Mehmetçiğin destan yazdığı Çanakkale Savaşlarında Kızılay’ın savaşta yaralanan askerleri ve sağlık personelini taşıyan Halep Vapurunun  25 Ağustos 1915’te  denizaltı tarafından vurulması ile şehit olan Mehmetçikleri ve sağlık çalışanlarını yad etmek ve onların ruhunu taşımak için Türk Kızılay’ı tarafından ‘Hilal-i Ahmer’a Vefa Yürüyüşü’ gerçekleştirildi.
Birinci Dünya Savaşında bir çok cephede savaşa giren Osmanlının kazandığı tek cephe Çanakkale Cephesi olmuştu. Mehmetçiğin aylarca çetin şartlarda verdiği mücadele ile ‘Canakkale Geçilmez’ kılındı. Dönemin zorlu şartşarına rağmen  düşmana siper olan Mehmetçik cephede can verirken, cephe gerisinde ise  ölüm kalım mücadelesi veriliyordu. Hilal-i Ahmer tarafından kurulan sahra hastanelerine durmadan yaralılar geliyordu. Yaşayabilecek yaralılar vapurla İstanbul’a taşınarak tedavi ediliyordu.  1915 savaşın en çetin yaşandığı 25 Ağustos Akşamı  yine yaralı arkerleri ve sağlık personelini taşıyan Halep Vapuru İstanbul’a doğru yol alıyordu.  Sayir halindeki savunmasız  vapuru hedef alan İngiliz denizaltısı yaralı askerler sağlık personeli ve deniz mürettebatını vurarak batırdı.
 Savaşta yaralanan askerleri ve sağlık personelini taşıyan Halep Vapuru'nu ve şehit olan askerleri anmak için Türk Kızılay’ı tarafından  ‘Hilal-i Ahmer' a Vefa Yürüyüşü’ anma programı gerçekleştirildi. ürk Kızılayı'nın 200 gönüllüsü ile gerçekleşen program yürüyüş ile başladı. Golf çay bahçesi önünden toplanan gönüllüler kordon boyundan meşalelerle İskele Meydanına kadar yürüdüler. Yürüyüşe Vali İlhami Aktaş,  Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Türkiye Kızılay Derneği Çanakkale Şube Başkanı Av. Erdoğan Madak, protokol üyeleri, Türk Kızılay Yönetim kurulu üyeleri, Türkiye’nin her ilinden 200 gönüllü genç ve vatandaşlar katıldı.
Bu Nöbet Kıyamete Kadar Bitmeyecek
Çanakkale Kordon Boyunda gerçekleştirilen yürüyüşün ardından Türk Kızılay Ağadere Müzesi'ne geçildi. Gönüllüler Ağadere Müzesinde çadır kurdular. Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, etkinlikte yaptığı açıklamasında, “Bugün bir anının, bir hatıranın, büyük bir destanın, yaşanmış çok büyük bir hikâyenin önünde, hikayemizin önünde huzur duruşu, saygı duruşu için bulunmaktayız. Bu millet var olduğu günden bu yana, İslam'a ram olduğu günden bu yana bitmeyen merhamet ve şefkat hürmetine, nöbetin en çetin cephesinde, nöbetin kanıyla canıyla tutulduğu yerde, Kızılaycıların nöbetini devralmak için buradayız. Bu nöbetin hiç bitmediğini ve hiç bitmeyeceğini kıyamete dek insanlık için bu cephelerin boş kalmayacağını dünya aleme anlatmak için buradayız” dedi.
 
Cuma Deren