Kahramanlık destanının anlatıldığı müzeye dönüştürülen Çanakkale Savaşları Kahramanı Yahya Çavuş’un evi ziyarete açıldı.
Çanakkale Savaşları sırasında, 25 Nisan 1915 sabahı, Seddülbahir köyü yakınlarındaki Ertuğrul Koyu'na düşman askerlerinin yaptığı çıkarmada, Bölük Komutanı Yüzbaşı Hüseyin Bey'in ağır yaralanması sonucu en kıdemli erbaş olarak komutayı eline alan Yahya Çavuş, 3 bin askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle 32 saat süren mavzer atışlarıyla sahilde durdurdu, işgal güçlerine ağır kayıplar verdirerek, çıkarmanın başarısız olmasını sağladı. Dünya harp tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Destanı’nın kahramanlarından Ezineli Yahya Çavuş’un kahramanlık destanını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için doğup büyüdüğü Ezine ilçesindeki evi restore edildi. Restorasyonun tamamlandığı Kahramanın evi ziyaretçilere açıldı.  Ezineli Yahya Çavuş'un evinin açılış törenine, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Ezine Kaymakamı Yunus Kızılgüneş, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, İl Genel Meclisi Başkanı Nejat Önder ve AK Parti İl Başkanı Naim Makas ile vatandaşlar katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende bir konuşma yapan AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, kahramanın restore edilen evi ile ilgili bilgiler verdi.  Turan yaptığı konuşmasında “Çanakkale Savaşları kahramanımız Ezineli Yahya Çavuş’un evini bulduk kamulaştırdık ve aslına uygun  restore ettirdik.  Odalarındaki dekoru ve çevresi ile harika bir eser oldu.  Bu proje ile hem ecdada vefamızı gösterdik hem de köylülerimize turizm imkanı sağladık. Bundan birkaç yıl önce Bayramiç’te de Mehmet Akif Ersoy’un evini bulmuştuk. Orası da hiç olmamasına rağmen orayı da  aslına uygun restore etmişti ve şu an Bayramiç’e çok sayıda Mehmet Akif Ersoy’u Sevenler geliyor. Turizme, tarihe ve kültürümüze katkı sağlıyoruz.   Benzer bir projeyi de burada yapıyoruz. Biliyorsunuz Ezineli Yahya Çavuş burada doğmuş, büyümüş, hamile eşini bırakıp Atatürk’ün yanında ülkemizi kurtarma ve vatanı kurtarmak için büyük kahramanlıklar yapmış savaşın kaderini değiştiren Çanakkale savaşlarının sembol isimlerinden bir tanesidir.  Biz ‘neden kendi insanımızın hatırasına sahip çıkmayalım’ dedik . sponsor bularak, kaymakamlık ve belediyemizle omuz omuza vererek bu eseri Çanakkale’mize kazandırdık.  Açılışını yaptığımız bu müze evine Çanakkalelileri ve tüm vatandaşları Ezine’ye 10 kilometre uzaklıktaki bu Yahya Çavuş evini ziyaret etmeye davet ediyorum” dedi. 
Yapılan konuşmaların ardından  açılış programına geçildi.  Duaların okunmasının ardından kurdele kesimi yapılarak Çanakkale Savaşları Kahramanı Yahya Çavuşun restore edilen evi kapılarını ziyaretçilere açmış oldu. 
 
Burcu Erdal