Bu projelerden bir tanesi de elma içi kurdunun engellenmesi amacı ile oluşturulan ‘Elma Bahçelerinde İç Kurduna (Cydia pomonella) karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması’ Projesi oldu. Hayta geçirilen bu proje ve biyoteknik mücadele  ile ilgili Bayramiç İlçesinde üreticilere bilgiler verildi.
Üreticileri ilaçsız bir tarım çalışması yürütmen ve yetiştiren ürünlerin doğadaki zararlılardan korunması amacı ile Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Genelinde bir çok proje hayata geçirerek bı projelerle ilgili çalışanlara bilgiler veriliyor. Bu kapsamda Çanakkale’nin coğrafi ürünü  Bayramiç elmasının elma içi kurdundan koruması amacı ile ‘Elma Bahçelerinde İç Kurduna (Cydia pomonella) karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması’ projesi hayata geçirilmişti. Elma içi kurdu biyolojik mücadele kapsamında hazırlanan,  Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen  proje kapsamında, Bayramiç ilçesi Evciler köyünde şaşırtma tekniği olarak bilinen Isocod-C asımı ile elma iç kurduna karşı biyoteknik mücadele yöntemleri hakkında üreticilere kapsamlı eğitim verildi.Eğitim çalışmasına, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan EREN,  Bayramiç İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Çobanoğlu, Ziraat Mühendisi Fatih Ergin, Ziraat Mühendisi Gözde Çıkıkçı Küçükkarakaş ve üreticiler katıldı.
Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Ürünler Yetiştirmeliyiz
Eğitim programı başlamadan önce  bir konuşma yapan ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için sağlıklı ürünlerin arttırılmasının şart olduğunu belirterek   Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren  “Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2019 üretim sezonunda uygulamaya başladığımız elma bahçelerinde iç kurduna karşı (Cydia pomonella) biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması projesi ile uygulama alanlarımızı arttırmayı hedefliyoruz. Bu yöntemler ile üreticilerde biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerine karşı farkındalık sağlamak, alternatif mücadele yöntemlerini tanıtmak, kimyasal mücadeleyi azaltmak için çalışmalarımız devam ediyor. Çiftçilerimizin en zorlandığı girdi maliyetlerini düşürmek, çevreye dost üretim sistemleri ile ilaç kullanımının en aza indirilerek kalıntısız ürün yetiştirmek, çevremizi ve toprağımızı korumak, verim ve kaliteyi yükselterek tüketiciyi sağlıklı ürünlerle buluşturmak istiyoruz. Sağlıklı gelişen nesiller için bu tarz projeleri üreticilerimize benimseterek yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz." dedi.
Konuşmaların ardından teknik personeller tarafından Elma üretiminde karşılaşılan diğer hastalık ve zararlılar, Entegre mücadele, Bilgisayarlı tahmin ve erken uyarı sistemleri hakkında bilgilendirme yapılarak, bitki koruma ürünlerinin etiket bilgilerine göre kullanımının sağlanması amacıyla hasat öncesi pestisit denetimi çalışmaları anlatıldı. Eğitim üreticilerden gelen soruların cevaplanmasıyla sona erdi.
Şerife Erdem