Müşteri değil öğrenci gibi yemek isteyen öğrenciler Rektörle görüşmek istediklerini de ilettiler.50 bini aşkın öğrencsi ile Çanakkale’de eğitim faaliyetlerini sürdüren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde Şikayetler her geçen gün artarken, önce barınmaya ardından ulaşıma gelen zamlarla öğrenciler adeta eğitimden soğudu. Her geçen gün okuma yükünün ağırlaştığı üniversitede yemeklere de zam gelmişti. Yaşanan zamlara rağmen  öğrencilere sağlığa uygun olmayan tatsız yemekler verilince öğrenciler  basın açıklaması yaparak yaşananları dile getirdiler.   Terzioğlu Yerleşkesi’nin içerisinde bulunan ve öğrenci yemekhanesinin yer aldığı Öğrenci Sosyal Etkinlik Merkezi’nin (ÖSEM) önünde bir araya gelen öğrenciler, bir basın açıklamasında bulundu. Öğrenciler, sağlıksız yemekler yemek zorunda bırakıldıklarını ve yüzde 50 oranında yapılan zam nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını söyleyerek, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ile görüşme talebinde bulundu.ÇOMÜ’lü öğrenciler adına açıklamayı yapan Kürşad Berk Yurtsever, KYK Yurtlarında yapılan değişiklikle  yemek seçme şanslarının ellerinden alındığını belirterek ilk olarak yurtlardaki yemek sorununa dikkat çekti. Yurtsever “Değerleri sıra arkadaşlarımız, sizlerin de bu konuda bizim yanımızda olduğunuzu ve bu şekilde yaşamak istemediğinizi biliyoruz. ÇOMÜ’lü öğrenciler olarak; hem KYK yemekhanesinden hem de üniversitemizin yemekhanesinden memnun değiliz. Bu iki konuya kısaca değinmemiz gerekirse, ilk olarak KYK yemekhanelerinde bu sene başında yapılan değişiklikten dolayı yemekleri tercih hakkımız elimizden alındı. Bunun yanı sıra bize sunulan yemekler yetersiz ve sağlıksız. KYK yurtlarında bize verilen menülerde sürekli olarak kurtlu, böcekli, pişmemiş, temiz olmayan yemeklerle karşılaşıyor ve bu yemekleri tüketmek zorunda bırakılıyoruz. Diğer bir konu ise, üniversitemiz yemekhanesindeki, bu yıl yapılan yüzde 50 zam ve bu zamma rağmen hala yetersiz beslenmemizdir” dedi.
 
Bu Yemekler Mecbur Bırakılıyoruz
 
Yaşanan ekonomik zorluklar bahane gösterilerek öğrencilerin kötü yemeklere mecbur burakıldığını belirten Kürşad Berk Yurtsever “Zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz üniversitemize bağlı olan bu yemekhanede öğrenciler olarak devamlı mağduriyet yaşıyoruz. Ekonomik sorunlardan dolayı bu yemeklere mecbur bırakılıyoruz. Ve bu ekonomik sorunların faturası bize kesiliyor. Biz öğrenciler olarak böyle yaşamak istemiyoruz. Çünkü bizler müşteri değil, öğrenciyiz! Rektörümüz Sedat Murat’ı öğrencilerin dertlerine çözüm bulması için buraya davet ediyoruz. Bize kulak verdiğiniz için teşekkür ederiz”  dedi.
 
 Öğrencilerin Sorunlarını Genel Sekreter Dinledi
 
Öğrenciler Rektör Sedat Murat ile görüşene kadar oturma eylemi yapacaklarını da belirterek alandan ayrılmak istemediler. Sorunlarını yetkili birine aktarmak isteyen öğrenciler   Rektör Sedat Murat yerine ÇOMÜ Genel Sekreteri Ayhan Monus ile görüştü. Yemekhanedeki sorunları yeniden Genel Sekreter için anlatan öğrencilere; 15 gün önce yeni bir catering şirketi ile anlaşma yapıldığını aktaran Monus, öğrencilerin şikâyetlerini Rektörlük İletişim Merkezi (RİMER) üzerinden mutlaka iletmelerini gerektiğini söyleyerek, “Biz üniversite olarak yemeklerin kalite denetimini düzenli olarak gerçekleştiriyoruz. Hatta kendimiz de burada yiyoruz. Sorunlarınızı yemek tedarik eden şirkete ileteceğim” dedi.
 
Öğrenciler Slogan Atarak Dağıldılar
 
Monus, yemek fiyatları konusunda maliyetlerin devreye girdiğini iletti. Konuşmanın ardından öğrenciler ise taleplerine karşılık alamadıkları nedeniyle tatmin olmadıklarını, sorunlara çözüm getirilmezse eylemlerine devam edeceklerinin altını çizdi. Öğrenciler, “Biz öğrenciler olarak böyle yaşamak istemiyoruz. Çünkü bizler müşteri değil, öğrenciyiz!” sloganları atarak eylemlerine son verdi.
 
Yemek Fiyatlarına Yüzde 50 Zam Yapılmıştı
 
2022-2023 Akademik Yılı’nın başında ÇOMÜ yemekhanesinde öğün fiyatlarına zam yapılmıştı. Yapılan zam sonucunda, 5 TL olan yemek fiyatı 7,50 TL’ye; öğrenci aynı gün içerisinde yeniden yemek yemek isterse ikinci basım ücreti de 17,25 TL’den 27 TL’ye çıkarıldı.
 
Cuma Deren