Ayvacık ses vredi, Cemaller, Keçikaya ve Söğütlü köylüleri tarım alanlarında, geçim kaynağı küçük ve büyükbaşların besi alanı meralarında RES istemediklerini haykırdı.
Or Enerji’nin üçüncü faz RES projesi kapsamında; Ayvacık Cemaller köyünde geçen 28 Nisan günü düzenlediği 'Halkı Bilgilendirme toplantısı' nda, çevreciler tepkisini gösterdi.
He bir ağızdan atılan slogan şu oldu;  "Yaşam alanlarında RES’e hayır!"
Çevreciler, tepkilerinin nedenini bir iki cümlede özetledi.
ÇED Başvuru dosyasında, toplam üç fazdan oluşan projenin 3 türbin (10,8 MWm/10 MWe) olan 1. Fazı için Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden 2020 yılı 10 Haziran’ında, 5 türbinden oluşan, 5 türibin için (30 MWm/30 MWe) i Çanakkale Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden 2022 yılı Şubat ayında “ÇED Gerekli Değildir” kararı alındığı bilgisine ulaştıklarını iddia eden çevreci köylüler; ”Yaşam alanlarımızın içinde, RES istemiyoruz” dediler.
-----------------------------------------------
KÖYLÜNÜN RES TEPKİSİ
“TARIM GİBİ YAŞAM BİTECEK” 
-----------------------------------------------
Or Enerji’nin üçüncü faz RES projesi kapsamında Ayvacık Cemaller köyünde geçtiğimiz 28 Nisan’ da  Halkı Bilgilendirme toplantısı yapıldı. Çevreciler ÇED’ de tepki verdi, RES projesine, Rest çekti.
 
Çevreciler, tepkilerinin nedenini dile getirdi. ÇED Başvuru dosyasında, toplam üç fazdan oluşan projenin 3 türbin (10,8 MWm/10 MWe) olan 1. Fazı için Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden 2020 yılı 10 Haziran’ında, 5 türbinden oluşan, 5 türibin için (30 MWm/30 MWe) i Çanakkale Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden 2022 yılı Şubat ayında “ÇED Gerekli Değildir” kararı alındığı bilgisine ulaştıklarını ifade edip; ”ÇED Başvuru Dosyasında henüz işletme faaliyetine geçmeyen 5 adet türbin noktası için yer değişikliği ve teknoloji değişikliğinin de gerçekleştirildiği yazılı.
 
Şirket şimdi de ‘Proje sahasında doğal bir kaynak olan rüzgârdan daha fazla enerji üretilebileceği
mümkün görüldüğünden kapasite artışı ihtiyacı da meydana gelmiştir.’ ” görüşünü savunarak,
“3. Faz kapsamında 3 türbin (18,8 MWm/ 18,8 MWe ) ile kapasite artışı planlanlıyor.
Kapasite artışı projesinin tamamlanması ile nihai proje; 11 adet türbinden oluşacak ve tesis kurulu gücü 61,2 MWm/58,8 MWe olacak.
Yapımı gerçekleştirilen 3 türbin ormanlık alanlarda inşa edilmişken, yeni yapılması planlanan
toplam 8 türbin köylülerin tarlaları ve meralarında yer alıyor.” şeklinde konuştular.
 
Ayvacık ‘ ın, Cemaller, Keçikaya ve Söğütlü köylüleri tarım alanlarında, geçim kaynağı küçük ve büyükbaşların besi alanı meralarında RES istemediklerini, geçen Cuma yapılan ÇED toplantısında haykırdı.
 
Or Enerji’nin üçüncü faz RES projesi kapsamında; Ayvacık Cemaller köyünde geçen 28 Nisan günü düzenlediği 'Halkı Bilgilendirme toplantısı' nda, çevreciler tepkisini gösterdi.
He bir ağızdan atılan slogan şu oldu;  "Yaşam alanlarında RES’e hayır!"
 
“YAŞAM ALANLARIMIZA YAKINLAR…”
Yaşam alanları gibi, tarım alanları ve meralarının da olumsuz etkileneceğini söyleye çevreci köylüler;
Tüm türbin noktaları köylere, yaşam alanlarına 110-900 metre mesafede.” görüşünü savundu.
 
 
ÇED ‘e katılmak için, Cemaller, Keçikaya, Söğütlü Köylüleri sabahın erken saatlerinde eski köy okulunun önünde toplandı. “Köyümüze RES istemiyoruz!”, “Havama suyuma toprağıma dokunma!”,
“ Or Enerji köyümüzü terk et!” sloganları ile projeye tepkilerini dile getirdiler.
 
ÇED toplantısının gerçekleştiği küçük olması nedeniyle, köylülerin bir çoğu ve Çevreci STK mensupları ile, çevreci bazı derneklerin üyelerinin, bilgilendirme alamadıkları gözlendi.
 
Cuma Deren