27 Nisan - 1 Mayıs tarihleri arasında Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen Dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından biri olan Teknofest’e  Çanakkale’den katılan 4 grup Finallere kaldı. Bilim ve Sanat Merkezi Teknoloji ve Tasarım öğretmeni  Neda Şayan danışmanlığında öğrenciler Efe Kağan Ünlü ve Salih Yakut’un yer aldığı   'Çanakkale Geçilmez' takımı,  Yine Çanakkale Bilim ve Sanat Merkezi Teknoloji ve Tasarım öğretmeni Seda Şayan Kösem'in danışmanlığında  Nehir Taşkın, Deniz Taşkın, Zeynep Tümer, Nehir Kösem  ve Ece Yıldız görev yaptığı   'Süt Kardeşler' takımı, Barbaros İlkokulu sınıf öğretmeni İnci Ünlü danışmanlığında Tuğra Turhan ve Yiğit Karslıoğlu’nun oluşturduğı ‘Dijital Polisler’ takımı ve Bilim ve Sanat Merkezi Teknoloji ve Tasarım öğretmeni  Neda Şayan danışmanlığında Alber Küçük ve Ömer Efe Ermiş’in yer aldığı ‘Teorem’ takımları finale kaldı.
Öğrencilerin Projeleri İlgi Gördü
 Teknofest 2023 Finali'nde büyük ilgi gören Çanakkale stantları, J. Strateji ve Dış İlişkiler Başkanı Tümgeneral Cengiz Yıldız, JÖAK Tugay Komutanı Tuğgeneral Yusuf Aslan, ATAK Helikopter Pilotu J. Plt. Alb. Mustafa Tekindor, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünivar, Uludağ Üniversitesi Rektörü A. Saim Kılavuz, Bakanlığımız Özel Yeteneklilerin Geliştirilmesi Daire Başkanı Ramazan Barın ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Kpt. Yük. Müh. Sinan Yirmibeşoğlu, Jiangsu Endüstriyel Teknoloji Araştırma Enstitüsü Başkan Yardımcısı Paul Burrows tarafından ziyaret edilerek öğrencilerin projelerine yakından ilgilenerek bilgi aldılar.
Süt Kardeşlerin Takımı Finalde 2. Oldu
Binlerce takımın yer aldığı Dünyanın en büyük Teknoloji fuarlarından biri olan Teknofest’in gerçekleştirdiği  Atatürk Havalimanı'nda Çanakkaleli öğrencilerin projeleri de görücüye çıktı. Final etabında ‘Süt Kardeşler’ takımını oluşturan Nehir Taşkın, Deniz Taşkın, Zeynep Tümer, Nehir Kösem  ve Ece Yıldız gıda üretiminde  çığır açacak ‘Kolay Sindirilebilir, Çevre Dostu, Fonksiyonel A2 Yoğurt Tasarımı’ ile  rakipleri ile yarıştı. Çanakkale Bilim ve Sanat Merkezi Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Seda ŞAYAN Kösem'in danışmanlığında  hazırlanan öğrencilerin projesi  finalde aldığı derece ile 2. Oldu.
Teknofest 2023 Türkiye İkinciliğini kazanan SÜT KARDEŞLER takımı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı, Teknoloji Lideri (CTO)T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile sahneye çıkarak ödüllerini aldı. Türkiye İkinciliği kazanan ‘Süt Kardeşler’ takımın yoğurt projesi ile Çanakkale’yi gururlandırdı.
 
Burcu Erdal