Ancak, özellikle  girdi fiyatlarında yaşanan artış nedeni ile fiyatlar el yakacak. Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ahmet Ferhan Savran, "Mal azalınca ekonominin temel prensibi olarak onlarında fiyatları artacaktır. Benim en son aldığım bilgiye göre kuzunun kilosu yaklaşık 95-100 lira asında gidiyor. Dananın karkas fiyatına 200 küsür lira diyorlar" dedi.
Yaklaşan bayram nedeni ile Kurban kesecek olanlar şimdiden fiyat araştırmasına başladılar. Geçen yıla göre kurbanlık fiyatlarında iki katından fazla bir artış yaşandı. Canlı baskülde kilo fiyatının 200 lirayı aşması beklenen 300 kiloluk bir dananın 60 bin liradan satılması öngörülüyor. 60 kiloluk bir koçun ise fiyatı 9 -10 bin lira arasında olması bekleniyor. Yem fiyatlarında yaşanan artış, kurbanlık fiyatlarına da yansıdı. Çanakkale'de Kurban Bayramı yaklaşırken, canlı kurbanlık fiyatlarında da geçen yıla göre iki katın fazla bir artış yaşanıyor. Canlı baskülde kilo fiyatının 200 lirayı aşması beklenen 300 kiloluk bir dananın 60 bin liradan satılması öngörülüyor. 60 kiloluk bir koçun ise fiyatı 9 -10 bin lira arasında oluşuyor. Kurbanlık fiyatlarının belirlenmesinde hayvanın cinsi, ağırlığı ve yaşı belirleyici etken oluyor.
 Kurbanlık fiyatlarında yaşanan artış ile ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ahmet Ferhan Savran, "Her sene aynı durumla karşı karşıya kalıyoruz. Bu sene biraz daha dramatik bir süreç aldı. Geçen senede fiyatlandırmalar artış gösterdi yalnız şuanda normal kesimleri 100-110 aralığında gidiyor. Bugün ya da dün gördüm ben. Bir ilde 150 lira gibi bir kavram canlı baskül. Oda son derece normal. Çünkü yem fiyatları korkunç derecede arttı. Ciddi sıkıntılar var onunla ilgili. Maliyetler çok yükseldiği için çok da bir fiyatlı olduğunu düşünmemiz doğru değil diye düşünüyorum ben" diye konuştu.
Artık İnsanlar Hayvan Yetiştirecek Durumda Değil
Çok ciddi hayvan kesimlerinin olduğunu söyleyen Savran, "Çünkü artık insanların hayvan yetiştiricek durumu yok. Bakıcı bulunmasıda son derece güç. Hem karda da artık düştüğü için yavaş yavaş artık herkes elindeki canlı varlığı bir şekilde kestirmek zorunda kalıyor. Hayvan eksildikçe bunu doğuracak anaç hayvanların ortadan kalkmasıyla maalesef bu seferde diğer bir sıkıntıya gireceğiz. Sütü bulmakta güçlük çekeceğiz. Eti bulmakta güçlük çekeceğiz. Mal azalınca ekonominin temel prensibi olarak onlarında fiyatları artacaktır. Benim en son aldığım bilgiye göre kuzunun kilosu yaklaşık 95-100 lira asında gidiyor. Dananın karkas fiyatına 200 küsür lira diyorlar. Bugün bir koç 60 kilo gelse en aşağı 9 bin lira 10 bin lira falan olur" dedi.
Cuma Deren