Biz dünya standartlarında bir öğretmenlik meslek konunu istiyoruz” dedi.
Defalarca sistem değişikliğine gidilmesine rağmen hala düzeltilmeyen eğitim sistemine geçtiğimiz Şubat ayında da meclisten geçen Öğretmenlik Meslek Yasası eklendi. Meclisten geçtiği günden beri eleştiri konusu olan ve gündemden düşmeyen yasa, bir çok alanda öğretmenlere zorluk çıkarıyor. Özellikle kademelerin arttırılmasında getirilen sınav şertı başta olmak üzere, sözleşmeli, ücretli ve kadrolu öğretmenler arasında eşitsizliğin derinlertirildiği yasa ile ilgili tepkiler devam ediyor. Tepkisini sürdüren isimlerden bir tanesi de Çanakkale Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Yasin Hacımusalar oldu. Eğitim çalışanları 2022 Şubat ayında çıkan “Öğretmenlik Meslek Kanunu” ’ nun geri çekilmesi için eylemlerine devam ediyor. Süreçte çeşitli basın açıklamaları ve eylemlerin ardından öğretmenler 15 Ekimde Ankara’da 13 maddelik öğretmenler meslek konunun geri çekilmesi için miting yapacak. Eğitim sen Çanakkale şube başkanı Yasin Hacımusalar öğretmenleri sadece kariyer basamaklarına ayıran bir kanunu kabul etmiyoruz. Kanun geri çekilene kadar hakkımızı aramak için mücadelemiz devam edecek “ dedi.
Dünya Standartlarında Bir Meslek Kanunu İstiyoruz
Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar “Öğretmenlik meslek kanunu 2022 Şubat ayında meclisten geçerek kanunlaştı. Öğretmenlik meslek kanunun 13 maddeden oluşan bir kanun. Bu yasa ile bizim bugüne kadar seslendirdiğimiz mücadelemiz, Dünya öğretmenler gününde kabul edilen ve evrensel olan öğretmenler meslek kanunun kabul edilmesiydi. Bizim öğretmenler meslek konunu ile ilgili talebimiz açık ve net. Biz dünya standartlarında bir öğretmenlik meslek konunu istiyoruz. Ancak 2022 Şubat ayında meclisten geçen öğretmenlik meslek kanununda eğitim emekçileri olan öğretmenlerimizin özlük haklarını, hukuksal haklarımızı, demokratik haklarımız, sosyal yaşantımızı güvenceye alan yada devamlılığını sağlayan herhangi bir madde söz konusu değil.” Dedi.
Ünvanlar Çatışma Yaratacak
Sınav sonrasında öğretmenler odasında beş ayrı kategoride öğretmenin yer alacağını da hatırlatan ve bu sınıflandırmanın öğretmenler arasında hiç ho karşılanmadığını da dile getiren Yasin Hacımusalar “Meclisten geçen öğretmenlik meslek kanunu sadece öğretmenleri kariyer basamaklarına ayıran bir kanundan ibaret. Sınav ile öğretmenleri yarıştırarak rekabete sokan, öğretmenler odasında, ücretli öğretmen, stajer öğretmen, aday öğretmen, uzman öğretmen ve baş öğretmen gibi statülere ayrılması ve öğretmenler arasında bir çatışmaya yol açılması hiçbir zaman, hiçbir öğretmen tarafından onaylanmayan bir durumdur. Bu nedenle bizde eğitim sen ve eğitim emekçileri olarak, öğretmenlik meslek konunu gündeme geldiğinden buyana bir takım etkinlik, basına açıklamaları ve eylemler ortaya koyduk. 1 Ekimde Türkiye Büyük Millet meclisinin açıldığı gün, mecliste öğretmenlerin bu kanunu istemediğine dair bir dilekçe verdik. 5 Ekim Dünya öğretmenler gününde de tüm eğitim emeklerimiz hakları için kokart taktı. Eylemsellik sürecimizde 15 Ekim’de Türkiye’nin dört bir yanında tüm öğretmenler Ankara’ da toplanacak mesleklerine, onurlarına, geleceklerine sahip çıkmak için düzenlenecek mitingde yerlerini alacaklar. Biz eğitim sen olarak tüm kamu çalışanlarını, öğretmenleri, eğitim çalışanlarını 15 Ekim’de Ankara’da düzenlenecek eyleme davet ediyoruz” dedi.
Cuma Deren