Asgari Ücret ile ilgili vergilerin azaltılması gerektiği konusuna dikkat çeken Selçuk Semizoğlu, EYT Konusunda ise Avrupa’yı Örnek gösterdi. Ayrıca erken yaşta emekli olan bir kişinin öldüğü zaman maaşının kızına geçmesi ve ömür boyu kızının da emekli olmasının dünyanın hiçbir sisteminde yar almadığını  belirterek “Bayan olduğunuz sürece babanız rahmetli oluyor siz bekarsanız ölene kadar babanızın maaşını alıyorsunuz. Böyle bir sistem Dünya’da yok” dedi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni dönem ilk olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı. Kasım ayı olağan Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu; “  Odamıza ve Çanakkale’mize yaraşır bir şekilde huzur ve güven ortamında bir seçim geçirdik. Öncelikle bu yeni dönemin hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bir önceki dönemde olduğu gibi aynı gurur ve sorumluluğu yeni dönemde görev alan arkadaşların da taşıyacağına ben eminim.  Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak yeni çalışma dönemimizin başlangıcında, 2022 takvim yılının da sonlarındayız. 2023 yılına yani Cumhuriyetimizin 100. Yılına, yeni hedeflerin konduğu bir yıla gireceğiz. Küresel bazda gelişmelere bağlı olarak büyüme ve ihracat hedeflerimiz revize oldu. Beklenenin üzerindeki enflasyon, pandemi, Rusya- Ukrayna savaşı, Çin ekonomisindeki sıkıntılar küresel ekonomide de büyümeleri aşağıya çekti.  Pandemi, arkasından yüksek enflasyona rağmen Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde güçlü büyüme eğilimini sürdürdü ve ikinci çeyrekte yılık %7,6 büyüme kaydetti. İlk çeyrek büyüme verisi de %7,3’den %7,5’e revize edildi. Ancak hedeflenen büyüme bu değil” dedi.
 Seçim İçin Teşekkür Etti
ÇTSO Yönetim Kurulu adına Ekim ayı olağan Meclis Konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu konuşmasında seçim sürecine değinerek  “  Yeni dönemimizin üyelerimiz, İlimiz ve Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyor, gücünü üyelerinden alan bir Yönetim olarak şeffaf ve paylaşımcı yönetim anlayışımız ile bu dönemde de birlik ve beraberlik içinde güzel izler bırakacağımıza inanıyorum.  Meslek Komitelerinde bir önceki dönemde görev alan 71 üyemiz bu dönemde de devam ediyor. 58 Komite üyemiz ise aramıza yeni katıldı.  Meclisimizde 31 üyemiz değişmedi. 2018 yılında Meclis yaş ortalamamız 49 iken 4,5 yıl üzerine yeni dönemde 1 yaş gençleşme var ve yaş ortalamamız 48. Yönetim Kurulu yaş ortalamamız ise 42,7. Genç bir Yönetimiz, Meclisimiz de gençleşmiş. Çanakkale iş alemi bizden çok şey bekliyor, biz de bunlara hazırız arkadaşlar.  Bu dönem görev almayan tüm Komite, Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Yönetim Kurulumuzdan 3 üye arkadaşımız kendi rıza ve isteği ile ayrıldı. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. 4,5 yıl boyunca Odamız için, ticaret alemi için her hafta Çarşamba günlerini ayırdılar.   Göreve talip olarak seçilen yeni arkadaşlarımıza da hoş geldiniz diyor ve Odamızın hizmet çıtasının daha yükseklere çıkarılmasına katkı sağlayacaklarına gönülden inandığımı ifade etmek istiyorum. Bizlere bu görevleri tevdi ederek Odamızı 4 yıllığına bizlere emanet eden Odamızın gerçek sahibi tüm üyelerimize de ayrıca teşekkür ediyorum.
 
ÇTSO’da Yeni Birim Kurulacak
ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu Oda bünyesinde kurulacak ve iletişimiz sağlayaak yen birim olan İletişim Birimini de kuracaklarını belirterek “Odamız faaliyetlerini daha etkin tanıtmak ve kurumsal iletişimimizi güçlendirmek amacı ile 2023 yılında yeni bir birim kurmaya karar verdik. Odamız da artık inşallah yeni yıl ile beraber Kurumsal İletişim Birimi olacak. Odamızın faaliyetlerini anlatmak, daha interaktif olmak için bu önemliydi, bir eksiğimizdi. Geçmiş senelerde 6 yıl önce bu vardı. Ama arkadaşımızın çeşitli sebeplerden dolayı ayrılmıştı. Ocak ayı itibari ile inşallah bu birimi de kuruyoruz” dedi.
Her Bir Üyemizin Fikri Bizim İçin Önemli
Selçuk Semizoğlu, önceki dönem çalışmalarından da örnek verdiği ve yeni dönemde çalışmaların nasıl yürütüleceği hakkında da bilgiler vererek “Yönetim Kurulu olarak biz 11 kişiyiz, her bir Meclis üyemizin, komite üyemizin görüşlerine, fikirlerine ihtiyacımız var. Yönetim Kurulumuzun görevi Meclis üyelerimizden, komitelerimizden ve üyelerimizden gelen önerileri hayata geçirmek için çalışmaktır. Çanakkale’yi ileriye hep beraber taşıyabiliriz arkadaşlar. Bu yüzden sizlerden gelecek proje önerilerini, fikirleri çok önemsediğimi vurgulamak istiyorum. 54 tane Meclis üyemiz var, Komite Başkanı ve Komite Üyesi arkadaşlarımızı da Meclis toplantı salonumuza davet etmek gibi bir fikrimiz var. Meclis gündemimizde var, bugün oylayacağız. Tabi ki 54 tane Meclis üyemizin oy hakkı var. Diğer arkadaşlarımız sadece fikir beyan edip, haziruna katılabiliyorlar. Ama hamdolsun ki geçen dönemde 4,5 yıla aşkın sürede zaten bizim hiçbir aldığımız karar oy çokluğu ile geçmedi. Her biri oy birliği ile geçti. Bu da kararların mantıklı olduğuna, hiçbir şeye karşı olmadığına, Çanakkale için alınmış olduğunu gösteriyor. Bu da bizim için ayrıca sevindirici bir olay diyebilirim” dedi.  
Böyle Bir Emeklilik Sistemi Dünyada Yok 
Konuşmasının devamında Asgari Ücretli ve EYT’nin iş dünyasıda yaratacağı yük hakkında da bilgiler veren Selçuk Semizoğlu “Diğer bir konu da asgari ücret üzerindeki yükün ve 2023 yılında beklenen EYT düzenlemeleriyle iş dünyasının üzerine hazırlıksız gelecek maliyet yüklerinin bir şekilde alınması gerekiyor.  Şimdi EYT’liler Selçuk Başkan bunu konuştu diye kızabilirler. Böyle bir emeklilik sistemi yok. Yani bayan olduğunuz sürece babanız rahmetli oluyor siz bekarsanız ölene kadar babanızın maaşını alıyorsunuz. Böyle bir sistem Dünya’da yok. Popülizm adına, oy adına bunlardan uzaklaşılması gerekiyor. Bunu her partinin dile getirmesi gerekiyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, geçmişte 38 yaşında, 40 yaşında emekli arkadaşlarımız, kardeşlerimiz var. Ama her ortamda örnek gösterdiğimiz eğitimle, yaşam kalitesiyle Avrupa’ya dönelim, Amerika’ya dönelim, Kanada’ya dönelim. Almanya’ya gidiyorsunuz 65 yaşında kadın markette kasiyerlik yapıyor. Aynı şekilde takside şoförlük yapıyor. Biz de 38 yaşında emekli oluyor, kız çocuğu varsa artık o ölecek mirasla da emeklilik geçiyor. Popülizm adına farklı şeylerin konuşulması değil, bunların konuşulması lazım. Bunları unutmayın, her bir yapılan zam bizden iş aleminden çıkıyor. Asgari ücret 2.825 TL netken, asgari ücretin üzerindeki vergi ve diğer yükümlülüklerin oranı %46 idi. Yine bu kürsüden defalarca konuştum. Asgari ücrete zam yapmak çözüm değil. Asgari ücrete zam yapmak sadece çalışanın cüzdanının cirosunu artırır. Asgari ücretin üzerindeki vergi ile diğer yükümlülüklerin azaltılması lazım. Hamdolsun 46 oranı 38’lere şimdi de 17’lere düştü. Ama adı üzerinde asgari ücret bunu sıfırlayın. Her iş veren çalışanının mutlu olmasını, verim almasını ister. Adam elektrik faturası, su faturası, çocuk bezi nasıl alacağını düşünürken işyerinde verimli olamaz. Ama maalesef bu düzenin değişmesi lazım. Popülizmden uzak gerçekçi politikalarla bu işlerin üzerlerine düşülmesi lazım. Enflasyon muhasebesinin mutlak hayata geçirilmesi lazım” dedi.
 Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2022 EKİM ayı mizanı ile ilgili raporunun okundu ve 2022 Ekim ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.  Yeni dönem için, Meclis üyeleri arasından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyeleri belirlendi.  Hakem, bilirkişi ve eksper listelerinin belirlenmesi amacıyla Meclise bilgi verilerek başvuru yapan adaylar onaylandı. Genel Sekreter Sema Sandal tarafından Meclise sunulan Azami Fiyat Tariflerinin görüşülüp onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek konuların görüşülmesine geçildi.
Şerife Erdem