Domatesin yanı sıra yörede en çok yetiştirilen fasulye ve diğer ürünler de artık sezonu kapattı. 33 yıl sonra gerçekleştirilen hasat sonu şenliği ile Ürünlerde sezon kapandı.Namı sınırları aşmış Çanakkale Domatesi başta olmak üzere, fasulye ve daha bir çok ürünün yetiştirildiği Tuzla’da hasat sonu şenliği yapılarak sezon kapatıldı. Tuzla Köyünde düzenlenen Hasat Sonu Şenliği programına Kaymakam İlker Eker, Belediye Başkanı Mesut Bayram, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Eren Arslantaş, İlçe Emniyet Müdür. V. Mustafa Koç, İlçe Tarım ve Orman Müdürü M.Emin Ekici, Ziraat Odası Başkanı Ünal Atıcı, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hasan Fehmi Arıkan, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaşlar katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda çiftçiler tarafından üretilen sebzeler sergilendi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Tuzla Muhtarı Necmi Ceylan yaptığı açıklamasında hasat sonu işenliği ve Tuzla Ovasında yetiştirilen ürünler hakkında bilgiler vererek “Fasulye denildiğinde baharda 6 bin ton fasulye buradan, İstanbul, Bursa, Tekirdağ ve Körfez illerine gidiyor. Domates de yine bir sezonda 6 bin tonun üzerinden Tuzla’dan bu illere gidiyor. Bu sene de Turşu biberimiz çıktı ve onu da yurt dışına ihracat ediyoruz. Yunanistan başta olmak üzere tüm Avrupa’ya Tuzla’da yetiştirilen Makedon Turşu biberi ihraç ediyoruz. Biz de bu tarım ürünlerimizi tanıtmak için hasat sonu etkinliğini gerçekleştirdik. Domates oldun, fasulye olsun, biber olsun Çanakkale’de değil, Türkiye’de bir bölge olma yolunda biz her yıl ilerliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Köylü Milletin efendisidir’ dediği gibi Tuzla Ovasındaki üreticiler tüm dünyaya yolladığı ürünlerle burasını sebzenin başkenti yapacağız” dedi.
Ayvacık Kaymakamı İlker Eker ise şenlikte yaptığı konuşmasında, çiftçiliğin önemine değinerek “Hasat şenliklerinin amacı üretilen ürünlerin daha iyi pazarlayabilmek ve katmadeğer yaratmak. Bu amaçla biz de bu hasat şenliğini gerçekleştiriyoruz. İnşallah Tuzla’nın ürünlerini tanıtmak için daha güzel şenlikler gerçekleştireceğiz. Tarım çok zor bir meslek, İnsanlık var olduğundan beri bu mesleği gerçekleştiriyor. Bazı meslekler erken parlayıp sönüyor ama Trım sektöründe öyle bir şey yok. Geçmişten gelen güçle her geçen gün önemini katlayarak devam ediyor. Çok zer bir mesleğiniz var. Çünkü Çiftçilerimiz tıpkı bir annenin çocuğuna baktığı gibi ürünü toprakla buluşturup özenle büyütüyorlar. O yüzden insanlığın gelişmesinde emeğiniz çok büyük onun içi tüm çiftçilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmanın ardından Şenlik Çiftçiler arası ürün yarışması, ile devam eden şenlikte jüri üyeleri ürünleri değerlendirdi. Değerlendirme sürerken şenlik kapsamında Halk konseri ve Zeybek gösterisi gerçekleştirildi. Program Hasat sonu Şenliği dereceye giren çiftçilerimize ödül takdimi ile son buldu.
Şerife Erdem