Rekor hazırlıkları bütçesine katkı sağlamaya amaçladığı sergisini, 24 Şubat’ ta Güzel Sanatlar Galerisinde açacak olan Milli sporcu Erken,  Papua Yeni Gine den, Güney Afrika'ya; Bahamalar' dan Endonezya'ya ve Çanakkale Boğazı ile Saros Körfezi'nin derinliklerine uzanan 50 fotoğrafı,  Ali Murat Günay'in elinden çıkan profesyonelce hazırlanmış  bir sunumun eşliğinde görücüye çıkaracağını söyledi.

Daha önce su altında bisiklet ile 67 metre yol alıp rekoru elinde tutan İtalyan erkek sporcunun başarısını, 68 metre ile kırmak istediğini anlatan Milli sporcu
Birgül Erken;

 “Çanakkalemizin sualtı zenginliği ve dünyanın çeşitli tropik bölgelerinin derinliklerinden fotoğraf karelerine yansıttığım; ışığımı, sevgimi ve emeğimi estetik kaygılar gözeterek ortaya koymaya çalıştığım bu ilk kişisel fotoğraf sergim ile Rekor hazırlıklarını sürdürdüğüm bütçeme katkı amaçlıyorum.
Bu toprağın, bu coğrafyanın çocuğuyum. ilk kişisel sergimi doğduğum topraklara ithaf ediyorum” dedi.

Zaferin Kentinden Ses Verdi;
“O Rekoru Kıracağım…”

Çanakkaleli Milli Sporcu Birgül Erken, halen bir İtalyan sporcunun elinde olan rekoru kırmak için sıkı bir çalışma yaptığını açıkladı.

Eylül ayında kırmayı planladığı ve bu daldaki Guinness Dünya Rekorunu bir Türk kadın sporcu olarak, ülkesine getirmek için, ilk kişisel sergisini açacağını anlatan Erken;

“Dünyanın çeşitli denizlerinde çektiğim fotoğraflardan oluşan sergimin geliri, rekor bütçesine katkı olacak” diye konuştu.

15 yıldır fotoğraf gönüllüsü olarak da, Serbest dalış yaptığı çeşitli ülkelerin organizasyonlarında diplerden gün ışığına çıkarıdğı yüzlerce çalışması bulunudğunu anlatan Erken;

“Dünya denizlerinden, gözümü ve gönlümü aynı nişan çizgisinde tutmaya çalışarak biriktirdiğim ve görsel estetik kaygılarla sunmaya çalıştığım sergim için hazırlıklarını tamamladım.

Bu sergi ilk kişisel sergim olacağı için önemli.” Dedi.

Sergisine ilişkin; “Biliyorsunuz "Bir renk değildir Mavi huydur bizde..." diyen şair  Edip Cansever gibi sualtı benim ikinci adresim ve milli sporcu kimliğimle de mavi benim günüm, gecem, rüyam, kısaca huyum... Burada, "Mavi " de mutluyum.

 Bu nedenle sergimin  adı " Mavi Dünyam" oldu.  Size sevdiğim maviden güzel haberler vermek dileğiyle” diyerek özetlediği çağrısı ile de dikkat çeken Maviliklerin ismi milli sporcu Erken;

Kordon boyundaki, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde,  24 Şubat 2017 tarihinde açacağı bu ilk kişisel sergisine ilişkin detay verdi.

Edebiyat öğretmeni Erken; “ Çanakkalemizin sualti zenginliği ve dünyanın çeşitli tropik bölgelerinin derinliklerinden fotoğraf karelerine yansıttığım; ışığımı, sevgimi ve emeğimi estetik kaygılar gözeterek ortaya koymaya çalıştığım bir fotoğraf sergisi açıyorum.

 Sergi Papua Yeni Gine den Güney Afrika'ya; Bahamalar'dan Endonezya'ya ve Çanakkale Boğazı'ndan Saros Körfezi'ne kadar uzanan 50 fotoğraf ve Ali Murat Günay'in elinden çıkarak profesyonelce hazırlanan  bir sunumun eşliğinde sergilenecektir.

15 yıldır fotoğraf sanatı ile ilgileniyorum. Dalış maceram 20 yıldan fazla olmuştur” diye konuştu.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni, Çanakkaleli milli bir sporcu Erken; “Serbest dalış branşında aktif olarak ülkem adına yarışmaya ve bayrağımı uluslararası arenada dalgalandırmaya devam ediyorum. Belki bu yüzden ilk kişisel sergim için biraz fazlaca beklemiş olabilirim.
 
Her şeyin bir zamanı olduğuna inanıyorum yine de...

Bu toprağın, bu coğrafyanın çocuğuyum. ilk kişisel sergimi doğduğum topraklara ithaf ediyorum” dedi.

Sergisinin gelirlerinin bir bölümünü, Çanakkale'de yakın tarihte ard arda meydana gelen  Ayvacık merkezli depremlerde evleri zarar gören hemşehrilerine bağışlayacağını, bir kısmı ile de Eylül ayında kırmayı planladığı  Guinness Dünya Rekoru için harcama bütçesine katkı için elinde bulunduracağını anlatan Milli sporcu Bir gül Erken kimdir?

1972 Çanakkale doğumlu. Halen, Çanakkale Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak görev yapıyor. Evli ve bir erkek çocuğu annesi.

Çocukluk, ilk gençlik yıllarından bu yana fotoğrafa olan ilgisi 2002 yılında Fotoğraf Dernekleri çatısı altında daha ciddi boyuta taşınmış oldu. Bu tarihten beri fotoğraf üretmeye ve paylaşmaya devam ediyor.

Bir dönem sualtı modeli olduğu  projeleri devam ediyor. Son on yıldır sualtı fotoğrafları çekiyor. Su altı fotoğraflarını gezi yazıları eşliğinde Deniz Magazin ve Turizmce adlı ulusal yayınlarda paylaştı. Sualtı Fotoğraflarını "Su altına Işık Tutanlar " ve“Derin Senfoni” adlı karma sergilerde paylaştı.

Günümüz fotoğraf dünyasında gelişime yönelik fotoğraf sitelerinin yanı sıra internet ortamında yayımlanan fotoğraf temalı e-dergi www.fotoritim.com ekibinin içinde yer aldı. Fotoiz fotoğraf platformunda editör ve yazar olarak gönüllü oldu.

Daha çok gezi fotoğrafçılığı, kültürel mirasın korunması konularına dikkat geliştirerek ilerlediği bu yolculukta daima gelişime, öğrenmeye açık olduğu bir yolcu olduğunu ifade ediyor.

Ulusal çapta ve uluslar arası (Fiap patronajlı) yarışmalarda aldığı çeşitli ödüller ve çeşitli Uluslararası festivallerde yaptığı gösterileri ile fotoğrafı sanat olarak icra etmeye çalışıyor. 

Öte yandan sistemli bir biçimde gelişmek adına İkinci Üniversite programına dâhil olan Açık Öğretim Fakültesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü'nü bitirdi. Şu anda aynı üniversitede üçüncü üniversite olarak Felsefe Bölümü'ü okuyor.  

Fotoğraf konusunda kesintiye uğramayan ilgi ve merakını kendisi için olduğu kadar çevresi için motive edici çalışmalarla sürdürüyor. 
Şu ana kadar yaptığı çalışmalar arasında:

 "Yeni Ufuklar: Yunanistan-İtalya", "Uygarlığın Beşiği Mezopotamya", "Almanya" ve "Çimen, Yağ, Ter Er Meydanı Kırkpınar...", Tanrılar adası: Bali”, " Şehirler Sultanı: Edirne" ve en son “Suya Karışan Su Perisi” adlı sunumlar yer alıyor.

Milli Sporcu Erken’ in, katıldığı sergilerden bazıları:

Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin düzenlediği “ Kadın” konulu sergi

Şehit ailelerine yardım amacıyla düzenlenen “100 Portre”  fotoğraf sergisi
 ( İstanbul ve Ankara ayağı)

Lübnanlı çocuklara yardım için düzenlenen fotoğraf sergisi - Ankara

“Suya Karışan Su Perisi : Allianoi” Alanya

“Su perisinin çığlığı: Allianoi” Alif ART İstanbul

Macaristan Sopron ve Yunanistan’da “MYTH” Soyut Fotoğraf  Karma Sergisi

“Derin Senfoni” Sualtı Fotoğrafları Karma Sergisi- Edirne

"Su Altına Işık Tutanlar" Kadır Has Üniversitesi Kampüsü- İstanbul

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kaynak: Haber Merkezi