Bu yıl ilki düzenlenen festivalde Biga’da yetiştirilen ürünler stantlarda tanıtıldı.
Biga Belediye Başkanlığı ve  Biga Ziraat Odası organizasyonunda bu yıl 1.’si düzenlenen Türkiye Ceviz ve Badem Festivalinin açılışı gerçekleştirildi. 2 bin 200 metrekare alana sahip Biga Belediyesi Kapalı Pazar Yerinde düzenlenen ve 05-06-07 Mayıs  tarihleri arasında açık kalacak olan Türkiye Ceviz ve Badem Festival açılış programına Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ,  Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün, Sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Festivalin açılış konuşmasını ev sahibi  Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün gerçekleştirdi. Ergül  “Biga; Merkez belediyemizle birlikte toplam 3 belediye ve 108 köyden oluşan 92 bin 180 nüfuslu bir ilçedir. İlçemiz toplam nüfusunun % 59'i ilçe merkezinde, % 6'sı beldelerde geriye kalan % 35'i ise köylerimizde yaşamaktadır. Coğrafi sınırlarına oranla var olan köy sayısı ve kırsal nüfusu bu kadar yüksek olan başka bir ilçe yoktur. İlçemizde verimli ovalar vardır ve toplam ekilebilir alan yaklaşık 604.000 dekar olup, bu arazinin 260.000 dekarı yani %43 ü sulamaya elverişlidir. Bugün itibariyle yapımı tamamlanan Taşoluk, barajının tam olarak devreye girmesiyle sulanabilir arazinin tamamı sulanacaktır. Bu da tarım alanlarımızın yaklaşık yarısının sulanabileceği anlamına gelmektedir. Biga aynı zamanda sulanabilir arazilerinin tamamında gerek gölet gerekse baraj olmak üzere sulama projesi yürütülen tek ilçedir” dedi.
Ceviz ve Badem Üretimi Hızla Artıyor
İlçede ceviz ve Bademin hızla artması nedeni ile hem bu alanda istihdam yaratmak hem de farkındalık oluşturmak için çalıştıklarını ve bu festivali gerçekleştirdiklerini dile getiren Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün “İlçemizde Çay, Fındık, Narenciye gibi yöresel ürünler dışında hemen hemen tüm ürünler yetiştirilmektedir, bu üretim sonucunda elde edilen rekolteler Türkiye ortalamasının üzerindedir. Tarımdaki bütün teknik ve bilimsel yenilikler ilçemizde kullanılmaktadır. Çiftçimiz ülke standartlarına göre kültürlü ve bilinçlidir. Örgütlenme üst düzeyde olup bugün itibariyle 112 kooperatif, 6 Birlik, 12 Tarım Kredi Kooperatifi ilçemizde faaliyet göstermektedir. Bu üretim sonucunda elde edilen rekolteler Türkiye ortalamasının üzerindedir. Tarımın 2022 yılı itibariyle Biga ekonomisine katkısı 4.400.000.000 TL’ dir. Bunun 2 Milyar 900 Milyon TL’si Bitkisel üretim, 1 Milyar 500 Milyon TL’si Hayvansal üretimdir. Günümüzün konusu olan ceviz üretimine bakacak olursak ilçemizde 2022 yılında yaklaşık; 2 bin 380 ton kabuklu ceviz ve 332 ton kabuklu badem üretilmiş olup bunun sonucunda 93 Milyon İki Yüz Altmış Bin TL lik ekonomik değer elde edilmiştir. İlçemizde ceviz ve badem üretimi son yıllarda hızlı bir biçimde artarak özellikle sahilden uzak ve deniz seviyesinden görece yüksek köylerimizde yaygınlaşmaktadır. Odamız 2009 yılında Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen ceviz aşılama kampanyasıyla tüm köylerimizde aşılama çalışması yaparak binlerce aşı kalemi dağıtımını gerçekleştirmiştir ve hemen ardından 9. Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısını başarıyla organize etmiştir. Kısacası odamız ceviz sektörüne yabancı olmadığı gibi sektörün gelişmesi için elinden gelen çabayı harcamaktadır.” dedi.
 Tarımın ve Ticaretin Başkenti Biga
  Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, biganın tarım ve ekonomi gelişmelerine değindiği konuşmasında “Biz ilçemizi tanıtırken şöyle başlıyoruz; bir şehirde ne istiyorsanız bir vatandaş bir insan bir şeyden ne istiyorsa Allah’a şükür bizim ilçemizde hepsi mevcut. Tarımıyla, hayvancılığıyla, sanayisiyle, doğasıyla, deniziyle, verimli topraklarıyla adeta bölgenin Mezopotamya’sı Biga’mız. Tabi güney Marmara’nın en büyük tarım fuarını yapan bir ilçeyiz. Biga’mız tarımın ticaretin adeta başkenti. Tabi burada eksiklerimiz var mıdır, vardır. Biz her zaman şunu söylüyoruz. STK’larımız, yerel yönetimlerimiz ve merkezi hükümetimiz zincirin birer halkası, burada konularımızı hep beraber masaya yatırdığımız zaman bu sorunların çözümüyle alakalı hızlı yol kat edeceğimizden hiç şüphemiz yok. Ve bugüne kadar olan tarım fuarımız olsun, bugün ilkini ilçemizde festival olsun, bu birlikteliğin bir ifadesidir. Tabi ceviz ve bademi önemsiyoruz. Çünkü il müdürümüzün de dediği gibi çeltik üretiminde ilimiz Türkiye’de 4’üncü sırada, cevizde 5’inci sırada, bademde de 6’ıncı sırada. Biz ürün çeşitliliğimizi arttırmak için üzerimize düşen ne varsa üstlenmeye razıyız. Tabi bir şehirde her şeyin dinamik olmasının hem avantajları hem de dezavantajları olduğunu düşünüyoruz. Biryandan tarımımız var diyoruz, bir yandan hayvancılığımız var diyoruz, biryandan da sanayimiz hızla gelişmekte. Tabi bize düşen buradaki verimli tarım arazilerimizi korumak, üretim modelimizi son teknolojiye uydurmak, ürün çeşitliliğimizi arttırmak daha fazla üretmek, daha kaliteli ürünler üretmek ve ülkemizin ihtiyacı olan arza cevap vermek” dedi.
Biga Sera OSB’si İçin Hep Birlikte Çalışacağız
Başkan Erdoğan “Bizim şuan sulanabilir arazimiz son yıllarda ilçemizde tarıma kazandırılan sulama göletleri, barajlarımız sayesinde arazilerimizin yüzde 50’si sulanabilir durumda. Biz bu sulama arazimizi ne kadar verimli kullanıyoruz, işin içinde olan ziraat odalarımız ve çiftçilerimiz bunu gayet iyi biliyorlar, aslında çok iyi değerlendiremiyoruz. Biz çocukken, köyden gelen akrabalarımız çantaları dolu geliyordu. Lahanası, pırasası, ıspanağı, sütü, peyniri, yoğurdu köyden hepimize geliyordu. Ama maalesef biz verimli topraklarımızda yılda 1 ürün alıp, 2’inci ürünün peşine, 3’üncü ürünün peşine düşmüyoruz. Yerel yönetim olarak sadece ilçe sınırları içerisinde durmuyoruz, bölgemizin tarımı içinde Biga belediyesi olarak dertleniyoruz. Ve çalışmalarımızı ilgili odalarımızla sürdürmeye gayret ediyoruz. İnşallah Biga’mıza sera OSB’sine hep birlikte İl Tarım Müdürümüzün, Bakanlığımızın, Ziraat Odamızın, Ticaret Odamızın ve Borsamızın da, belde belediyelerimizin de sahip çıkmasıyla inşallah bölge tarımımızın emniyet sibobu olarak gördüğümüz Biga Sera OSB’sinde hayata geçireceğiz. Bu bölgemizde uygun arazilerimiz var ceviz ve badem üretimiyle alakalı. Burada da ceviz ve badem üretiminin ilçemizde artması için işte bugün hep beraber açılışını yapacağımız bu festivali ben çok önemsiyorum. Festivalimiz hayırlı olsun. 3 defa fuarımızı gerçekleştirdik, bu festival olarak ilki yapılıyor. Burada bazı problemler vardır. İnşallah bu problemleri de biz aşarak inşallah önümüzde ki yıl ceviz ve badem festivali olarak değil de, Türkiye ceviz ve badem fuarı olarak inşallah önümüzde ki yıl yine burada hep beraber oluruz. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum, tüm çiftçilerimize 2023 yılında bol bereketli hasatlar diliyorum, saygılarımı sunuyorum.” İfadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardında protokol üyeleriyle birlikte Türkiye Ceviz ve Badem Festivalinin açılış kurdelesi kesildi. Fuara destek veren firma sahiplerine teşekkür plaketleri takdim edildi. Katılımcılar daha sonra fuarda açılan stantları gezdi.
Şerife Erdem