Mart Ayı Belediye Meclisi 3. Oturumunda ise alınan kararları denetleyecek komisyon kuruldu. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ayrıca analizlerin daha güvenli alınabilmesi için laboratuvar kurma çalışmaların devam edildiğini söyledi.Çanakkale Belediye Meclisi Mart Ayı 3. Oturumunda gündem dışı bir konuşma yapan ve Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına değinen ve bu seçimlerin farklı olacağını belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Bu bir seçim, demokratik bir süreç ve Çanakkale'de de olacak tabi. Çanakkale'de de hem milletvekillikleri, hem cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. burada benim temennim Çanakkale'mize yakışır, bugüne kadarki olan seçimlerde olduğu gibi sağduyumuzu bozmadan, burada sonuçta bir seçim yaptığımızı unutmadan ve demokratik bir sonucun herkes tarafından kabul edilmesi gerektiğini unutmadan hareket etmemiz gerekir. Elbette ki propaganda yapacağız. Bu seçim sürecinde başka bir şey daha var. Eski seçim süreçleri gibi de olmayacak tabi. Deprem var çünkü bu ülkede. Yani öyle davullu zurnalı gürültülü olmayacak. Toplantılar olabilir ama orada da çok dikkatli davranmamız lazım. Yani insanların duygularını zedelemememiz lazım. Onun için bu seçim yarışında, gerek Cumhurbaşkanlığı seçiminde, gerekse milletvekili seçimini yarışacak olan adayların, partilerin sağduyu içerisinde ülkemizi, Kötü olaylarla karşılaştırmadan bu sürecin tamamlanmasını ve sonuçta da yeni bir 5 yıllık meclis ve yönetim süreçlerinin başlamasını diliyorum” dedi.
Esra Yüksel’den Deprem Soruları
AK Parti Belediye Meclis Üyesi ve Meclis Grup Başkan Vekili Esra Yüksel konuşmasının devamında Olağanüstü mecliste alınan deprem kararlarının ne durumda olduğu ile ilgili soruları Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a yöneltti. Esra Yüksel “Bundan ve bundan sonra yaralar sarılana kadar konumuz sadece deprem. Yerelde ya da genelde deprem konusunun depreme dayanıklı şehirler konusunun hiçbir gündem önüne geçmemeli. Bu anlamda iki hafta önce olağanüstü toplantıda kararlar aldık. Ben bugün birkaç soru sormak istiyorum. Dün İrfan Bey biraz bilgi verdi ama eee bildiğim kadarıyla eee aldığımız kararlar askı süresi olmayan kararlar. Anında yürürlüğe giren kararlar Dolayısıyla o günden bugüne neler gerçekleşti? Mesela deprem bölgesinde bir tespit. Yıkılan binaların çoğunun altındaki iş yerlerindeki kolon zafiyetinden kolonların kesilmesinden şeklinde mesela iş yeri olan binaların kolon ııı kontrole başlandı mı? Tebligatlar çıktı mı yola? Öncelikle aldığımız kararlar uygulanmaya başladı mı? Bu konuyla ilgili bilgi almak istiyoruz” diyerek alınan kararlar sordu.
Çalışmalar Devam Ediyor
Belediye İmar Müdürü Kemal Albayrak, Olağanüstü mecliste alınan kararların yürütme çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamada “Olağanüstü meclis kararları içerisinde belirtilen iş yeri açılışında kolon ve duvar, statik kontrolle alakalı çalışma başladı. Hatta yaklaşık bir yirmi kadar dosyanın incelemesini tamamladık. Zabıta müdürlüğümüze ilettik. İkinci partide gelen iş yeri açılış dosyalarıyla alakalı incelemeler devam ediyor. Biz meclis kararında belirtilen bütün tebligatları yapmak üzere o süreç içerisinde işlemlerimizi tamamlamak üzereyiz. Celal Atik ve Sosyal konutlarla alakalı da hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Bir de kaçak yapılarla alakalı yıkım devam ediyor. Daha önce bir listemizde olanlarla alakalı vatandaşlar kendileri yıkmaya başladılar bu aşamada. Bizim konuyla alakalı çalışmalarımızı gördükten sonra kaçak yapılaşma daha yakın mücadelemiz devam ediyor” dedi.
Binaların Güvenliği İçin Tahlil Laboratuvarı Açılıyor
İzmir'e gittik ve İzmir'in İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin laboratuvarını gördük. tahlili yapı tahlil laboratuvarı diyelim. Ondan sonra onunla ilgili hemen çalışmalara başlandı. Yerini de bulduk sayılır. Makinaları, Röntgen cihazı ve kısacası ne gerekiyorsa alıyoruz ve tam tekmil olacak. Yani iki tane alet değil, ne gerekiyorsa hepsini yapacağız. O çalışmalara devam ediyoruz. İzmir'de gittiğimizde bir başka birime daha gittik. O da kentsel dönüşüm yapan, yani depremde yıkılanların veya yıkılma durumunda olanların dönüşümünü yapan birim. onların bir yöntemi var nu öğrenmeye gittik. O da şu burada yıkılan binaların sahiplerini kooperatifleştiriyorlar. Dolayısıyla kooperatifleştirip, kooperatiflerin bu noktada inşaatlarını yaptırmaları sağlanıyor. Burada belediyeye de önayak oluyor. Belediye şirketleri de yapabiliyor. Bütün onların da çalışmalarını yapıyoruz. Dolayısıyla o konudaki çalışmalarımıza tamamlayıp bir daha gideceğiz belki yasal prosedürü öğrenmek açısından” dedi.
Dronla Tespitler Devam Ediyor
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, özellikle çatılarda yapılan kaçak yapıları tespit etmek amacı ile dronla tespit çalışmaların devam ettiğini belirterek “Özellikle teras çatılardaki kaçak yapıları görünemeyen yapıları tespit etmek için özellikle bazı bölgelerde kontrol yapıyoruz. Onların bir kısmı maalesef imar affından yararlandı. Ama yararlanmayıp yapmış olanlar varsa onları da tespitini yapıyoruz. Onun dışında bizim elimizde mahkemesi bitenleri tabiatıyla yıkıyoruz. Bir de mahkeme varsa yani adam durdurma aldıysa ona da pek bir şey yapamıyorsunuz yani sonuç itibariyle. Fakat bir şey oldu şimdi. En azından imar affı sona erdi. Artık o konu kapandı. Kapandığı için ya acaba ben imar affına yararlanır mıyım? Diyenler affın olmayacağını anlayınca bizim gelip yıkmamızdansa kendileri yıkarak düzeltiyor” dedi.
Afet ve Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu Kuruldu
Olağanüstü mecliste alınan kararları takip etmek, kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak ve deprem önces-sonrası yapılacak çalışmaları takip etmek amacı ile Afet ve Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu kuruldu. Belediye Meclisinde yer alan gündem maddesi ile ilgili konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Her mecliste bu konu gündeme geleceği için bunu bir an önce ne yaptın? Kaç tane yaptın? Kaç oldu? Bu nasıl olsa bir denetlenecek. Zaten bununla ilgili komisyon kuracağız. O esas komisyon bu işleri yapacak. Biz sorgulamaya gerek kalmadan bu komisyon bunu her an denetleyebilecek. Kuracağımız komisyonun iki işi olacak. Onun için ben ısrarla alt komisyonlar kursun bir deprem öncesi yani şu anda yapılmış olanlar, onun kontrolü, yapılacak olanlar, onların kontrolü yapılması için çalışacak. komisyon aynı zamanda depremle ilgili ne yapacağız? Ne yapmalıyız? Bir de en büyük sıkıntı da o. Depremden sonra apıştık kaldık. Planlayamadık ya da neyse. Yani birilerini suçlamak çok kolay. Ama suçlamak bizi kurtarmıyor. Allah korusun başımıza geldiğinde biz hazırlıklı olmalıyız. Bunda tek başımıza yapmayacağız. Elbette ki Çevre Şehircilik Müdürlüğü, AFAD, Kızılay neyse kimler varsa. Komisyon Ne olacak? Komisyonda ben de olacağım. Komisyonda imar müdürü de olacak, meclis komisyonunda bizler de olacağız” dedi.
Başkan Gökhan’ın açıklamalarının ardından, Belediye Meclisinin gündemine yer alan Belediye Meclis bünyesinde Afet ve Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu kurulması ile ilgili yapılan teklif maddesi görüşüldü ve komisyon oluşturuldu. Cumhuriyet Halk Partisinden Deniz Erdem, Süleyman Canpolat, MHP’den Muharrem Kocabey, AK Parti’den Musa Oyan ve İyi Partiden Burak Kunt komisyon üyesi olarak oy birliği ile seçildiler.
Hala Şemsiyeleri Atmaya Çalışıyoruz
Başkan Ülgür Gökhan, kurulan komisyonun ardından yaptığı değerlendirmede “Sizler kaç tane deprem gördünüz? Biz çok gördük de. Ben 53 Yenice depreminden beri biliyorum. Ben beşikteyken kafam yaralanmıştı Oradan beri bir hatıra var. Gençler bile dünyanın depremini gördü. Ne demek bu? Ya bundan sonra da bizim çocuklarımızda bizler de sağ oldukça yeni yeni depremler göreceğiz. Bu depremleri göreceksek niye önlemleri bırakıyoruz. Sen yağmur yağdığında bir kere ıslanırsın değil mi? Sonra şemsiye alırsın. Biz hala daha şemsiyeleri bırakıyoruz. Şu şemsiyeyi alalım bir daha bırakmayalım yağmurda. E biraz pahalı, hayat daha mı ucuz? Yani hayatlarımızdan daha mı pahalı? İmar müdürlüklerinden tutun, ruhsatı verenlerden tutun da hepsi sorumlu değil mi? Dolayısıyla hepimiz sorumluluk mevkindeyiz. Dolayısıyla bunu sonuna kadar yapacağız. Ne olursa olsun” dedi.
Cuma Deren