Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Çanakkale Merkezde yapımı tamamlanan 2. Kademe İçme Suyu Arıtma tesisi devir teslimi Devlet Su İşleri 252. Şube Müdürlüğü ve Çanakkale Belediyesi arasında imzalanan protokolle gerçekleştirildi. Devir teslimi gerçekleştirilen arıtma tesisinde arıtılan sular hazır sulardan daha kaliteli olacak.
Sümerbank tarafından yapılarak 1992’de Çanakkale Belediyesine devredilen Arıtma tesisi, Devlet Su İşleri 252. Şube Müdürlüğü tarafından  yaklaşık üç yılda yapılan  yenileme çalışmalarının ardı Çanakkale Belediyesine teslim edildi. Arıtma tesisinde gerçekleştirilen devir teslim törenine Devir Teslim Törenine Vali İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan,  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, DSİ 252. Şube Müdürü Murat Lütfü Güldoğan,  , İl Müdürleri, Belediye Başkanları, siyasi parti temsilcileri, kurum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından başladı.
365 Gün 24 Saat Temiz Su Sağlanacak
Çanakkale Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü İçme suyu Arıtma Tesisleri Sorumlusu Zeynep  Doğanay  “Bu tarihten itibaren, dün olduğu gibi  yarın da kentimiz için sağlıklı suyu arıtmaya  365 gün 24 saat  devam edeceğiz.  Mevcut içme suyu arıtma tesisimiz Sümer Bankası tarafından yapımı gerçekleştirilmiş  ve 1992 yılında Belediyemize devri yapılmıştır. Bu tarihten günümüze kadar geçen süreçte  Belediyemizce işletilerek kentimize sağlıklı  güvenilir ve içilebilir su kesintisiz sağlanmıştır.  Ancak 1992 yılında işletmeye alınan tesisimizin  ekonomik ömrünü tamamlamaya yaklaşması  gelecek zamana yetecek kapasitede olmaması  ve baraj suyumuzdaki kalitenin değişmesi nedeni ile  üretim ve teknolojik olarak daha ileri bir kapasiteye ihtiyaç olduğunu öngörerek daha önce başlattığımız  çalışmaların çıktısı olan yüksek maliyetli  yeni içme suyu arıtma tesisimizin   heyecanla bugün teslim alıyoruz.  Yeni tesisimiz kentin gelecek dönemlerine  yetecek kadar kapasitesi arttırıldı.  Yeni ve tyeknolojik olarak daha modern olmasının yanında  mevcut tesisimizde olmayan suyun içme özelliğini arttıran bir çok yenilik de yapıldı.  Küresel iklim değişikliğine bağlı  su krizinin yaşandığpı bu dönemde  su tasarrufunun da ne kadar önemli olduğu ortadadır.  Yeni tesisimizde oluşturulan tanklarla da su talepleri en aza indirilerek  su tasarrufu da sağlanmış olacak” dedi.
Kolay Bir İş Değil 3 Yılda Tamamladık
DSİ 252. Şube Müdürü Murat Lütfü Güldoğan ise törende yaptığı konuşmasında, maliyet ve gelinen süreç hakkında Devlet Su İşlerinin yaptığı çalışmalara değinerek “Bu yatırımı 3 yıl gibi kısa bir sürede tamamladık. Bu tesis hem elektrik, hem mekanik sitemler itibariyle son teknoloji ile süslenmiş bir sistemdir. İtalya, Çin ve Amerika’dan aldığımız mekanik aksanlar var. Bütün bunları bir araya getirmek kolay bir iş değildir. Bugün itibariyle artmış olduğumuz suyu görüyorsunuz. Çanakkale halkı, bütün hazır sulardan çok daha ideal ve sağlıklı su içmiş olacak. Bu hizmeti Çanakkale halkına hediye ettiğimiz için çok mutluyum. Bu tesisin sözleşme bedeli 34 milyon ancak yatırım maliyeti 80 milyon lirayı buldu. Benzer bir tesis bu yıl içerisinde 380 milyona ihale edildi. Biz DSİ olarak hiçbir yatırımımızdan geri adım atmadık. Seneye sulama sezonunda 65 bin dönümlük araziyi sulamaya açmış olacağız. Sarı Çay’ın ıslahı 10 milyon bedelle yatırım planına alınmıştı. Seneye Sarı Çay’ın ıslahı ve yıllardır Çanakkale halkının beklediği köprünün inşasını tamamlayacağız” dedi.
Elektrik Tüketim Harcamalarının Yarıya İnmesini Talep Ediyorum
 Törende konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise “Çanakkale’nin geleceği ile ilgili çok önemli bir yatırım ve girişimdir. Artık kentler büyüyor, nüfusu artıyor bugünden yarını planlamak bizlerin görevidir. Biz Çanakkale’de birçok alt yapı yatırımlarını yaptık. Burada içme suyu ve arıtma tesisi gibi yüksek bütçeli, farkı kurumların birbirleriyle hareket etmesi gereken yatırıma karar verdik. 2009 yılından bugüne kadar anca gelebildik. Kolay bir yatırım değildi.  Bugün yapılsa 400 milyon lira civarında bedelle yapılır. Bu tesis 76 milyon gibi bir parayla bitti. Bülent Turan’da buradayken talebimi sunmak istiyorum. Bu tür işletmeler gibi yüksek elektrik enerjisi kullanan işletmelere, belediyelere elektrik tüketimlerinin, tarifelerinin yarı yarıya indirilmesini talep ediyorum. Burada ki maliyetler eninde sonunda vatandaşa yansıyor. Sarı Çay DSİ tarafından yapılabilirdi. Bu sorunu halletmiş olduk, teşekkür ederim.” sözleriyle konuşmasını bitirdi” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Vali İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın  da katılımı ile hayırlı olsun temennileri ile Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve DSİ 252. Şube Müdürü Murat Lütfü Güldoğan arasında imzalanan protokolle devir teslim gerçekleştirildi. 2. Kademe İçme Suyu Arıtma tesisi devir teslim protokolü imza törenin ardından tesisler gezilerek yetkililerden bilgiler alındı.
 
Burcu Erdal