Her yıl 3 milyona yakın kişinin ziyaret ettiği Tarihi Gelibolu Yarımadasını güzelleştirmek ve ziyaretçilere güzel alanlar yaratmak amacı ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından 2019 yılında oluşturulan Lavanta tarlası bu yıl da ziyaretçilerin gözdesi olurke, olgunlaşan lavantalarda hasat gerçekleştirildi.
 
Çiçek ve saplarından uçucu yağ elde edilen, sabun, parfüm şeklinde işlenen lavantalar, bunun yanı sıra kurutularak dekoratif aksesuar olarak kullanılmak üzere alıcı buluyor. Kozmetik sanayinin vazgeçilmez hammaddeleri arasında yer alan lavanta bitkileri, içerisinde linalool ve linalil asetat bulundurması ile fark yaratıyor. Lavanta kokusu, sakinleştirici, yatıştırıcı, uyku getirici etki vadediyor. Lavanta yağı uluslararası piyasada en çok rağbet gören uçucu yağlar arasında sayılıyor. Bütün bunların yanı sıra Lavantalar Turizme de büyük katkı sağlıyor.  Bu kapsamda Gelibolu Yarımadasını ziyarete gelen misafirlere güzel bir anı sunmak amacı ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından 2019 yılında Alçıtepe köyünde ekilen Lavantalar  4. yılını geride bıraktı. Alan Başkanlığına ayrı bir renk katan Lavantaların hasadı bu yıl da gerçekleştirildi.
Lavantalar Hasat Edildi
 Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı personeli tarafından yürütülen bakım ve yetiştirme çalışmaları sonucunda bu yıl da çiçek açan ve verimli bir dönemi geride bırakan Lavantalar hasat edildi.  Eceabat ilçesine bağlı Alçıtepe köyünde başlatılan projenin 4. Yılında gerçekleştirilen hasada Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de katıldı.  Yapılan hasat ile ilgili Tarihi Alan Başkanlığından yapılan açıklamada “Özenle yetiştirdiğimiz lavantalarımız için şimdi hasat zamanı. Görüntüsü ile bölge turizmine katkı sağlayan ve hasadını gerçekleştirdiğimiz lavantalarımız katma değerli ürünler haline getirilerek bölge ekonomisine ve Tarihi Alan’nın tanıtımına katkı sağlamaya devam edecek” ifadelerine yer verildi.
Burcu Erdal