Olası Marmara depremi, Marmara' ya komşu illerin korkulu rüyası ola dursun, bir diğer tehlike burnumuzun ucunda.
KIYI EMNİYETİ OLMA SA,
BİR FACİA HER AN KAPIDA?!...
Hemen her gün İMO (Tehlikeli Yük)  sınıfı onlarca transit geçişin suyolu, Türk boğazları Çanakkale ve İstanbul, deprem kadar etkili olacak deniz facialarına her an gebe.
Yük gemilerinin Türk boğazlarından güvenli geçişini sağlamak amacıyla 90' lar da kurulan kısa adı VTS olan Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlükleri ile koordineli çalışan, Kıyı Emniyeti Müdürlüğü'ne bağlı Römorkörler, 7 gün 24 saat görev başında olmasa, olası bir deniz kazası durumunda yaşanacakların, Depremden farksız olacağı görüşü, dün sabah saatlerinde  bir kez daha akıllara geldi.
RÖMORKÖRLER ALARMA GEÇTİ,
OLASI DENİZ KAZASI ÖNLENDİ...
Makine arızası nedeniyle kontrolden çıkan bir tanker, VTS görevlilerinin anlık müdahale talimatı ile Kıyı Emniyeti Römorkörlerini alarma geçirdi, olası bir deniz faciası bu sayede önlendi.
----------------------------------
BOĞAZLARDA BU TEHLİKE HEP VAR
NE SAATİ  BELLİ, HE TARİHİ?!...
-----------------------------------
Tarihe geçen deprem felaketinin acısı içimizi yakıyor, olası Marmara depremi gündemimizden düşmüyor. Marmara' ya komşu illeri, deprem kadar etkileyebilecek bir başka tehlike ise, dün yaşanılanlar üzerine bir kez daha gündeme geldi.
Makine arıası yüzünden kontrolden çıkan, İMO (tehlikeli yük) sınıfı bir gemi; "Olası Marmara depremi, Marmara' ya komşu illerin korkulu rüyası ola dursun, bir diğer tehlike burnumuzun ucunda" deditmeye yetti.
DEPREM KADAR, BU DA BİR GERÇEK
Hemen her gün İMO (Tehlikeli Yük)  sınıfı onlarca transit geçişin su yolu, Türk boğazları Çanakkale ve İstanbul, deprem kadar etkili olacak deniz facialarına her an gebe.
Yük gemilerinin Türk boğazlarından güvenli geçişini sağlamak amacıyla 90' lar da kurulan ve kısa adı VTS olan Gemi Trafik Hzimetleri Müdürlükleri ile koordineli çaışan, Kıyı Emniyeti Müdürlüğü'ne bağlı Römorkörler, 7 gün 24 saat görev başında olmasa, olası bir deniz kazası durumunda yaşanacakların, Depremden farksız olacağı görüşü, dün sabah saatlerinde bir kez daha akıllara geldi.
DÜN SABAH NE YAŞANDI?
Çanakkaleliler, olasılığı akıllardan hiç çıkmayan Marmara depremini düşünerek uykuya dalmakta zorlana dursun, İl merkezi başta, boğaz kıyısında kurulu ilçelerin yaşayanlarını hemen her saniye bekleyen bir başka tehlike kendini bir anda hissettirdi.
Çanakkale Boğaz geçişi yapmakta olan bir tanker makine arızası yaptı 102 metre uzunluğundaki ‘SANTA LUCIA’ isimli tankerin durumunu belirleyen VTS yetkilileri alarm durumuna gçeti. Arıza yapan geminni bulunduğu mevkiye, römorkör sevketti.
Römorkör refakati eşliğinde Karanlık Liman demir bölgesine götürülerek güvence altına alınna geminin yaratacağı olası tehlike bu sayede önlendi.
Malta’dan Tuzla’ya giden, 102 metre uzunluğundaki ‘SANTA LUCIA’ isimli tanker Çanakkale Boğazı’ndan geçişi sırasında Kepez önlerinde makine arızası yapıp kontrolden çıktı.
Gemi kaptanının durumu telsizle Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü (VTS)’ ne bildirmesi üzerine bölgeye Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne (KEGM) bağlı ‘Türkeli’ römorkörü sevk edildi. Boğazı geçecek diğer gemiler arıza hakkında bilgilendirildi. Olası ber deniz faciasının önüne geçildi.
Gemi, kılavuz kaptan ve römorkör refakatinde Karanlık Liman demir bölgesine götürüldu, orada arızasını giderinceye dek demirli bekleyeceği öğrenildi.
Cuma Deren