KUBBEDE HOŞ BİR SADA YERİNE,
RUTUBET İZLERİ…
1366 yılında inşaa edilen, Murat Hüdavendigar Camii ve Külliyesi’ nin Kubbesinde gözlenenler, tarih tutkunu ziyaretçilerin kamerasına yansıdı.
Cami, medrese ve hamamdan meydana gelen Kulliyenin, son durumunu görüntüleyen vatandaşlar,
“Tarih elden gitmemek için, Hünerli dokunuş bekliyor” şekilnde, manidar bir çıkışa da imza attılar.
 YAĞMURUN İZLERİ,
RESTORE GEÇİRMİŞ KUBBEDE…
 Çanakkale eşsiz doğası ve koyları ile tatilciler için vazgeçilmez bir adese dönüştü. Coğrafyasında barındırdığı Paha biçilmez Tarihi eserleri ile de, Tarih tutkunlarının turlar düzenlediği şehir halini alan Çanakkale, vatandaş kameralarının görüntülediği manzaralar yüzünden eleştirilir olmaya başladı.
Geçtiğimiz hafta, Troya Ören yeri Seyir terasınan bakımsızloğı, Çanakkale Savaşları sırasında Boğaz savunmasında görev alan Kumkale tabyasının çöplüğü andırır grüntüleri, yine ziyaretçi kameralarına yansımış, eleştirilen olmuştu.
ELEŞTİRİ OKLARI, SU SIZDIRAN KUBBEYE…
Restore edilen Hüdavendigar Camii’ nin onarım bitmedenki halinini görüntüleyen birçok ziyaretçisi, gözlenen duruma tepki gösterdi.
Yağmur yağdığında kubbesinden, camii içine su sızdırmaya başladığı ileri sürülen Tarihi camiinin, Yağmur ardından kubbesinde oluşan rutubeti fotoğraflayan ziyaretçileri, “Restore nerede?” şeklinde bir soruya yanıt aramaya başladı.
Camii kubbesinden sızan yağmur sularının, geride bıraktığı rutubetin tarihe gölge düşürmeye yettiğini savunan ziyaretçiler; “Kubbede hoş bir Sada yerine, rutubet izleri kalmış” diyerek, restore çalışmalarının yetersiz kaldığının kanıtının o izler olduğunu savundular.
JEOLOJİ PROFESÖRÜ DE TEPKİLİ…
Tuzla Köyü içinde ve Tuzla Volkan konisinin hemen yanı başında bulunan, 656 yıllık tarihi Murat Hüdavendigar Camii Osmanlı yadigarı bir yapı olduğunu söyleyip, Restore çalışmalarını eleştiren bir isim de, ÇOMÜ’ den emekli Profesör Doğan Perinçek oldu.
Kubbesi su sızdıra külliye ile ilglii konuşan Prof. Dr. Perinçek, “Murat Hüdavendigar Camii ve Külliyesi, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Tuzla Köyü'nde Osmanlı yadigarı bir önemli yapı.
Bu yapı, Cami, medrese ve hamamdan meydana gelmiştir. 1366 yılında Murat Hüdavendigar tarafından yaptırılmıştır.
Medrese, camiin batısındadır. Dershane ve on odadan meydana gelmiştir. Zamanımıza sadece bir odası ulaşabilmiştir.” diyerek, bu önemli tarihi yapıya ilişkin bilglier de paylaştı.
Camii’ nin 2016 yılında restore edilmeye başlandığını bildiğini, ancak restorasyonun henüz bitirilmemiş şekilde yarım bırakıldığından söz eden Perincek;
“Bu bilgileri, basında yer bulan beyan ve demeçlerde de rastlamak mümkün.
Murat Hüdavendigar Cami’sinin hizmete açıldığı pek çok gazete haberinde de geçmekte. Kubbesi su sızdıran, bu hali ile de tarihe gölge düşüren görüntüler, üzücü” şeklinde konuştu.
Cuma Deren