Atıl durumda, yıkılmaya yüz tutan tarihi okul binaları bu sayede can buldu.
KÖY YAŞAM MERKEZLERİ,
TARİHE CAN VERDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan' ın, dün toplu açılışlarını yaptığı 2 bin 'Köy Yaşam Merkezi' nden, hayata geçen ve geçmesi planlanan onlarcası Çanakkale'de yer alıyor.
27 Köy Yaşam Merkezi Açıldı, 3 ilçede, 5 Yeni Köy Yaşam Merkezi Daha Açılacak.
Milli Eğitim Bakanlığınca aktif olarak kullanılmayan köy ilkokullarının yeniden açılarak yaşam merkezlerine dönüştürülmesi projesi kapsamında, geçtiğimiz 2 Mayıs' da, Biga Kaldrırımbaşı köyünde, Hayırsever İş İnsanı Mustafa Karan tarafından tadilatı üstlenilen 'Mustafa Karan Köy Yaşam Merkezi' nin açılışı, yerel bazda düzenlenen tören ile gerçekleştirilmişti.
--------------------------------
KAPATILAN KÖY OKULLARI,  BU PROJE İLE HAYAT BULDU
KİMİ AHIRA DÖNÜŞMÜŞTÜ
BAZILARI VİRANE OLMUŞTU!...
---------------------------------
Çanakkale'de örneğine çok rastlanılan, yürek burkan o manzaralar, 'Köy Yaşam Merkezi' projesi kapsamında, tarih olacak.
Millî Eğitim Bakanlığınca aktif olarak kullanılmayan köy ilkokullarının yeniden açılarak yaşam merkezlerine dönüştürülmesi projesi, dün Başkent Ankara'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan' ın katıldığı toplu açılış töreni ile hayata geçti.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2000 Köy Yaşam Merkezinin Açılış Töreni'nde konuştu.
Açılışı yapılan Köy Yaşam Merkezlerini, “eğitimde gelenekle geleceği buluşturan” stratejik hamlelerden birisi olarak gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Köy Yaşam Merkezlerimizle sadece eğitime yeni bir soluk kazandırmıyor, aynı zamanda evlatlarımızı yarının Türkiye’sine de hazırlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan; Eğitim-öğretime yapılan her yeni yatırımın bilgi toplumu olma yolunda atılan önemli bir adım demek anlamı taşıdığına dikkat çekti.
“Türkiye Yüzyılı hayalimizin mimarı da müellifi de sahibi de 85 milyonun tamamıdır. Türkiye bugün bulunduğu yere birilerinin inayetiyle değil, zorlu bir yolculuktan sonra ulaşmıştır.
Birileri kız çocuklarımızın okula gitmesine mani olurken biz tüm kademelerde bu engeli kaldırdık
Eğitim konusunda ulaştığımız noktayı önemsiyor ama yeterli görmüyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye Yüzyılı'nın mimarının 85 milyon olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan,;" 'Hasta adam' olarak görülen milleti nasıl ayağa kaldırdıysak, bugün de milletimizin ve insanlığın tarihine Türkiye Yüzyılı'nı beraberce hayata geçireceğiz. 'Yapamazsınız' diyen, umutsuzluk aşılayanlara özgüven fukaralarına prim vermeyeceğiz" diye konuştu.
ÇANAKKALE’DE ONLARCA MERKEZ
Proje kapsamında, geçtiğimiz 2 Mayıs' da, Biga Kaldrırımbaşı köyünde, Hayırsever İş İnsanı Mustafa Karan tarafından tadilatı üstlenilen 'Mustafa Karan Köy Yaşam Merkezi' nin açılışı, yerel bazda düzenlenen tören ile gerçekleştirilmişti.
Çanakkale'de açılışı gerçekleştirilen ilk köy yaşam merkezi olan Mustafa Karan Köy Yaşam Merkezinin sınıfları ve düzenlenecek kursların uygulama alanları, açılışa katılan protokol üyeleri tarafından gezilmiş büyük beğeni toplamıştı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın, kapalı köy okullarını kurs merkezi, kütüphane, ihtiyaç olduğunda anaokulu ve ilkokul gibi alanlara dönüştürmeyi amaçlayan projesi kapsamında, nerede ise her ay onlarca tarihi okul binası, yeniden hayat bulmuştu.
27 Köy Yaşam Merkezi Açıldı, 3 ilçede, 5 Yeni Köy Yaşam Merkezi Daha Açılacak.
Tarihi binalara, tarih olmadan yaşam sunan Proje, Çanakkale'de de hayata geçti.
Ayvacık ilçesinde, Adatepe, Çamkabalak, Bayramiç’ te, Evciler ve Muratlar,
Biga’da, Bozlar, Elmalı, Işıkeli, Kaldırımbaşı, Çan’da Bozguç, Danapınar, Derenti, Karadağ.
Eceabat’ da, Alçıtepe, Kilidülbahir, Behramlı, Ezine’de, Kemallı, Gökçeada’da, Kaleköy, Lapseki’ de Yeniceköy, Merkez’de ise; Kurşunlu, Dümrek, Sarıcaeli, Erenköy, Tevfikiye, Kalabaklı, Yenice’de Nevruz, Davutköy ve Haydaroba köylerinin okulları, Köy Yaşam Merkezi oldu.
Açılması planlanan yeni Köy Yaşam Merkezlerinden 5’ i, 3 ilçede olacak. Biga’da Selvi, Hacıpehlivanlar, Gelibolu’da Bolayır, Yenice’de ise Kayatepe ve Taban köyünde, Köy Yaşam Merkezleri oluşturulacak.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü hayata geçen projeye ilişkin; “Bakanlığımızca yapılan planlamalar doğrultusunda köylerde kapalı durumda bulunan Bakanlığımıza tahsisli ilkokul binalarının onarımları yapılmak suretiyle köy yaşam merkezleri açılmıştır.
Bu doğrultuda açılan köy yaşam merkezlerinde anasınıfları ve/veya halk eğitim kursları devam etmektedir. İhtiyaç olması durumunda yeni köy yaşam merkezleri açılabilecektir” bilgisini kamuoyu ile paylaştı.
Cuma Deren