Her karış toprağında mehmetçiğin izi bulunan Gelibolu Tarihi Alanında tarih gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bir asrı geride bırakmasına ragmen 1. Dünya savaşında mehmetçiğin tarih yazdığı topraklarda izler sürülmeye devam ediyor. Bir çok projeyi hayata geçirerek tarihi alanı açıkhava müzesine dönüştürme çalışmalarını sürdüren Tarihi Alan Başkanlığı yeni şehitlik buldu. Binlerce kefensizce yerin altında yatan ecdadın gerçek mezarlarını gün yüzüne çıkarmak için Çalışan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kara savaşlarının yapıldığı  Conkbayırında süngü hücümü sırasında düşmana geçit vermeyen 28’inci Alay Şehitliği bulundu.
Süngü Hücumunda Şehit Olanların Gerçek Mezar yerleri Tespit Edildi
Tarihin en kanlı savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşları'nda düşmana geçit vermeyerek, kahramanlık destanı yazan Mehmetçiklerin gerçek mezarları gün yüzüne çıkarıldı.  Arşiv kayıtlarında olmasına rağmen yeri belirlenemeyen şehitliğin tespit edilmesi için yapılan çalışmalar sonuç verdi ve 108 yıl sonra    Conkbayırı Mevkii 28’nci Alay Mıntıka bölgesinde  Kara Savaşları sırasında Conkbayırı Muhaberelerinde düşmana geçit vermeyen 28’inci Alay Şehitliğine ulaşıldı. Bölge üzerinde düzenli şekilde çevrilmiş taş yığınları, şahideler, kafatası ve kemik parçaları olması üzerine şehitlik olduğu tespit edildi. Daha sonra diri örtü temizliğine başlandı. Jeoradar ile alan taraması yapıldı. Şehitlik bölgesi kesinleştirilmesinin ardından ihya edilecek.
 Kayıplar Verdiler Ama Terk Etmediler
28. Alay Şehitliğinin bulunduğu bölgede incelemelerde bulunan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Çanakkale Tarihi Alan’dayız. Çanakkale Kara Muharebelerinin en yoğun yaşandığı, en sıcak çarpışmaların yaşandığı ve Mehmetçiğin Çanakkale’yi Geçilmez yaptığı topraklardayız. Çanakkale Tarihi Alan’da bir şehitlik daha ortaya çıkarıldı. 28’inci Alay’ın özellikle 10 Ağustos Muharebelerinde, hücum esnasında çok büyük savaşların yaşandığı anda büyük kayıplar verdiği ama buraları da düşman eline terk etmediği topraklarda 28’inci Alay’ın kahraman Mehmetçiklerinin, şehitlerimizin metfun olduğu bir şehitlik ortaya çıkarıldı” dedi.
28. Alay’a Ait Şehitlik Olduğu Tespit Edildi
Kaşdemir “Çanakkale Tarihi Alan zaten her karışı şehitlik olan bir vatan parçasıdır. Çanakkale Tarihi Alan’da her adımda mutlaka bir şehide, şehitliğe rastlayabiliriz. Biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak da uzun zamandan beri bu çalışmaları devam ettiriyoruz. Burada 28’inci Alay’a ait bir şehitlik olduğunu tespit ettik. Bundan sonraki çalışmalarımız devam edecek. O kahraman şehitlerimizin, bu topraklar için toprağa düşen askerlerimizin bir şehitlikte, uğruna canlarını feda ettikleri ay yıldızlı, al bayrağımızın altında ebedi istirahatlerini geçirecekleri bu topraklarda onların isimlerini tarihe mal edeceğiz. Gelen bütün ziyaretçiler Çanakkale’yi geçilmez yapan o büyük kahramanların isimlerini bir kez daha hatırlamış olacaklar. Çanakkale’yi geçilmez yapan o büyük ruh, oy yüksek ruh, Çanakkale ruhu işte bu topraklarda ortaya çıktı. Bu topraklar Çanakkale Ruhunun doğduğu topraklardır. Bu topraklar Cumhuriyetimizin önsözünün yazıldığı, Kurtuluş Savaşı’nda başlangıcı olan topraklardır” dedi.
 
Cuma Deren