Kentin bir çok noktasında düzenlenen etkinlikler büyük bir ilgi görürken, renkli geçen festival sona erdi.
  Müzikten tiyatroya, çocuk eğlence etkinliklerinde  konserler, sergilerden söyleşiler bir çok alanda etkinliklerin yer aldığı 60. Uluslararası Troia Festivali büyük bir coşku ile tamamlandı.  Cumhuriyetin 100. Yılında sanat teması ile gerçekleştirilen festivalin açılışı binlerce yıllık Çanakkale’nin izini taşıyan Troia da gerçekleştirildi. Ardından   9-13 Ağustos tarihleri arasında Belediye Binası Meydanı, Özgürlük Parkı, Kordon boyu ve daha bir çok alanda çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Dolu dolu geçen festival hafta sonu düzenlenen etkinliklerle tamamlandı.
Belediye Binası Meydanında Konserler Verildi
Festival kapsamında Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası ve Kültür Merkezi Meydanında kurtulan sahnede konserler gerçekleştirildi. Konserler kapsamında hafta sonu Şimdi 90’lar, Ceylan Ertem ve Kalben sahne aldılar.  Hafta sonu sahne alan ilk isimler  Şimdi 90'lar grubu oldu. 90'lı yılların unutulmayan şarkılarını Metin Özülkü Orkestrası eşliğinde seslendiren Eda Özülkü, Metin Özülkü, Jale, Reyhan Karaca, Sibel Alaş ve Ümit Sayın, hayranlarını coşturdu. Adetab alaturka bir gecenin yaşandığı konserde sanatçılar büyük alkış aldı.  Belediye binasında sahne alan bir başka isim de Ceylan Ertem oldu.  Sevilen şarkılarını seslendiren Ceylan Ertem’de  konser alanını dolduran  vatandaşlar da eşlik etti.  60. Uluslararası Troia Festivali kapsamında Çanakkalelilerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten sanatçı, sevenleri ile birlikte şarkılarını seslendirdi.  Meydanın son akşam konuğu ise Kalben oldu. İlk olarak Tendertwin'in sahne alarak mini bir dinleti sunduğu konser akşamı, Kalben adeta yıktı geçti.   Performansıyla büyük beğeni toplayan Kalben'e konser sonrasında Belediye Meclis Üyesi Didem Güner, seramik takdiminde bulundu.
Boğaz Manzarası Eşliğinde  Konser
60. Uluslararası Troia Festivali  kapsamında konserlerin gerçekleştirildiği bir başka alan ise Özgürlük parkı oldu. Özgürlük sahnesine gelen vatandaşlar bir yandan boğaz manzarasının keyfini yaşarken bir yandan da  konserdeki şarkılara eşlik ettiler. Hafta sonu  gerçekleştirilen 3 ayrı konserin ilkinde   Cevdet Bağca sahne aldı. Halk müziğinin sevilen şarkılarını seslendiren Bağca,  katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı. Buram buram Anadolu kokan türküleri ile Bağca, sevenlerine unutulmaz bir gece yaşattı. Özgürlük sahnesinde sevenleri ile buluşan bir başka isim ise Can Gox old. Vatandaşların da büyük ilgi  gösterdiği konserde Can Gox  hem 90’lardan hem de günümüz pop müziğinden eserler seslendirdi. Konsere katılanların adeta kulaklarının pası silindi.
Festivalin son akşamında Özgürlük Parkı'nda Nükhet Duru konseri vardı. Yeine eskilerin yaşandığı konserde vatandaşlar sanatçı duruya sevgisini gösterdi.  Özgürlük Parkında festivalin son konserinde sahne alan Sevilen sanatçı Nükhet Duru’nun konserine büyük ilgi olurken, yoğun katılım gösteren vatandaşlar  şarkılar da hep bir ağızdan seslendirdiler. Konser sonunda Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay, Nükhet Duru'ya keyifli konseri için teşekkür ederek seramik takdiminde bulundu.
Tiyatrolar Büyük Beğeni Topladı
60. Uluslararası Troia Festivali kapsamında Amfi Tiyatro'da da her akşam bir oyun sahnelendi. Bu doğrultuda Çanakkale Belediyesi Tiyatro Topluluğunun ‘Benim Doktor Oğlum’ ,  Alaşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğunun ‘Gemilerde Talim Var’ , Aysa Prodüksiyonun ‘Bütün Kadınların Kafası Karışıktır’  oyunları sahnelendi.  Müzik ve gösterilerin yanı sıra düzenlenen  Tiyatro oyunlarına da vatandaşların ilgisi yoğun oldu.
Kültür Merkezi Amfi'de Söyleşiler Gerçekleşti
Festival kapsamında Çanakkale Belediyesi Kültür Merkezi Amfisi de ilgi gören söyleşilere ev sahipliği yaptı.  Ahmet Ümit ve Ayhan Bozkurt ‘Cumhuriyet ve Sanat’,   Nebil Özgentürk ve Ateş İlyas Başsoy ağırlandı.  ‘Nazım'a ve Kuva-yı Milliye'ye Dair’ belgesel gösterimi ile başlayan etkinlik, Özgentürk ve Başsoy'un söyleşisi ile devam etti. Büyük ilginin olduğu söyleşi sonunda Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Özgentürk ve Başsoy'a seramik takdiminde bulundu.
Tevfikiye Köyü'nde Festival Etkinlikleri
60. Uluslararası Troia Festivalinin bir diğer etkinlik alanı da Tevfikiye Köyü oldu. Burada gerçekleşen etkinlikler kapsamında çocuklar için Animasyon Programı gerçekleşirken, Troya Ozanlarının konseri de büyük alkış aldı. Festival kapsamında   Halk Bahçesinde Yazarlar Sendikası Çanakkale'nin Şiir Dinletisi gerçekleşti. Dinleti büyük beğeni toplarken, aynı akşam Troyalılar Tiyatro Topluluğu "Gün Batımı Defilesi", Troya Ozanları Derneği şarkıları, Halk Oyunları Gönüllüleri ise oyunları ile geceye renk kattı.
Çocukların Neşesi Görülmeye Değerdi
Festival kapsamında kentli çocuklar da unutulmadı. Festival süresince kentli minikler için de birbirinden renkli etkinlikler Halk Bahçesinde gerçekleşti. Bu kapsamda Anadolu Masalları Kukla Gösterisi, Masal Atölyesi, Macbeth, Neler Oluyor Bob Ali?, Karagöz Balıkçı, Bir Yaz Gecesi Rüyası gibi keyifli tiyatro oyunları ve eğlenceli etkinlikler çocuklarla buluştu. Etkinliklere ise büyük ilgi vardı.
 
Şerife Erdem