yaşadık. An itibariyle sıcaklığın 25 derece, nemin yaklaşık yüzde 52 oranında ve rüzgarında 35 kilometre saatte olduğunu söyleyebilirim. Elbette hava şartları istediğimiz seviyede değil ama gündüz olduğu kadar bizi zorlayan seviyede değil. Şu an itibariyle gece olması hasebiyle yere inen mücadele edemeyen uçaklarımız var ancak 4 gece görüş helikopteriyle bu mücadeleye devam ediyoruz. Yaklaşık 260 arazöz ve iş makinesi ve 1500’e yakın personelimizle mücadelemiz devam ediyor. Sabah gün ışımasıyla birlikte gündüz açıkladığımız hava araçları ve helikopterlerin geri kalanları mücadeleye katılmış olacaklar” dedi.
 Hayvanlarını Kurtarmaya Çalıştılar
Yangının başladığı bölge olan Damyeri Köyü mevkiine  yakın olan Kayadere köyü ilk boşaltılan köylerden biriydi.  Rüzgarın şiddeti ile kısa sürede yangına teslim olan köyde vatandaşlar tahliye edilmeden önce ağıllardan hayvanlarını çıkardılar.  Yoğun duman ve alevlere rağmen hayvanların köyde bırakamayan vatandaşlar tahliye ile beraber hayvanlarını da güvenli bölgeye sürdüler.
Yağcılar Köyü Cehennemi Yaşadı
Gece alevlere teslim olan Yağcılar köyü felaketi yaşadı.  Damyeri Köyünde başlayan ve adeta Çanakkale’yi cehenneme çeviren yangının boyutu gün ağarınca ortaya çıktı. Köylerin yangın öncesi boşaltılması nedeni ile can kaybı yaşanmazken yangının yuttuğu köyler adeta küle döndü. Gece felaketi yaşayan köylerden  Ulupınar ve Yağcılar Köyünde 9 ev yandı. Özellikle Yağcılar Köyünde neredeyse kullanılacak ev ve eşya kalmadı. Valiliğin tahsis ettiği yurtta dün geceyi geçiren vatandaşlar sabah döndükleri köylerinde evlerini yanmış halde buldu.  Öte yandan köy civarındaki tarlalardaki mahsuller, ormanlık alanlar ve  alevin ulaştığı her yer yandı. 
Moto Kuryelerden Yangın Bölgesine Su Takviyesi
Rüzgarın etkisi ile önüne çıkanı küle çeviren yangınla mücadele gece de devam ederken bölgede en çok ihtiyaç olan içme suyunu moto kuryeler bölgeye taşıdı. Çanakkale Motosikletler Derneği öncülüğünde hem Saat Kulesi hem de üniversite hastanesi bölgesinde iki ayrı noktada toplanan kuryeler, vatandaşların getirdiği su ve ayranları yangın bölgesine taşıdı.  Alevlerden etkilenen müdahale ekiplerinin en çok ihtiyaç duyduğu içme suyunu bölgeye taşıyan kuryeler, dumandan etkilenenlere ise ayran taşıdılar.  Yangının çıktığı ilk saatte toplanan kuryeler, gece de  yangın bölgesine takviye yaptı. 
 83 Kişi Yangından Etkilendi
Onlarca köyü köle döndüren  yangınla mücadele devam ederken can kaybının olmaması  en büyük teselli oldu. Bir yandan yangınla mücadele sürerken yangına müdahale edenlerin olumsuzlukla karşılaşması durumunda sağlık çalışanları da yangın bilgesinde hazır tutuluyor. Özellikle dumandan etkilenen vatandaşlara ve ateş kuşlarına hızlıca müdahale ediliyor.  Yangın bölgesinde verilen sağlık hizmetlerine ilişkin yazılı bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca “Çanakkale’de meydana gelen orman yangında toplam 83 kişi etkilendi. 14’ü olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştı” dedi.
Bakan Koca, Dün yangın dolayısı ile boşaltılmak zorunda kalan Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesindeki bazı hastaların da güvenli alana nakledildiğini dile getirdiği açıklamasında “Ayrıca tedbir amaçlı Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi 13 palyatif bakım hastası ve göğüs hastalıkları servisinden 8 hasta olmak üzere 21 hastanın ambulanslarla nakli sağlanmıştır. Olay yerine 74 adet ambulans ve 4 UMKE aracı görevlendirilmiştir. Çanakkale ilinde 32 hizmet aracı şoförleriyle beraber görevlendirilmiştir. Yangın söndürme çalışmaları devam etmektedir. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz” dedi.
Cuma Deren –Şerife ERDEM-Burcu ERDAL