İnsanoğlunu yakınlaştırma, yüceltme, insanın kendi varlığı, özü yani insandaki kuvvet, kudret anlamına binaen Can Erenler  birlik yemeğinde bir araya geldi. Çanakkale’deki birlik ve beraberliği arttırmak, canları bir ayada buluşturmak  amacı ile Çanakkale Can Erenler Derneği tarafından  Birlik, Dirlik ve Dostluk gecesi gerçekleştirildi. Eski geleneklerin yaşarıldığı çeşitli oyunların oynandığı gecede şanslı kişilere de çeşitli hediyeler takdim edildi. Esnafların, zanaatkarların, memurların kısacası her kesin bir arada olduğu gecede eğlence hem de müzik dolu bir gece yaşandı.
Çanakkale Protokolünden Üst Düzey Katılım
Birlik, Dirlik ve Dostluk Gecesi etkinliğine Vali İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Yardımcısı Zülküf Memiş,  AK Parti İl Başkanı Naim Makas, CHP İl Başkanı Güler Koçer, CHP Gençlik Kolları Başkanı Tuğberk Güzel, Can Erenler Derneği Başkanı Mehmet Erken, sivil toplum kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, Can Erenler derneği üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Katılımcılar kapıda tek tek Dernek yönetimi tarafından evlerine gelen misafirler gibi karşılandı.
Herkesi İnsan Olarak Görüyoruz
Birlik, Dirlik ve Dostluk gecesinde bir konuşma yapan Çanakkale Can Erenler Derneği  Başkanı Mehmet Eker  “Ben Can Erenler Derneği Başkanı olarak sizleri evimde misafir olarak kabul ediyorum.  Biz Can Erenler olarak evimize gelen misafiri  resmiyet olarak algılamayız.  Bu akşam da resmi olmasın Türkmen geleneklerine uygun olsun diye  hep dediğimiz gibi diyorum ki gelsin eksilmesin,  artsın dökülmesin,  bir olana bin versin,  dost olana hep versin  denilerek misafir karşılanır.  Birlikte olduğumuz  bu geceyi zevkle, sefayla, diz dize, yan yana ve hoş sohbet ile geçireceğiz.  Biz bu değerlere saygın olarak  bulunuyor ve bu yolda kendimizi feda etmeye hazır olduğumuzu  söylüyorum.  Hiç kimseyi ayırmadan  Gürcü’ymüş, Aleviymiş, Kürt’müş , Laz’mış vs. biz bütün milleti   insan olarak görüyoruz ve o şekilde insanlara davranıyoruz.  ‘Bizim özümüz insandır’ dedik,   Hacı Bektaş-ı Veli’yi, Mevlana’yı  kendimize örnek aldık ve bu felsefelerle ‘Eline, beline, diline hakim ol’ diyerek  kendimize yol çizdik.  Ve haklı olan bu yolda yürümeye de kendimize söz verdik.  Bu vesile ile bütün can dostlarımıza hoş geldiniz diyor ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Türküler Söylendi  Oyunlar Oynandı
 Vatandaşların bir araya geldiği gecede   türküler söylendi. Bayramiç’ten gelen vatandaşlar sazları eşliğinde semah gösterisi de gerçekleştirildi.  Zaman zaman verilen müzik aralarında ise  gece boyunca oyunlar oynandı.  Eski geleneklerin de hatırlandığı oyunlarda misafirler hem eğlendi hem de çeşitli hediyeler kazandılar.  Öte yandan esnaflar da geceye hediyeleri ile destek oldular, şanslı numaralara çeşitli hediyeler de verildi.
Cuma Deren