Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi, kapsamında kabul edilen ve tarım sulamasında büyük tasarruf sağlayan çeltik projesi Tevfikiye Köyünde düzenlenen toplantı ile batak ovasında üretim yapacak çiftçilere tanıtıldı.
Sulama suyunu en fazla kullanan bitkiler içinde yer alan Çeltik bitkisi, 4 aylık yetişme periyodu boyunca klasik tava sulama yönteminde dekara bin 500 ile 2 bin 400 metreküp arasında su tüketiyor. Bu da ülkemizde çeltik ekim alanlarının daralmasına neden oluyor. Kuraklıktan dolayı tarımsal sulamada yaşanan su kısıtının olduğu yıllarda ise mecburi olarak ekim alanları azalış  gösteren çeltik üreticilerinin mağdur olmaması için   Çeltikte damla sulama yöntemleri denenmeye başlandı.  Yapılan damlama sulama sistemi ile dekar başına 800 ile 900 metreküp arasında su kullanılmakta, bu şekilde klasik tava sulama yöntemine göre % 50 den fazla su tasarruf sağlanarak su kaynaklarının israfının önüne geçilmekte ve kuraklığın yaşandığı günümüzde su tasarrufuna büyük katkı sağlanıyor.
Hem Su Tasarrufu Sağlanacak Hem Sivrisinek Derdi Olmayacak
Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Damlaya Damlaya Çeltik Olur’ proje ile damla sulama yöntemi kullanılarak suyu bitkinin istediği zaman, istediği miktarda, bitki kök bölgesine verme imkânı oluşturmak, % 50 den fazla su tasarrufu sağlamak, su kısıtından dolayı çeltik ekim alanlarının arttırılmasının önündeki engeli kaldırmak, sertifikalı tohum kullanılması ile birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün alınmasını sağlayıp çeltik ithalatını azaltmak, aşırı sudan dolayı toprağın biyolojik yapısının bozulmasının önüne geçmek, yer altı sularının kirlenmesini önlemek, sivri sinek problemi oluşmasının önüne geçmek ve kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amaçlandı.
Batak Ovasındaki Üreticilere Proje Tanıtıldı
Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafındna hayata geçirilen ‘Damlaya Damlaya Çeltik Olur’ projesi Batak Ovasında üretim yapan çiftçiler için Tevfikiye köyünde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Özellkik kurak bir yılı yaşadığımız bu günlerde önem arz eden proje tanıtım toplantısına   Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim Ve Bitki Sağlığı Şube müdürü Ramazan Eren, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Onur Göktepe, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Dr. Yıldız Sokat’ın katılımıyla köy salonunda gerçekleşen toplantıya Biga İlçe Tarım Müdürlüğü, Lâpseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ezine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve çok sayıda üretici katıldı.
Açılış konuşması, projenin 2 yıllık değerlendirmesi ve barajlarımızın güncel doluluk oranlarını paylaşan BÜBS Şube Müdürü Ramazan Eren kuraklığın üretimde ciddi bir tehdit olduğunu vurgulamıştır. Sonrasında Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver günümüzde yaşanan kuraklıktan dolayı tava sulama yöntemiyle çeltik üretim alanlarında zaruri azalmaların olacağını ve projenin çeltik tarımda sürdürülebilirliği açısından değerli olduğunu vurguladı.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Çeltik Şubesi Birim Şefi Ziraat Yüksek Mühendisi Onur Göktepe enstitüde yürütülen çalışmalarından ve damla sulama yöntemiyle çeltik yetiştiriciliğinde çeşit seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgi paylaştı.
Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde İlaç, Toksikoloji ve Yabancı Ot Bölümünde görevli Dr. Yıldız Sokat ‘Menemen Koşullarında ve Trakya Koşullarında Çeltik Yetiştiriciliğinde Damla Sulama Sistemlerinin Kullanım Olanaklarının Araştırılması’  çalışmalarında elde edilen bulgulardan ve yabancı ot mücadelesinde dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsetti.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi projesi’ kapsamında kabul edilen proje kapsamında damla sulama yöntemi ile çeltik yetiştiren üreticilere sertifikalı çeltik tohumlarının %75’i bakanlığımız  %25’i üreticilerimiz tarafından karşılanacaktır.  
 
Cuma Deren