Arkeologlara göre; 2 bin yıl önce, ölen çocuklara mezar hediyesi olarak da bu düdükten konuluyordu.
Assos Ören Yeri Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, 'Halen işlevini görüyor' vurgusu ile düdüğün amacına uygun çıkardığı ses' ten söz etti.
ÜZERİNDE, KUŞ FİGÜRÜ VAR
Prof. Dr. Arslan; “Ayazma Kilisesi çevresinde yüzeyde ele geçen pişmiş topraktan yapılmış kuş figürünün bir düdük olduğu anlaşılmıştır.
Bu tür objeler çocuk oyuncağı olarak antik çağda kullanılmış ve özellikle çocuk mezarlarına hediye olarak bırakılmıştır.
Hala düdük işlevini gören bu objenin Klasik Çağdan Roma Çağı’na kadar kullanıldıkları bilinmekte" bilgisini kamuoyu ile paylaştı.
------------------------------------
HALEN İŞLEVİNİ GÖRÜYOR
YÜZEY TARAMASINDA, 2 BİN YILLIK DÜDÜK
------------------------------------
Assos Ören yeri Ayazma kilisesi yakınında, yüzeyde 2 bin yıl öncesine ait Düdük bulundu.
Kazı sezonu geçtiğimiz günlerde sona eren Assos Ören yerinden gelen haberin detayları hayli ilgi çekici oldu.
2 bin yıl önceki işlevine uygun halen çalışan düdükten çıkan ses, işitenlere;"2 bin yıl sonra ses verdi" dedirtmeye yetti.
Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyünde, geçmişi 7 bin yıl öncesine dayanan Assos Ören Yerinde, Ayazma Kilisesi çevresindeki yüzey araştırması sırasında, ilgi çekici bir buluntuya ulaşıldı.
ÇOCUKLARA MEZAR HEDİYESİ
Roma dönemine ait pişmiş topraktan üretilmiş, o dönem günlük hayatta çocuk oyuncağı olarak kullanılan 2 bin yıllık olduğu düşünülen, kuş figürü düdüğün, aynı zamanda ölen çocukların mezarlarına hediye olarak sunulan objelerden olduğu öğrenildi.
Assos Ören Yeri kazı heyeti başkanı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan, 25 kişilik ekip ile süren kazıların, bu sezon Hellenistik Çağ’da inşa edilen Agora ve Gymnasium Bizans Dönemi Ksenedochion (Misafirhane) yapılarında gerçekleştiğini anlattı.
Kazı çalışmalarına devam edildiği sırada, Ayazma Kilisesi çevresinde yüzeyde rastlanılan buluntunun, pişmiş topraktan yapılmış kuş figürü düdük olduğunun anlaşıldığını da dile getiren Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Arslan, .
"Kazı ekibimiz tarafından yapılan incelemede, objenin Roma dönemine ait pişmiş topraktan yapılmış, günlük hayatta çocuk oyuncağı olarak ta kullanılan düdük olduğu anlaşıldı.
Bu eser aynı zamanda, o dönem ölen çocukların mezarlarına, mezar hediyesi olarak sunulan objelerdendi" şeklinde konuştu.
HALEN İŞLEVİNİ YERİNE GETİRİYOR
Roma dönemine ait düdüğün 2 bin yıllık olduğu değerlendiriliyor. Ayazma Kilisesi civarında, yüzey araştırması sırasında bulunan kuş figürü şeklindeki düdüğün, Roma veya öncesine ait olduğunu düşündüklerini belirten Assos Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, “Kuş figürü bu düdük, işlevini halen yerine getiriyor. Bu tür objeler çocuk oyuncağı olarak antik çağda kullanılmış ve özellikle çocuk mezarlarına hediye olarak sunulmuş." bilgisini kamuoyu ile paylaştı.
Hala düdük işlevini gören bu objenin sesini işiten kazı heyeti mensupları; "2 bin yıl sonra, ses verdi" şeklinde bir ifade ile, yüz gülümseten değerlendirmeye imza attı.
Alınan bilgiye göre, kuş figürlü düdük; Klasik Çağdan Roma Çağı’na kadar kullanıldı.
Objenin buluntu katmanları bilinmediği için kesin bir tarih vermenin de mümkün olamayacağı, Kazı heyetinin yaptığı değerlendirmeler arasında geçti.
Cuma Deren