Fikir ve Sanat Atölyesi Derneği (FİSA) çocuk hakları merkezi  hazırladığı raporun görsel paylaşımlarını Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivinde  sergiledi. Ocak ve Ekim ayları arasında yaşanan çocuk hakları ihlallerinin yer aldığı rapor görselleri hakkında bilgiler veren  Esin Koman  ‘’Bu raporun amacı çocuk ölümlerinin neden ortaya çıktığı ne yapılması gerektiği ile ilişkin  bilgi vermekti, 10 aylık Ocak 2022’den Ekim 2022’ye kadar olan tarihler arasındaki  süre içinde raporu yayınladık. Ama raporu yıl sonunda toplamını da  yayınlayacağız. Bu 10 aylık süreç içinde toplam 752 çocuk yaşamını kaybetti. Ve gerçekten  önlenebilir nedenlerden ve bu önlenebilir nedenleri ortaya çıkarabilmek, aynı zamanda devlete ve toplum karşı sorumluluklarını anlatmak istedik. Farklı temalarda hazırlıyoruz bu raporu, raporun hazırlanmasında basın taraması yaparak bu suçlara ulaşabiliyoruz.  Çünkü başka türlü verilere ulaşamıyoruz. O yüzden medya taraması yaptığımız ve medyadan ulaşabildiğimiz verilerle 752 çocuk önlenebilir nedenlerle yaşamını kaybetti. Temalarımızda her ay aslında farklılaşıyor, ama genel olarak ev içi şiddet, hastanede sağlık hizmeti alırken, kentsel ve toplumsal olaylar, yangın, deprem, elektrik yüksek gerilimden yaşamın yitiren, kaybeden çocuklar gibi farklı temalarda çocukların yaşam hakkı  raporlarını, sayısal rakamlar üzerinden veriyoruz. Buradaki sayılar çocuk olduğundan dolayı sayıdan çok, 752 çocuk yaşamını devam ettirmeden, hayatını kaybetmiş oluyor’ ’dedi.
Kadına ve Çocuğa Uygulanan Şiddet Arttı
Özellikle Pandemi ve sonrasında Kadına ve çocuğa yönelik aile içinde şiddetin arttığını da dile getiren Esin Koman  ‘’Şöyle bir kısaca bakarsak trafik kazalarında 181 çocuk hayatını kaybetmiş bu inanılmaz bir rakam, ya da sağlık hizmetini alırken 48 çocuk hayatını kaybediyor. 52 çocuğun intihar ettiği verisini paylaştık. Bu da aslında pandemiden belli arttığını düşündüğümüz bir rakam. Özellikle 14 ile 18 yaşları arasında çocuklar intihar eğilimi gösteriyor. Bunun da devletin sorumlulukları açısından durup düşünmesi gereken bir durum, ev içi şiddet yine çocuklar açısından 15 vaka var. Bununda kadına yönelik şiddet ile çocuğa yönelik şiddetin ayı olduğunu ve yine arttığını da söyleyebiliriz. Aslında bu verilerin sonunda en az 752 çocuk olduğunu söylüyoruz. Başka veriler elimize geçse belki bu rakam daha fazla olacaktı’ ’ dedi.
İllere Göre İhlaller Farklılık Gösteriyor
 Çocuk ihlalleri ve ölümleri mevsime göre ve bölgelere göre de değişiklik gösterdiğini belirten Esin Koman  ‘’İl dağılımına bakarsak eğer farklılıklar gösteriyor. Her ay illerdeki dağılım farklı, işte Adana Ocak ayında farklı, Haziranda İstanbul, Şanlıurfa yaz aylarında daha fazla çıkıyor. Özellikle Temmuz Ağustos aylarında, hem yaz aylarında böyle bir dağılım var çocukların suda boğulması, denize girmek istemesi göletlere gidiyor olması böyle bir şeyin artığını gösteriyor. Hem de Şanlıurfa gibi göç alan mülteci çocuklarının olduğu, bir akam olduğunu varsayıyoruz. Yine işçi çocuklar ile çalışmalarımız devam ediyor. Onlarda da, 83 tane çocuğu kaybettik. Hem çalışırken iş koşulları çocuklara, uygun olmaması hem, kaçak çalıştırılması 14 yaş üstü çocuklar çalışabiliyorlar, ama çocuklara uygun yerlerde çalışmaları gerekiyor. Bunun akabinde de kaçak çalışan yasal olmayan koşullarda çalışan, çocuklar yaşamını kaybetti’’ dedi.
Raporlar Paylaşılacak
Çocuk ihlalleri ve ölümlerinin Çanakkale’deki oranları hakkında da bilgiler veren Esin Korman ‘’Çanakkale’de bu raporda 10 aylık süreçte 2 tane çocuk yaşamını kaybetti. Bu tabi sadece ulaşabildiğimiz rakamlar  medya tarafından, bu çalışmadan sonra İHD ve diğer örgütlerin 10 aralıkta  yapacakları bir toplantı var, orada şunu başlatmak istiyoruz. Yine FİSA çocuk haklarının içinde oalcağı, yerelde çocuk hakları ihlallerini önlemeye yönelik, bir çalışma ve belki 6 ayda bir bu raporları izlediğimiz hak ihlali raporlarını, ortaya çıkarıp hem yerel yönetimde hem valilikle hem sivil örgütlerle hem sivil toplum örgütleri ile paylaşmak gibi çalışmamız olacak” dedi.
 
Burcu Erdal