13 Aralık 1914 tarihinde, İngiliz deniz altısı B-11 boğaza girdi ve mayın hatlarından geçerek saat 11.58'de yemek için mürettebatın toplu olarak geminin alt kısmında bulunduğu esnada, yaklaşık 800 metre mesafeden Mesudiye'yi torpilledi. Yemek salonunda bulunan makine subayları hayatlarını kaybetti. Mesudiye'den de karşılık verilmesine rağmen, düşman deniz altısının ikinci torpilini de atmasının ardından gemi iki bacası arasından bir kez daha vuruldu. Bu isabetten sonra gemi kısa sürede sulara gömülürken, 598 kişilik mürettebatından 10 subay ve 25 er şehit oldu. Çanakkale savaşlarında sabit batarya gemisi olarak kullanılan ve İngiliz denizaltısı B-11 tarafından batırılan Mesudiye Zırhlısında hayatını kaybeden 35 denizci, 108 yıl önce geminin battığı Sarısığlar mevki'inde düzenlenen törenle anıldı.Törene Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan, Çanakkale İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte, Mesudiye Zırhlısında Şehit olan Ahmet Oğlu İsmail 'in akrabası Bilecik- Pazayeri  Halk Eğitimi Merkezi eski Müdürü Sedat Büyük, öğrenciler ve çok sayıda alan kılavuzu ve davetliler katıldı. Kepez Belediyesi tarafından Kolin Otel önüne yapılan  Mesudiye Zırhlısı Anıtında Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan anma töreninde ilk konuşmayı  Kepez  Belediye Başkanı Birol Arslan yaptı.Arslan konuşmasında Mesudiye zıhlısı şehitlerinin askeri törenle anılmasını istediklerini belirterek, ”Kepez Belediyesi olarak 2019 yılından buyana Mesudiye Zırhlısı şehitlerimizi anma törenini Kepez Belediyesi olarak gerçekleştiriyoruz. Belediye Başkanı olduğum günden buyana Mesudiye zırhlısı şehitlerini kepez belediyesi organizasyonu ile anıyoruz. Ben Belediye başkanı olduğum sürece bu anma töreni Kepez Belediyesi tarafından organize edilecek. Tabi ki beklentimiz ve temennimiz Mesudiye Zırhlısı Şehitlerimizin askeri tören ile anılması” dedi.
Şehitler Daha Kapsamlı Törenlerle Anılsın
Başkan Arslan konuşmasında şu cümlelere yer verdi. “ Sarısığlar koyunda sabit batarya şeklinde kullanılan Mesudiye Zırhlısı 13 Aralık 1914 Saat 11.58' de  İngiliz B11 deniz altısının sinsice yaklaşarak ateşlediği iki torpidonun çarpması sonucu kısa sürede battı. Batan Mesudiye Zırhlısın’da  10 Subay ve 25 Er şehit oldu. Çanakkale savaşı kahramanlarının ruhları şad olsun. Kepez’de 18 Mart kutlamaları Hasan Mevsuf Şehitliğinde kutlanırdı. Ben Kepez Belediye Başkanı olana kadarda açıkçası Mesudiye Zırhlısının öneminin farkında değildim. Belediye Başkanı olduktan sonra Çanakkale turizm Tanıtma derneği  başkan ve değerli üyeleri benimle iletişime geçerek Mesudiye Zıhrlısı’nın önemini aktardılar. Bende yaptığım görüşmeler ve araştırmalar sonucunda Mesudiye Zırhlısı şehitlerimize gereken önemin verilmediğini tespit ettim. Mesudiye Zırhlısı’nın batırıldığı mevkiinde Mesudiye Zıhlısı şehitleri anıtını yeniledik ve bu alanı elden geçirerek bu anıtın bulunduğu alanı ismini belediye meclisi kararı ile Mesudiye zırhlısı şehitleri parkı yaptık. 2021 yılında tüm Çanakkale protokolünü Mesudiye Zırhlısı şehitleri anma törenine davet ettik. Ve o anma töreninde de yenilenen Mesudiye şehitleri anıtının ve parkının açılışını gerçekleştirdik. O günde söylemiştim aslında Mesudiye şehitleri anma töreni bir askeri törene dönüştürülmesi gerektiğini ifade etmişim. Şehitlerimizin askeri törenle alınmasının daha iyi ve daha anlamlı olacağını ifade etmiştim. Ve o konuşmada da Kepez Belediyesi olarak da üzerimize düşen tüm görevlerimizi de yerine getireceğimizi söylemiştim. Bugün törenimize gelen tüm davetlilerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Bugünde şunu söylüyorum, Mesudiye Zırhlısı Şehitleri daha kapsamlı bir törenle, şehitlerimize yakışacak bir törenle yapılması gerektiğini buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu ülkeyi bize bırakmak için çanlarını veren tüm kahraman şehitlerimize minnettarız ruhları Şad olsun” dedi.
Şehit Akrabası Sedat Büyük’de Törene Katıldı
Mesudiye Zırhlısında Şehit olan Ahmet Oğlu İsmail 'in akrabası Bilecik - Pazayeri  Halk Eğitimi Merkezi eski Müdürü Sedat Büyük anma töreninde yaptığı konuşmada “ Rize ili Kalkandere ilçesi  şehitlerinden Ahmet oğlu İsmail’in yakını olarak bu anma törenine katılmaktan onur duyuyorum.  Geçen yılda yine anma törenine beni davet eden Kepez Belediye Başkanına teşekkür ediyorum. Atalarımız burada 108 sene önce bizler için şehit oldular. Başta Ulu Önder ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyoruz. 108 sene önce bugün burada benin akrabam şehit oldu. Vatanı için kanını ve canını verdi. Bende Bilecik’ten  önceki gün buraya geldik ve ilk yaptığım iş aynı zamanda Kızılay Kan Bağışçısı olduğum için  ve bundan çok mutlu oldum” dedi.Törende Çanakkale İl Müftüsü Şükrü Kabukçu şehit olan Mesudiye Zıhrısı şehitleri için dua okuttu. Duaların ardından anma törenine katılanlar denize çiçek atarak şehitleri andı.Şerife Erdem