Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı, Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’nde Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için alt yapı ve üst yapı düzenlenmeleri yapılıyor. Özellikle  18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferinin yıl dönümlerinde binlerce kişinin katıldığı törenlerin yapıldığı alan  yeni yüz yıla yeni yüzü ile girecek.   Bölgede alt ve üst yapısının düzenlenmesinin yapılacağı, Şehitler Abidesi 18 Mart tarihine kadar ziyaretçilere kapalı kalacak.
Şehitler Abidesi’nde çalışmalar çerçevesinde, elektrik altyapı hatlarının yenilenmesi, mekanik altyapı hatlarının (sulama, içme suyu, yangın hatları) yenilenmesi, bitkisel peyzaj alanlarının yenilenmesi, alanın ziyaretçi yönetimi anlamında daha işlevsel hale getirilebilmesi maksadıyla sert zemin akslarında revizyonlar, kent mobilyaları ve bilgilendirme, yönlendirme elemanlarının yenilenmesi, Abide altında yer alan bodrum mekana yönelik su yalıtım sisteminin yenilenmesi, Abide B giriş kısmına otopark düzenlemesi yapılacak. Abide tören alanında yer ‘Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi’ ile ilgili yenileme çalışmalar da proje kapsamında devam ettiriliyor.
100. Yıl İçin Hazırlanıyor
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Şehitler Abidesi’nde incelemelerde bulunarak, Abide’de yapılacak olan çalışmayla ilgili bilgi verdi. Kaşdemir  “Cumhuriyete giden yolun başlangıcı Çanakkale. Çanakkale Kurtuluş Savaşı’nın ilk işaret fişeği atılmış ve daha sonra da Cumhuriyetimiz ilan edilmiş ve inşallah 1923’te temelleri atılan Cumhuriyetimiz 100’üncü yıl dönümünü kutlayacağız. Biz de Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl dönümünde Tarihi Alan Başkanlığı olarak Cumhuriyet’e giden yolun başlangıcı olan Çanakkale’de, Şehitler Abidesi’nin yenilenmesini, peyzaj düzenlemesini gözden geçirmeyi ve burada Cumhuriyeti 100’üncü yıl dönümünde bir takım çalışmalar yapmayı takvimimize aldık” dedi.
Yeniden Gözden Geçirilecek
Şehitler Abidesinde gerçekleştirilecek her detay yeniden gözden geçirileceğini dile getiren Alan Başkanı İsmail Kaşdemir “Çanakkale Şehitler Abidesi, Tarihi Alan’da en fazla ziyaret edilen bir alan. Şehitler Abidesi’de Çanakkale’mizin bir simgesi olmuş durumda. Zamana, coğrafi koşullara, iklime bağlı olarak bir takım yıpranmalar ve eskimeler oluştu. Bu kadar önemli olan bir yere, Tarihi Alan Başkanlığı olarak tekrara arkadaşlarımızla birlikte gözden geçireceğiz. Peyzajını yeniden düzenleyeceğiz, elektrik hatlarını tekrar gözden geçirip, gerek sulama sistemlerini gerek yangına karşı müdahale sistemlerini tekrar gözden geçireceğiz. Bu süreçlerin sonunda da Mart ayında burası tekrar yeni görünümü, haliyle burası tekrar ziyaretçilerimize açık hale gelecek” dedi.
18 Mart’a Kadar Çalışmalar Tamamlanacak
 18 Mart Törenlerinin yapıldığı bu alanda tapılan yenileme çalışmalarının Mart Ayına kadar tamamlanacağını dile getiren İsmail Kaşdemir “Bu çalışmalarımız içerisinde, bu süre içerisinde Mart ayına kadar burası güvenlik sebebiyle ziyarete kapalı olacak. Burada çok hızlı ve hummalı bir çalışma olacak. Şuanda işe başlamış vaziyetteyiz. Bugünden sonra da güvenlik amacıyla burası ziyarete kapalı olacak. Gerek Şehitler Abidesi’nin altındaki teknik bakımlar gerek buradaki peyzajların gözden geçirmesi. Burası gerçekten yangına hassas bölge, yangın kontrol sistemlerimiz, yangına müdahale sistemlerimizin tekrar gözden geçirilmesi ve buradaki düzenlemelerin ziyaretçilerimizin daha kolay, güzel bir ortamda ziyaretlerini yapabilmeleri için bir takım değişiklikler yapacağız. Yeni görünümüyle de ziyaretçilerimiz buradaki ziyaretlerini daha çok duygu yoğunluğu içerisinde olacaklar. 18 Mart’ta da bu yeni düzenlemeyle birlikte, sayın cumhurbaşkanımızın katılımıyla buradaki işi bitirmiş ve hizmete açmış olacağız. Tarihi Alan’daki bize miras kalan, ecdat yadigarlarını koruyarak, kollayarak, geliştirerek tekrar elden geçirmeye Tarihi Alan’ı dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi yapmaya kararlıyız. Tarihi Alan Başkanlığı olarak da çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Burası Tarihi Alan Türkiye’nin kalbi, Türk milletinin göz bebeği. Biz de burayı göz bebeğimiz gibi koruyor, kolluyoruz” dedi.
 
Burcu Erdal