Ecdadın bize bu toprakları vatan kılmak için Canını verdiği Çanakkale ruhunu unutturmamak ve gelecek nesillere aktarmak amacı ile 5 yıldır Çanakkale Deniz Zaferinin yıl dönümünde Çanakkale’ye gelen Gazi torunu ve Tokat 15'liler Derneği Başkanı Saffet Gümüş bu yıl da 440 kilometre yürüyerek Çanakkale’ye ulaştı.
İtilaf devletlerine karşı, İttifak devletleri ile birlikte 1. Dünya savaşına giren Osmanlı devleti, hem doğuda hem de batıda bir çok cephede savaşmak zorunda kaldı. Halifenin çağrısı ile imparatorluğun dört bir yanından orduya katılan Mehmetçik vatanı canı pahasına korudu. 1. Dünya savaşından ziyade Dünya harp tarihinin en kanlı mücadelesini Çanakkale Cephesinde verilmişti. Artık Anadolu’ya kadar gerileyen koca imparatorluk, Türk yurdunu düşmana vermemekte kararlıydı. Dünyanın en gelişmiş teknolojileri ile donatılmış orduya karşı 108 yıl önce çetin bir mücadele veren Mehmetçik, 18 Mart’ta Düşmana Çanakkale Boğazını dar etmiş ve geçilmez kılmıştı.
Kurtuluş savaşının ruhunu oluşturan ve Türkiye Cumhuriyetinin ön sözünün yazıldığı  bu destansı mücadeleyi unutmamak ve Çanakkale ruhunu gelecek nesillere aktarmak amacı ile her yıl gerçekleştirilen ve bu yıl da düzenlenen 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferinin 108. Yıldönümü törenlerle kutlanıyor. Çanakkale’de gerçekleştirilen törenlere her yıl ecdadın yürüdüğü yollardan yürüyerek gelen ve katılım sağlayan ve bu yıl 5. Kez gelen Gazi torunu ve Tokat 15'liler Derneği Başkanı 53 yaşındaki Saffet Gümüş, bu yıl da 440 kilometre yol yürüyerek katıldı.  5 yıldır Torundan Dedeye Vefa Yürüyüşünü gerçekleştirerek Şehitler diyarı Çanakkale’ye gelen Saffet Gümüş, yürüyüşüne  4 Mart'ta İstanbul Bağcılar’dan başladı.
10 Gün 440 Kilometre Yürüdü  
Edirne, Tekirdağ, Keşan, Gelibolu üzerinden yürüyen Gümüş, Çanakkale kent merkezine geldi. Tokat 15'liler Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, Türk bayraklarıyla Saffet Gümüş'ü Truva atı önünde karşıladı.  Ardından Gümüş , Truva Atı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir’den aldığı bayrağı şehitler diyarı Çanakkale’ye 10 gün yürüyerek, 81 saat, 508 bin adım, 440 kilometre yol yürüdüklerini ifade eden  Tokat 15'liler Derneği Başkanı Saffet Gümüş, "Başkanımızdan aldığımız bu bayrağı nasip olursa, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Sayın Devlet Bahçeli’ye ve Mustafa Destici’ye hediye edeceğim. Bugün ben Anadolu’yum, Ardahan’ım, Kars’ım, Adana’yım, Urfa’yım, Maraş’ım, Gaziantep’im, Hatay’ım, yaslıyım. Bundan 108 yıl önce yine aynı şekilde Türkiye’nin dört bir yanından Çanakkale’ye geldiler. Burada bayrağımızın var olması için savaştılar. Bu bayrağı, vatanı teslim eden tüm şehitlerimizden Allah razı olsun. Bu topraklar, bayraklar çok zor şartlar altında kazanıldı ve bize teslim edildi. Biz de gelecek nesillere bu bayrağı güzel bir şekilde bir farkındalık yürüyüşü yaptık” diye konuştu.
Burcu Erdal