Uzmanların sözleri, tedirgin olan bölge halkını daha da endişeye sokuyor.

Ankara Büyükşehir belediye Başkanı Gökçek, Ayvacık depremlerine ilişkin öyle bir söz etti ki, duyanına da böyle dedirtti;

“ Bir Bu Eksikti…!”

Gökçek, Twitter hesabından; “Araştırdım. Civarda sismik araştırma yapan bir gemi varmış" dedi ve ardından da şok eden bir iddia ile geldi;

"Şu anda Türkiye'ye vurulmak istenen darbe, İstanbul civarında bir depremle, Türkiye'yi ekonomik çöküntüye uğratmak…!"


Başkan Gökçek bir de; “Hatırlarsanız, televizyonlarda Ağustos’ ta deprem olacağını FETÖ' nün ağzından vermiştim. Amaç, o tarihte olacak bir depremle, mehdiliğini ilandı” çıkışına imza koydu.

Deprem Uzmanlarından gelen açıklamalar ise, zaten tedirgin olan Çanakkalelilere adeta uykuyu haram etti.

Prof. Dr. Ercan, Ege bölgesine yönelik korku veren sözlerle konuşup, yakın zamanda daha büyük depremlerin olabileceğini ileri sürdü.

ÇOMÜ’ den emekli Prof. Dr. Perinçek ise; “Son iki günde olan 5.3 büyüklükteki artçılar çok sık gördüğümüz bir durum değil…” dedi.

Uzmanlar Bir yandan,

Komplo Teorisi Diğer Yandan…!

2017’ nin ikinci haftasında başlayıp aralıksız süren depremlerin yıkıcı boyutta etkili olduğu Ayvacık bölgesine ilişkin şok eden ve vatandaşı tedirginliğe iten açıklamaların ardı arkası kesilmedi.

Deprem uzmanlarının sözlerine bir de Ankara Büyükşehir belediye başkanı AK partili Melih Gökçek’ in komple teorisi eklenince, Mega kent İstanbul’ un yaşayanlarını da  strese sokacak  gelişmeler yaşandı.

Gökçek, sosyal medya hesabından takipçilerine;"Ben, kim ne derse desin, olası bir depremin suni olarak yapılacağından ciddi endişe taşıyorum. Mutlaka araştırılmalı ve kamuoyuna açıklanmalı" sözleri ile tedirginliği tırmandıracak bir açıklamada bulunmasının, dün Çanakkale kamuoyunda depremlerin etkisinden de büyük bir endişeye yol açtığı gözlendi.

Deprem uzmanlarından Prof. Dr. Ercan’ ın basına verdiği beyanatlarında, neredeyse son bir aydır depremlerin artçıları ile Deprem fırtınası yaşattığı Çanakkale Ayvacık’ a ilişkin değerlendirmesi tüm dikkatleri bu coğrafya üzerine toplamaya yetmişti.
 
Çanakkale yeni haftaya 5,5'luk, ardından da 5.3’ lük depremle başladı.

 Merkez üssü yakınlarındaki köylerde onlarca evi yıkan ve çoğuna da ağır hasar veren depremlerin ilk başlangıcına dair, yani 14 Ocak tarihine ilişkin değerlendirmesinde,  deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ege bölgesi için korkutan uyarılarda bulunup, yakın zamanda daha büyük depremlerin de meydana gelebileceğine işaret etmişti.

Prof. Dr. Ercan'ın uyarılarındaki gibi bölgede sarsıntıların devam etmesi, yaşanan tedirginliğin adeta daha da artmasına yetti de arttı.

Yıkıcı boyutla hissedilen depremin sabah saatlerinde büyüklükleri 5,2 - 4,3 ve 4,6 olan büyük ölçekte artçı üç deprem daha meydana getirmesi, Prof.  Dr. Ercan’ ın uyarılarını doğrular nitelikte kabul gördüğü Çanakkale’ de, dün günün en çok konuşulan bir diğer gündem maddesine dönüştürdüğü gözlendi.

Ege Denizi'nde merkez üssü Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi açıkları olan ve Richter ölçeğine göre 5.5 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, sarsıntı Akdeniz ve Ege Bölgesi kıyı şeridi ile Marmara Bölgesi'ndeki birçok yerde de hissedilmişti.

Çanakkale’ de hayatı durma noktasına getiren depremlere ilişkin değerlendirmede bulunan  Prof. Dr. Ercan,  korkutucu uyarıları ile dikkat çekti.

Prof. Dr. Ercan, haftaya sarsıntı ile başlayan Çanakkale üzerine, dünü işaret ederek, “ İzmir’de büyük bir deprem olabilir. Özellikle Ege bölgesinde taş evlerde oturanlar en az 15 gün evlerine girmemeli” diye de eklemişti.

Çanakkale’deki sarsıntılara ilişkin, depremi 8 aydır beklediklerine de dikkat çeken Prof. Dr. Ercan;

 “Bu depremin olacağını biz 8 aydır bekliyorduk” diye konuştu.

14 Ocak sonrası meydana gelen yeni depremin, Gülpınar kırığı boyunca beklenen bir  deprem olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Ercan, “Kuzey 75 derece Batı doğrultulu bir kırık” diyerek bölgeyi anlattı ve şöyle devam etti;

“Bizim büyük deprem beklediğimiz Kuzey Anadolu kıırığının Güney kolun, yani Bursa’dan geçen kolunun Edremit, Bababurnu’ ndan,  Edremit Körfezi ve Midilli’ ye doğru giden ucu.

İşte bu depremler iki kırığın kesişim yerinde oldu. Deprem kaynaşmaları 8 ay önceden başladı ve yılbaşından itibaren olağanüstü bir artış gösterdi. Bu zamana kadar günde 15’e kadar çıkan deprem sayısı görüldü.

İşte bu nedenledir ki,  bölgeye daha da çok odaklandık.  Haftaya depremle başlayan bölgede, tam bir deprem fırtınası yaşandı. Büyük bir depremle sonuçlanır mı diye kuşkumuz artmışken, depremle karşılaştık. Bu bizim için şaşırtıcı değil. Arkasından 1 saat sonra da deprem olunca izlenimim şu oldu; deprem sönüm sürecine girdi.

Bundan sonra daha küçük depremlerle dinginleşir diye beklerken,  yüzde 5’lik bir olasılık oluştu.

Bu olasılık aynı, ya da daha büyük bir deprem beklentisi demek.  Ve sonra da zaten 5,3’lük bir deprem meydana geldi”


İzmir’de bulunduğu sırada depremi yaşadığına dikkat çeken Prof. Dr. Ercan; “Ben ve beraberimdekiler de ürktü.  Bu deprem 15 saniye kadar sürdü. Neden ürktük? Çünkü yüzde 5’lik olasılığın içerisindeydik”

İKİ SEÇENEK VURGUSU…
Prof. Dr. Ercan, bundan sonra 2 seçeneğin bulunduğuna da dikkat çekip, “Birincisi; ya bundan böyle depremler sönümlenir ( 4-4,2 depremler olarak) ve 15 gün içerisinde biter.

 ikincisi ve daha korkunç seçenek ise; 5,7 ya da 6 dolayında orta büyüklükte bir deprem daha yaratabilir. Bu depremde yıkılmayan yığma taş yapıları çökertebilir.

Betonarme yapılarda bu ölçekte depremler bir göçük yaratmaz. Kaldı ki depremin yıktığı yerler köy evleridir” şeklinde konuştu.
 
Prof. Dr.  Ercan, hasarlı ya da hafif hasarlı yapılara asla girilmemsini önerirken, “ En azından 10-15 gün yığma taş evleri olanlar yakınlarında kalmalılar.  Diğer bir öngörüm ise şu; boşalmayan enerjinin bir kısmı yüzde 25 Midilli’ye kaydı.

Midilli’nin Güney ucu şu anda risk altında. Bu bölgede zaten beklediğim 7.2’lik deprem erkene çekilmiş olabilir.  Üçüncü bir olasılık bu deprem yarın olsa dahi 6 ila 6.1’lik bir etkiyi İzmir’de yaratacak. İzmir’deki özellikle kritik bölgeler; Alsancak, Konak, Bayraklı, Mersinli, Karşıyaka, Alaybey, Bostanlı, Mavişehir, Çiğli. Bu bölgeler depremden etkilenecek” sözleri ile dikkat çekti.

PERİNÇEK HOCA NE DİYOR?
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)’nden, emekli Öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek ise, azda olsa yüreklere su serpen sözlerle konuştu.
Haftaya depremle uyanan Çanakkale’ye ilişkin konuşan ve Pazartesi h sabahtan, akşam 19.34’e dek, ş Gülpınar dolayında 134 deprem olduğunu belirtti.
Ana depremin 5.5 (yada 5.4) artçıların en büyüğünün ise 5.3 büyüklüğünde gerçekleştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Perinçek;

 “Daha önce aynı bölgede 1 Şubattan önce son 30 günde yaşadığımız depremlerin sayısı ise 220 civarındaydı. Bunlardan ana deprem 4.8, en büyük artçı ise 4 büyüklüğünde gerçekleşti.

Ben bu iki depremi aynı bölgede olsa da birbirinden ayrı düşünmek istiyorum.

Son deprem fırtınasının bir öncekinden önemli farkları var. Bunlar son deprem fırtınasında deprem sayısının daha çok olması, artçıların büyük olması (5.4 olan ana depreme çok yakın 5.3 büyüklüğünde), artçıların dört tanesinin Ezine Ayvacık hattı boyunca Ezine ovasını batıdan sınırlayan gömülü fay üzerine dizilmesi ve bu fayı harekete geçirmek eğilimi göstermesi.

 Dün sabah ise, saat  05.24’ de 5.3 büyüklükte ve 5 km derinlikte bir artçı daha yaşandı.

Artçı depremlerin büyüklükleri  ise 2’ ler dolayına inmişken, tekrar 5.3 büyüklüğünde artçı deprem oldu. İlerleyen saatlerde 3 büyüklüklerde artçılar devam etti.

Önceki gün ve dün olan 5.3 büyüklükteki artçılar çok sık gördüğümüz bir durum değil. Artçıların bu büyüklükte olması benim beklentilerim içinde değildi ve normal de değil zaten.

Diyebilirim ki; Yanıldım, sanırım çok kimse yanıldı”

GÖKÇEK’ TEN, KOMPLE TEORİSİ VE ŞOK İDDİA…
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Melih Gökçek, diken üzerindeki Çanakkale’ li ler gibi, mega kent İstanbul’u da tedirgin edecek sözlerle,  Çanakkale Ayvacık depremi üzerine çok dikkat çeken değerlendirmede bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek: "Çanakkale de ciddi bir deprem oldu. Araştırdım. Civarda sismik araştırma yapan bir gemi varmış" şeklindeki sözlerini Twitter hesabından paylaştı. Üstüne bir de, "Bu geminin ne araştırdığı ve hangi ülkeye ait olduğu, acilen çözülmeli" diye de ekledi.

Gökçek, şok iddiasını da yine aynı yöntemle gündeme getirdi ve; "Ben, kim ne derse desin, olası bir depremin suni olarak yapılacağından ciddi endişe taşıyorum. Mutlaka araştırılmalı ve kamuoyuna açıklanmalı" dedi.

Gökçek, "Şu anda Türkiye'ye vurulmak istenen darbe, İstanbul civarında bir depremle, Türkiye'yi ekonomik çöküntüye uğratmak" sözleri ile de adeta tüm dikkatleri üzerine çekmeye neden oldu.

Dün neredeyse tüm Türkiye, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçe’ in, Çanakkale'de meydana gelen depremlerle ilgili sözlerine yoğunlaştı.
Başkan Gökçek’ in, "Araştırdım, civarda sismik araştırma yapan bir gemi varmış. Bu geminin ne araştırdığı ve hangi ülkeye ait olduğu, acilen çözülmeli" sözleri, Çanakkale’ de de deprem ardından günün tek gündem maddesine dönüştü.

Ankara Büyükşehir belediye Başkano Gökçek’ in, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden;

 "H.A.A.R.P Projesi" olarak anılan yapay deprem silahı ve bu silahın Türkiye’de denendiği yönündeki videoları, "Ben, kim ne derse desin, olası bir depremin sunî olarak yapılacağından ciddi endişe taşıyorum. Mutlaka araştırılmalı ve kamuoyuna açıklanmalı. Neden endişe ediyorum. Lütfen seyredin" diyerek takipçileriyle paylaşmasının, deprem kadar etki yarattığı gözlendi.

Başkan Gökçek’ in, Ünlü bilim adamı Nicola Tesla’nın ‘Deprem Makinesi’ ile ilgili bir belgeselinin linkini de paylaşarak takipçilerine izlemelerini önermesi, sosyal medya kullanıcıları arasında adeta izleme seferberliğine neden oldu.

İşte Gökçek’ in dikkat çeken değerlendirmeleri;"Tesla'yı öğrenirseniz, ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız.

Hatırlarsanız, televizyonlarda Ağustos’ ta deprem olacağını FETÖ' nün ağzından vermiştim. Amaç, o tarihte olacak bir depremle, mehdiliğini ilandı.

Olayı ifşa etmemiz, o tarihte oyunu bozdu. Şu anda Türkiye'ye vurulmak istenen darbe, İstanbul civarında bir depremle, Türkiye'yi ekonomik çöküntüye uğratmak. Bazıları, olayı alaya alsa da ben önemsiyorum.

İstanbul, Marmara ve Çanakkale civarında tüm denizaltılar ve büyük teçhizatlı gemiler kontrol altında tutulmalı"        

Erdem Sürek
 


Kaynak: Haber Merkezi