19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Anadolu’da özgürlük Ateşini yakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının katkısı ile yurdun dört bir yanından düşmanı yurttan kovmak için seferberlik başlatıldı.  Milletin büyük teveccühü ile başlatılan milli mücadele ile il ve ilçeler bir bir düşmandan temizlendi.  Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un çocukluğunun geçtiği Bayramiç’te de kurtuluşun 100. Yılı törenle kutlandı. 22 Eylül 1922 tarihinde düşmandan kurtulan  Bayramiç’te coşkulu bir kutlama gerçekleştirildi.   Coşku ile kutlanan Bayramiç’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı törenine  Törene Kaymakamımız Sayın Alper Taş, Belediye Başkanı Mert Uygun, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ermiş, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, oda başkanları, gaziler ve vatandaşlar katıldı.
Tören Çelenk Koyma Programı ile başladı. Kaymakam Alper Taş ve Belediye Başakn ıMert Uygun’un çelenklerinin sunulması  ile başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmanın ardından Çanakkale Boğaz Komutanlığı Bando Ekibi tarafından konser verildi. marşlar ve türkülerin söylendiği mini konserin ardından tören sona erdi.
Şehitler için Mevlid Okutuldu
Bayramiç İlçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümünde Çarşı Camii'de, kurtuluş kahramanları ve tüm şehitler için mevlit okutuldu. Kuran’ı Kerim, ilahilerin ve duaların okunduğu mevlid programının adından  Ardından vatandaşlara pilav ikram edildi.
 
Burcu Erdal