Enerji verimliliği ve tasarrufu çerçevesinde çok önemli adımların atıldığı, farklı fikir alışverişlerin bir araya geldiği buluşmanın Çanakkale Ayağında sektörün önde gelen isimleri de yer aldı. VERİMDER Anadolu Buluşmaları Kapsamında gerçekleştilen buluşmada Çanakkale’nin enerji verimliliği konuşuldu. 
 Çanakkale'de düzenlenen buluşmaya Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç, Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, Kale Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, Betek Boya ve Kimya Sanayi A.Ş. Bölgesel Pazarlama ve Dış İlişkiler Müdürü Arkın Konak başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı. Toplantıya Çanakkale Belediyesinden de İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Ruhsat Birimi personelleri Makina Mühendisi Sinan Köktepe, Elektrik Mühendisi Onur Şendere, Yapı Kontrol Birimi personelleri Makina Mühendisi İsmail Köktepe, Makina Mühendisi Nahit Eren ve Elektrik Mühendisi Utku Yılmaz ile Temizlik İşleri Müdürlüğünden Çevre Mühendisi Burak Selçuk  da katıldı.
Enerji Tasarrufu İçin Gayret Gösterdik
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz, Anadolu buluşmaları ile ilgili yaptığı değerlendirmede  “Ülkemizde enerji verimliliği alanında bilincin arttırılması, aynı zamanda dünya ve Avrupa’daki gelişmeler, küresel iklim değişikliğiyle mücadele anlamında faaliyetler yürütüyoruz. Bu konuda şimdiye kadar 30.’sunu gerçekleştirdiğimiz Anadolu Buluşmasında özellikle ülkemizde enerji ihtiyacı, dışa bağımlılık, yapılarda enerji verimliliğiyle beraber elde edeceğimiz tasarrufun altını çizmeye gayret gösterdik. Özellikle önümüzdeki dönemde enerjiye olan ihtiyacın, enerjiye olan ulaşımın yaratacağı zorluklar nedeniyle, mevcut yapılarımızın daha fazla enerjide verimli hale gelmesinin hem ülke ekonomisine katkısı hem hane halkına getireceği faydaları bugün vurgulamaya gayret gösterdik. Özellikle ileriye dönük olarak altını çizerek söylüyorum; hem Avrupa’da hem de ülkemizde enerji konusunda, iklim konusundaki değişikliklerin ve buradaki mücadelenin en önemli yapılarından bir tanesi mevcut konutlarımızın, yapılarımızın enerji verimli dönüşümünden geçiyor. Çünkü ağırlıklı olarak fosil yakıtlar tüketiyoruz. Yüzde 80 ısıtma ve soğutma amaçlı enerjiler harcıyoruz. Bunların azaltılması yüzde 60 mertebesinde tasarruf sağlaması ve bu yapıların başta ısı yalıtımlı olmak üzere enerji verimli hale getirilmesinden geçiyor. Bu hedeflere ulaşmak açısından da bu toplantıları, bu iletişimleri verim dalı olarak da yine sürdürmeye, önümüzdeki yıllarda da planlıyoruz”sözlerini kullandı.
25 Milyona Yakın Konutun %70’den Fazlası Verimli Değil
VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz “Türkiye enerji alanında yüzde 70 oranında dışa bağımlı. Enerji maliyetleri kadar enerjiye ulaşım konusunda da zor bir dönemden geçiliyor. Binalar en fazla enerjinin kullanıldığı alanlar olarak öne çıkıyor. Bizim asıl amacımız enerji tasarrufundan öte konforumuzu bozmadan enerjimizi verimli kullanabilmek. 25 milyon konutta enerji verimliliğini sağlamış olsaydık her yıl en azından ülke ekonomisine en az 10-12 milyar dolarlık bir kazanç sağlamış olabilirdik. Çok hızlı bir şekilde enerji verimliliğiyle ilgili eylemleri, planları, uygulamaları, yasaları, yönetmelikleri, destekleri hayata geçirmemiz gerekiyor” dedi.
 
 
Artık Enerjiye Bağımlıyız
 Anadolu Buluşmalarında bir konuşma yapan  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise  “Çağdaş dünyanın en önemli konusu, enerjide verimlilik. En büyük sıkıntıyı giderek enerjiyi bulmakta, enerjiyi sağlamakta yaşıyoruz. Çok pahalıya elde ediyoruz. Ayrıca sonsuz değil. Tabi küresel ısınmaya da dikkat çekmek lazım. VERİMDER'in ele aldığı özellikle enerjide verimlilik konusu gerçekten çok önemli. Enerji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. En ufak bir yoksunlukta hayatımız kararıyor. Sabah kalkıp ilk önce kahve makinesini çalıştırıp enerjiyi sarf etmeye başlayan günümüz insanının en büyük korkularından biri neredeyse cep telefonunun şarjının tükenmesidir, yani artık enerjiye bağımlıyız. Artan enerji gereksinimi ve bunun ortaya çıkardığı sorunlar; ekonomiyi, çevreyi ve sosyal yaşamı yani sürdürülebilir kalkınmanın her safhasını olumlu veya olumsuz etkilemektedir. Biliyoruz ki hiçbir kaynağın olmadığı gibi enerji de sonsuz değil. Bu da beraberinde her alanda olduğu gibi verimliliği getiriyor. Enerji verimliliğinin sürdürülebilir kalkınmadaki önemiyle, sadece bugünü değil gelecek nesilleri de koruyacak önlemler almak, kullanma dengesini oluşturmak zorunludur. Yaşam devam edecek, gelecek nesillerin de enerji ihtiyacını sürdürülebilir kılmak lazım” dedi.
Tasarrufun Yapılması Cari Açığa Pozitif Yansıyor
Nippon Paint Betek Boya Bölgesel Pazarlama ve Dış İlişkiler Müdürü Arkın Konak ise “Çanakkale Zaferi’nin 108. Yılını kutladığımız bu yıl Filli Boya markamızla Zafere Selam projesi kapsamında tarihi alanlara desteğimizi sürdürdük. Çanakkale gibi büyük bir destana imza atmış şehrimizde bu çalışmaların içerisinde bulunmak bizim için gurur meselesi. Enerji verimliliği hane halkına sağladığı tasarrufun yanında ülkemizin cari açığına pozitif etki ediyor. Küresel iklim krizi kapsamında sera gazını azaltmasından dolayı ısı yalıtımını ve enerji verimliliğini önemsiyoruz. Dalmaçyalı olarak ülkemizde 50 bin binayı termal kamera ile inceleyerek bina sahiplerine raporları sunduk. Binalarının enerji verimliliğini öğrenmek isteyen vatandaşlarımıza bu konuda destek vermeye devam ediyoruz. Dalmaçyalı olarak bugüne kadar 2 buçuk milyon konuta ısı yalıtımı uygulaması gerçekleştirerek 10 milyonun üzerinde hane halkına çağdaş yaşam sunduk. Gerçekleştirdiğimiz bu ısı yalıtımı ile 32 milyon ton üzerinde karbondioksit eş değeri sera gazı tasarrufu sağladık. Bu rakam Bolu ormanlarının yıllık karbondioksit emiliminin yaklaşık 23 katına eşit. Gerçekleştirdiğimiz ısı yalıtımları sayesinde 15 milyar metreküp daha az doğalgaz kullanılmasını sağlayarak, ülkemizin doğalgazdan 75 Milyar TL tasarruf etmesine yardımcı olduk” dedi.
 Toplantı, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Verimder İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Verimder Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz ve Betek Boya ve Kimya Sanayi A.Ş. Bölgesel Pazarlama ve Dış İlişkiler Müdürü Arkın Konak'ın sunumları ile devam etti. Toplantı sonunda hatıra fotoğrafı çekimi gerçekleştirildi.
Cuma Deren