Yaşanan ekonomik kriz, artan döviz aştın fiyatlarını adeta uçurdu. Düğünlerde artık altın takamayan vatandaşların çoğu sahte altına başvuruyor. Dövizin artması ile sahte altına artan rağbetten sarraflar da şikayetçi. Özellikle düğün sonrası bozdurulmaya getirilen altınların çoğu sahte çıkıyor. Yaşanan bu duruma karşılık Çare arayan esnaf, sahte altının ayrıt edilebilmesi için üzerine ’Demo’ yazılmasını istiyor.
Koronavirüsünün en çok etkilediği sektörlerden biri olan Düğünler bu yıl ful gerçekleştirildi. Ancak yaşanan ekonomi kriz nedeni ile maliyetleri oldukça düşük tutmaya çalışan düğün sahiplere en yüksek tasarrufu da altından yana yapmak istedi. Altında Çeyreğin bile 700 TL’nin üzerine çıktığı bu seonda düğünde altın takacakları da kara kara düşündürmüştü. Hem düğün sahipleri hem de takı takacak olanlar çareyi ise sahte altında buldu. Özellikle bu sezonda tavan yapan sahte altından kuyumcular ve sarraflar da rahatsız. Özellikle düğün sonrasında bozdurulmaya götürülen altınların çoğu sahte çıkıyor. Yaşanan bu soruna karşılık sarraflar çözüm bekliyor. Gelebilecek en basit çözümlerden bir tanesi de ‘Demo’ olduğunu belirten sarraflar altının sahtesinden ayrıt etmek için Bujiterilerde satılan altınların üzerine ‘Demo’ yazılmasını istiyor.
Sarraflar Sahte Altın Satmaz
Teknoloji ilerlediğini ifade eden kentin tanınmış kuyumcularından Sedat Algönül, "Teknoloji ilerlediği için artık her şeyin, paranın bile sahtesi yapılıyor. O sahte altınları burada hiçbir sarraf satmaz, Türkiye'de satmaz. Onlar emitasyon satılan büjiteri dükkanlarında var. Onu alıp oradan, öyle takıyorlar diye düşünüyorum. Onu alıp da bilinçli takıyorsa ayıp ediyor. Hiçbir şey takma, git düğünde otur.  Düğünde takılan 20-30 tane çeyreği bize getiriyorlar, içlerinden bir iki tanesini görüyoruz. Tabi o karanlık da bilemiyorlar kimin taktığını. Kim bunları takıyorsa yanlış yapıyor. Paran yoksa hiçbir şey takma. Veyahutta 250 liralık da var, 500 liralık var, gramlar var onları tak. O kişiler düğün sahibine karşı biraz ayıp ediyor. Hiçbir sarraf sahte satıp da ticari kariyerini yok etmek istemez. Hele bizim gibi ufak yerde bunlar hiç olmaz. Bi anda burada 30-40 yıllık geçmişini kimse silmek istemez. Bizim bir çeyrek de karımız en fazla 30 lirayla 50 lira arasında oynuyor. 50 lira para kazanacağım diye de hiç bir sarraf da kendini maf etmek istemez" diye konuştu.
 
Kim İmal Ediyorsa ‘Demo’ Yazması Lazım
Altında yaşanan sahtekarlıkların önüne geçilmesi için bujiterilerde basılan altınlara ‘Demo’ yazılarak vatandaşın kandırılmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirten Sedat Algönül  "Kimse basamaz. Esasında bu gibi altınların bujiteri de basılırsa, devlet yetkilileri bunların basılmamasını izah etmeleri lazım. Kim imal ediyorsa bunları demo diye yazması lazım.  Ama bire bir aynısını yapıyor. Yetkili de niye sen bunları yaptın demiyor. Mesela sahte para bulunduğunda emniyet güçleri geliyor,kim bastı diye araştırmaya gidiyorlar. Para basma yetkisi de devlettedir. Altında devlette olduğu için darphane basar. Onu da daha ciddi davranıp özellikle çeyrek altınları  kim basıyorsa yakalanmasını tavsiye ediyoruz. Bujiterilerde öyle bir kanun olmadığı için herkes satıyor. Kimsede bir şey demiyor" şeklinde konuştu.
Altınını Güvendiğiniz Esnaftan Alın
Altın alacaklara uyarılarda bulunan Algönül, özellikle son dönemlerde çıkan sahte altın nedeni ile insanların kandırıldığını da hatırlatarak güvenli sarraflardan alışveriş yapılması gerektiğini de belirterek  "Şuna dikkat edecekler. Altını alırken güvendiği sarraflardan alsınlar. Teknoloji de ileri, sahte altınlar hemen de kararmıyor. Eskiden havanın oksitlenmesinden kararırdı. Kararması 5-6 ayı belki bir seneyi buluyor. Onun için dikkat edecekler" dedi.
 
Cuma Deren