Geçtiğimiz yıl  18 Projeye hibe desteği verilirken bu yıl da 24 projenin desteklenmesi için projelerin tamamlanması bekleniyor.Üretime destek olmak ve kırsalda yaşayan üreticilerin desteklenmesi amacı ile  Tarım ve Orman Bakanlığınca finanse edilen, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığınca projelendirilen ve tüm Türkiye’de olduğu gibi  Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projeleri’ geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da destekleniyor.   Geçtiğimiz yıl 18 projeye destek verilirken bu yıl da 24 proje başvurusu yapıldı. Bu projelerden bir tanesi de  Biga İlçesine bağlı Kozçeşme Köyünden Rukiye Beyza Uğurlu'ya ait Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Süt Sığırı Yetiştiriciliği Projesi oldu. Bakanlık tarafından kabul gören proje kapsamında  a 4 adet süt sığırı alınarak üretime başlandı. Başarı ile uygulanan projenin yerini ziyaret eden  Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım çiftlikte  incelemelerde bulundu.
Üreticiler Yüzde Yüz Hibe İle Destekleniyor
Yapılan incelemelerin ardından projeler hakkında bilgiler veren Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım “İlimizde Uzman Eller Projesi kapsamında 2022 yılında 18 proje sahibi ile sözleşme imzalanmış olup  İl genelinde toplam 1 milyon 779 bin 510 TL %100 hibe ödemesi yapılmıştır. 2023 yılı içerisinde ise 13 süt sığırı yetiştiriciliği, 7 besi sığırı yetiştiriciliği, 3 koyun yetiştiriciliği ve 1 kontrollü örtü altı yetiştiriciliği projesi olmak üzere toplam 24 proje uygulanacaktır. Projesini tamamlayarak İl Müdürlüğümüze başvuran 3 hayvancılık proje sahibine 750 bin  TL %100 hibe ödeme yapılmış olup, İl Müdürlüğümüze başvuracak olan diğer 21 proje sahibine   projelerini tamamlamaları halinde toplamda 5 milyon 250 bin  TL'ye kadar %100 hibe ödemesi yapılacaktır.
Amacımız Hayvan Üretimini Arttırmak
Projelerin hayata geçirilme amaçlarına da değinen Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım “Proje kapsamında kırsalda yaşayan, yaşamayı taahhüt eden tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren üniversitelerin fakülte ve meslek yüksekokulları ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, laboratuvar hizmetleri ve gıda teknolojisi alanlarında eğitim veren lise ve dengi okullardan mezun kişilere bitkisel üretim, hayvancılık, gıda ve su ürünleri sektörlerinde uygulayacakları her bir projeye ödenen hibe miktarı %100 hibe olmak üzere 250.000 TL ye kadar ödeme miktarı arttırılmıştır. Amacımız bu projelerden yararlanan üreticilerimizin hayvan sayılarını arttırarak, İlimiz ve ülkemiz adına tarımsal ekonomiye katkı sağlamaktır. Ben tüm çiftçi kardeşlerime hayırlı olmasını diliyorum." dedi.
 Cuma Deren